News Flash:

Posibile fraude ale mai multor concursuri, din 2018 si 2019, descoperite in Primaria Timisoara. Dovezile au ajuns la DNA

15 Septembrie 2021
343 Vizualizari | 0 Comentarii
primaria TM

O posibila retea de fraudare a concursurilor pentru ocuparea unor functii publice, din care ar face parte si fosti angajati ai Serviciului Resurse Umane, a fost descoperita in Primaria Timisoara. Dovezile arata ca un numar de cel putin sapte functionari ar fi fraudat concursurile in 2018-2019, transmite primarul Fritz. Lucrarile pe care le-au prezentat nu erau scrise de acestia. Miercuri dimineata, dovezile si numele celor implicati au fost depuse de Dominic Fritz la DNA.
 
 
Descoperirea a fost facuta cu ajutorul, indirect, al DNA care a cerut o serie de documente in cazul unui fost angajat. Pornind de la unele neconcordante in dosarul lui de concurs, din primele verificari ale primarului exista „dovezi concludente ca un numar de cel putin sapte functionari ar fi fraudat concursurile de ocupare a unor posturi publice”.

„Suntem in fata unui posibil sistem de fraudare, premediat si sistematic, care s-a desfasurat pe parcursul mai multor ani, cu complicitati potentiale, cel putin la varful serviciului de resurse umane. Putem doar banui ca este si mita la mijloc, dar acest lucru trebuie sa-l stabileasca procurorii”, a spus primarul Timisoarei, Dominic Fritz.

In cazul a cel putin sase actuali si fosti functionari din Primaria Timisoara, care au sustinut concursuri in anii 2018 si 2019, au fost descoperite probe scrise de aceeasi persoana – un fost functionar din Serviciul de Resurse Umane.

„In cadrul acelorasi cercetari au mai fost identificate lucrari olografe semnate de un alt functionar, care a sustinut doua concursuri pentru posturi diferite in 2018 si 2019 si care difereau in mod vizibil in ceea ce priveste caracterele scrisului, acesta fiind total diferit de la o lucrare la alta”, spun reprezentantii PMT.

Cum ar fi functionat sistemul de fraudare
„La proba scrisa, candidatii care si-au aranjat concursul au dat niste raspunsuri intamplatoare, dar notarea de catre comisie s-a facut in a doua zi. Destul timp, peste noapte, pentru functionarii de la resurse umane sa scrie o noua lucrare, cu raspunsurile corecte, si sa inlocuiasca lucrarea candidatului cu lucrarea comandata si redactata ulterior”, mai spune primarul Timisoarei.

Dominic Fritz a reorganizat Primaria Timisoara in iulie 2021 si a restructurat printre altele si Serviciul Resurse Umane. Noua organigrama a fost contestata in instanta de un grup de sindicalisti, incluzand si fosta sefa de resurse umane.

„De aici si rezistenta la noua organigrama: pierderea unor functii nu inseamna doar ca unii nu-si mai iau un salariu bun de la stat, ci destructurarea acestui sistem corupt, care i-a facut puternici si bogati. Se pare ca miza incercarilor de a suspenda sau anula noua organigrama in instanta este sa se intoarca unii corupti pe post inainte sa putem descoperi toate aceste mizerii penale”, a mai declarat Dominic Fritz.

„In primaria pe care o conduc nu exista niciun fel de toleranta fata de abuz sau coruptie. De fiecare data cand voi da peste astfel de fapte nu voi avea nicio ezitare sa ma adresez justitiei. Si sa fie clar: lupta o vom castiga noi, indiferent de ce se va arunca in mine sau in cei care vor sa faca curatenie”, afirma primarul Timisoarei.

Toate aceste inscrisuri contureaza elementele unor fapte penale, care ar putea fi incadrate in art. 320 Cod penal – falsul material in inscrisuri oficiale, art. 322 Cod penal – falsul in inscrisuri sub semnatura privata, art. 323 Cod Penal – uzul de fals, art. 290 Cod Penal – darea de mita, 291 Cod Penal – traficul de influenta, art.292 Cod Penal – cumpararea de influenta, at. 297 – abuzul in serviciu, art. 300 Cod Penal – uzurparea functiei, art. 301 Cod Penal – folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane. Dominic Fritz a solicitat DNA – Serviciul Teritorial Timisoara sa cerceteze faptele mai sus sesizate si, in masura in care se impune, sa procedeze la aplicarea masurilor prevazute de lege.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1188 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007115 (s)