News Flash:

S-a întâmplat în Timișoara!

Oficiali ai Comisiei Europene, în vizită miercuri, 22 mai, pe Bulevardul Cetății

24 Mai 2024
83 Vizualizari | 0 Comentarii
Sursa foto ADR Vest

Miercuri, 22 mai 2024, doi reprezentanți ai Comisiei Europene, Krzysztof Kasprzyk și Alexandru Coca, au vizitat Timișoara. Vizita a avut ca scop vizionarea unui proiect implementat prin Programul Regional Vest 2021-2027: reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale pe Bulevardul Cetății.

Proiectul a fost implementat de Primăria Timișoara și gestionat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest. Reprezentanții ADR Vest i-au însoțit pe oficialii europeni pe bulevardul reabilitat.

Vizita a fost o oportunitate de a discuta despre progresul înregistrat în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027. Până în prezent, au fost lansate 13 ghiduri de finanțare și au fost depuse 211 de proiecte, care acoperă aproape 26% din alocarea nerambursabilă a programului de 1,16 miliarde de euro. Valoarea nerambursabilă a proiectelor depuse este de 301,22 milioane de euro.

La sediul ADR Vest au fost discutate inclusiv primele concluzii ale programului. Oficialii europeni s-au declarat mulțumiți de progresele înregistrate și au subliniat importanța continuării implementării eficiente a proiectelor.

Programul Regional Vest 2021-2027 are un buget total de 1,7 miliarde de euro, din care 1,16 miliarde de euro reprezintă fonduri nerambursabile europene. Programul vizează finanțarea proiectelor din domenii precum infrastructura, mediul, educația, cultura și sănătatea.

Vizita oficialilor europeni la Timișoara a demonstrat interesul acordat de Comisia Europeană pentru implementarea cu succes a Programului Regional Vest 2021-2027.

„Ne bucură faptul că, în contextul vizitei la Timișoara, am avut onoarea să îi găzduim pe domnii Krzysztof Kasprzyk și Alexandru Coca pentru o întâlnire tehnică aplicată și o discuție privind evoluția Programului Regional Vest în ansamblul său. Am analizat progresul programului, am vorbit despre viziunea pe care o avem privind noile proiecte, despre proiectele etapizate care continuă, despre inițiativele inovative pe care le are în vedere Comisia Europeană.

Acest program reprezintă o mare responsabilitate pentru noi, pentru că ei ne-au investit cu multă încredere, au încredere în capacitățile noastre și în această nouă abordare descentralizată care începe să producă rezultate și se așteaptă ca noi să performăm în calitate de Autoritate de Management”, a afirmat directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim.

Deși contractul de execuție a fost semnat încă din 2020, în contextul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, finanțarea europeană a fost deblocată abia la finalul anului 2023. Ulterior, a fost semnat unul dintre primele contracte de finanțare pe noul program, Programul Regional Vest 2021-2027.


„Am văzut primul proiect finalizat și suntem foarte bucuroși, chiar dacă din punct de vedere financiar el încă nu s-a închis, am văzut că lumea folosește deja liniile de tramvai și că lucrurile arată bine. Ca reprezentanți ai Comisiei Europene, suntem foarte bucuroși să vedem rezultatele. Este și neașteptat, pentru că este primul proiect pe care îl vedem finalizat în România în noul ciclu de finanțare.

Am apreciat faptul că anumite părți ale proiectului sunt integrate bine, de exemplu coșurile de gunoi pentru colectare selectivă, ceea ce nu este neapărat o normă în toate stațiile de transport. Am văzut că proiectul este conectat cu cele din perioada anterioară și este bine integrat în strategia generală a orașului.

De asemenea, am discutat o mulțime de chestiuni tehnice și planuri de viitor ale Autorității de Management, și vedem că programul este pe drumul cel bun, am discutat despre soluții inovative care pot fi folosite în diferite sectoare, despre îndeplinirea țintei de absorbție – am primit asigurări în acest sens și suntem foarte optimiști, a fost o discuție foarte bună și practică”, a conchis Krzysztof Kasprzyk în urma întâlnirii de la sediul ADR Vest.

Aprecierile venite din partea reprezentanților Comisiei Europene la adresa proiectului de reabilitare a Bulevardului Cetății din Timișoara au fost primite cu satisfacție de către Primăria Timișoara, instituția care a realizat lucrările.


„Șantierul de pe Cetății l-am început și dus mult timp doar cu bani din bugetul local. Și nu a fost ușor. Așa că atunci când s-a dat drumul la noul Program Regional Vest am fost primii care am depus și primii care am contractat fondurile și așa am terminat Cetății. Mă bucur că rezultatele sunt apreciate. Timișoara se dezvoltă datorită banilor europeni”, a precizat și primarul Dominic Fritz.

Proiectul de modernizare a Bulevardului Cetății din Timișoara a presupus o transformare amplă a acestei importante artere rutiere. Lucrările au inclus: amenajarea a 1,57 km de linie dublă de tramvai, reabilitarea a 25.800 mp de carosabil (câte două benzi pe sens)
Modernizarea a 12.300 mp de trotuare, crearea a 3.600 mp de piste de biciclete (pe ambele sensuri), amenajarea a 20.500 mp de spațiu verde, reabilitarea a 10 stații de tramvai.

Contractul pentru execuția lucrărilor a fost semnat în septembrie 2020 cu firma PORR Construct, care a colaborat cu alte șapte firme pentru finalizarea proiectului.

Lucrările au debutat în iunie 2021, după o serie de modificări aduse proiectului de către noua conducere a primăriei, instalată în toamna anului 2020. Din cauza lucrărilor, circulația tramvaielor pe bulevard a fost suspendată.

Tramvaiele au revenit pe Bulevardul Cetății reabilitat în februarie 2024, marcând finalizarea cu succes a acestui proiect complex.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1404 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006351 (s)