News Flash:

Nutrienti si substante care protejeaza ficatul

1 August 2017
1004 Vizualizari | 0 Comentarii
ficat
Pana la un punct, celulele ficatului se pot regenera. Din pacate, refacerea sa este impiedicata de catre aceiasi factori care i-au provocat si imbolnavirea: alimentatia bogata in grasimi, noxele de la locul de munca, abuzul de alcool, multimea toxinelor acumulate in organism, factorii ereditari etc. 

Nu putine sunt insa substantele chimice sau elementele care ii faciliteaza refacerea si functionarea:

Acidul alfa-lipoic este un antioxidant puternic ce stimuleaza productia de glutation si ajuta la absorbtia coenzimei Q10, amandoua fiind substante antioxidante. Fara acest acid, celulele nu pot folosi zaharul spre a genera energie. Organismul, insa, nu il poate produce in cantitati mari. Acidul alfa-lipoic este benefic pentru ficat deoarece il protejeaza contra radicalilor liberi si inlesneste eliminarea toxinelor. Este util in tratarea hepatitei, a cirozei, in cazurile de otravire cu metale grele sau cu produse chimice industriale.


Acidul folic ajuta la producerea de celule sangvine, vindecarea ranilor si formarea muschilor.


Acidul linoleic conjugat este o componenta principala a membranei hepatice si ajuta la refacerea acesteia.

Cromul este important pentru crearea de catre ficat a factorului de toleranta la glucoza.


Metionina este un aminoacid esential ce favorizeaza descompunerea grasimilor, prevenind astfel formarea depozitelor de grasime din ficat si artere. Ea neutralizeaza radicalii hidroxil, unii din cei mai periculosi radicali liberi.


S-adenozil-metionina este o sursa importanta de energie celulara, ce are si capacitatea de a regenera ficatul cirozat. Ea face parte din grupa de substante numite donatori de metal, actionand in stransa legatura cu acidul folic si vitaminele B6 si B12.


Silimarina, extractul din semintele de armurariu, a fost folosita secole intregi ca tratament impotriva bolilor hepatice. Ea apara ficatul de procesele oxidative, de toxine, de medicamente si de efectele alcoolului, ajutand la formarea de noi celule hepatice. Ea creste nivelul de glutation si contribuie la apararea organismului contra efectelor fumatului, a expunerii la radiatii si a chimioterapiei folosite in tratarea cancerului.


Ornitina este necesara pentru sistemul imun si functionarea ficatului, pentru refacerea si insanatosirea tesuturilor afectate, fiind sintetizata de organism din arginina.


Seleniul este utilizat in sintetizarea enzimei glutation peroxidaza, care neutralizeaza peroxidul de hidrogen (radical liber).


celulele ficatului regenera refacerea acidul alfa-lipoic antioxidant
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1161 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005713 (s)