News Flash:

Nu trebuie sa mai cumperi din piata! Cum sa cultivi usturoi romanesc, singur, acasa

4 Iulie 2018
1011 Vizualizari | 0 Comentarii
usturoi romanesc

Usturoiul este o cultura plantata in multe gradini. El se cultiva incredibil de usor si nu necesita multa supraveghere pentru a rodi din belsug. Astazi vrem sa va oferim 5 sfaturi, care va vor ajuta sa cultivati usturoiul ca un profesionist!

1. PREGATITI SUBSTRATUL. Usturoiul, precum multe alte legume, se dezvolta cel mai bine in sol fertil si afanat. Inainte de plantare ar fi bine sa fertilizati solul cu o cantitate generoasa de compost, ca sa-l imbogatiti cu nutrienti si compusi organici. Aceasta procedura va permite radacinilor usturoiului sa creasca usor in jos, cautand umiditate si nutrienti.

2. MASURATI SPATIILE CUM SE CUVINE. Dupa ce compostul se va integra bine in sol, trebuie sa organizati spatiul din gradina inainte de plantare. Precum alte culturi, usturoiul are nevoie de mult spatiu, ca sa se dezvolte. Horticultorii recomanda ca usturoiul sa fie plantat la adancimea de aproximativ 5-7.5 cm si ca distanta dintre plante sa fie egala cu 10-20 cm.
Ca sa simplificati acest proces, puteti sa confectionati o unealta speciala (ca cea prezentata in imaginea de mai jos) dintr-o bucata de lemn si dibluri sau sa utilizati un bat, cu care sa pregatiti gaurile din sol.

3. PLANTAREA. Dupa ce gaurile vor fi pregatite, trebuie sa plantati usturoiul! El se dezvolta din cateii separati dintr-o capatana: fiecare catel de usturoi se transforma intr-o planta noua. Cumparati usturoiul de samanta din pepiniere, magazine online sau centre horticole, deoarece usturoiul din magazine este tratat cu anumiti compusi, ca sa nu incolteasca. Inainte de plantare separati cateii din capatana si folositi-i pe cei mai mari pentru cultivare. Asezati baza catelului de usturoi intr-o gaura (asigurati-va ca varful lui este orientat in sus) si acoperiti-l cu sol.

4. ACOPERITI-L PE TIMPUL IERNII. Dupa plantare acoperiti toata parcela cu un strat de 10-15 cm de paie curate si proaspete. Acestea vor retine apa si vor actiona ca material izolator pe parcursul lunilor de iarna. Peste vreo 2 saptamani veti observa cum varfurile plantelor vor incepe sa-si croiasca calea prin paie.
 Pur si simplu lasati-le in pace pe parcursul intregii ierni! Plantele vor inceta sa creasca, cand temperatura solului va scadea sub o anumita valoare si isi vor relua dezvoltarea in timpul primaverii.

5. RECOLTA. In timpul primaverii puteti sa indepartati mulciul de paie, care nu s-a descompus. Continuati prin udarea si fertilizarea usoara a plantelor, pe masura ce temperaturile vor creste. Usturoiul trebuie sa fie pregatit pentru recoltare in iunie sau iulie, cand plantele vor avea 5-6 cozi verzi.


plantarea usturoiul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1317 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006569 (s)