News Flash:

Verdeata, legume si fructe conservate fara sa fie fierte sau congelate - Cum le pui pe iarna

4 Iulie 2018
848 Vizualizari | 0 Comentarii
conservare

Vara este perioada conservatiilor. Oh, cat timp ocupa aceasta ocupatie! Exista si alta optiune, puteti usca verdeata, fructe si legume, economisind timp si putere. Intr-adevar este simplu si pastrati pana la 90% din substantele utile. Astfel, bucatele dumneavoastra vor deveni si mai delicioase, iar vara nu o veti petrece in bucatarie.

Verdeata
Spalati verdeata in apa rece. Scuturati bine legatura, ca sa eliminati lichidul in exces. Asezati un prosop uscat si aranjati verdeata intr-un singur strat. Asteptati 2 ore, pana se absoarbe apa, apoi schimbati prosopul. Acoperiti verdeata cu tifon si o dati la un loc bine aerisit. Uscati verdeata timp de 7 zile, amestecand-o periodic. Cand devine fragila, o puneti intr-un recipient si o pastrati in unul din dulapurile din bucatarie.
Daca ati uscat verdeata corect, in ea se pastreaza toate substantele utile, precum si gustul. Adaugati-o in produsele de patiserie sarate si in felurile intai. Profitati de beneficiul maxim al alimentelor si umpleti rezervele de vitamine ale organismului.

Legume
Luati legume coapte si fara deteriorari vizibile. Spalati-le si curatati-le de coaja. Daca doriti sa uscati leguminoase, atunci descojiti-le. Dovleceii pot fi uscati cu coaja. Taiati apoi legumele rondele cu grosimea de aproximativ 5 mm. Daca diametrul rondelelor este prea mare, le puteti taia inca in cateva bucati. Dati apa in clocot (1l de apa – 1 lingura de sare). Fierbeti legumele in apa clocotita timp de 1 minut, apoi le scoateti pe sita si le treceti sub jet de apa rece. Asezati-le pe un prosop pentru 2 ore.
Transferati-le pe alt prosop uscat, intr-un singur strat, acoperiti-le cu tifon si dati-le la un loc bine aerisit. Zilnic intoarceti legumele pe cealalta parte. Le uscati timp de aproximativ 10 zile.
Nu va recomandam sa uscati legumele cu multa umiditate. Ce tine de rosii, ar fi bine sa le zvantati, nu sa le uscati. Aceasta metoda o puteti folosi pentru uscarea morcovului, sfeclei rosii, cepei, vinetelor si dovleceilor, chiar daca aveti o debara mica.

Fructe
Spalati fructele in apa rece. Inlaturati samburele sau cotorul. Taiati fructele felii. Apoi pregatiti solutia de otet (1l de apa – 1 lingura de otet). Inmuiati feliile in aceasta solutie pentru 1 minut, apoi le scoateti pe o panza subtire si le lasati pentru 2 ore. Transferati fructele pe o tava tapetata cu hartie de copt, pe care o introduceti in cuptorul preincalzit pana la 120°С. Uscati-le timp de 4-6 ore cu usa cuptorului intredeschisa, prin care se va evapora umiditatea. Scoateti fructele pe un prosop si acoperiti-le cu un strat de tifon. Dati-le la un loc bine aerisit pentru 2 zile.

Pentru ca fructele sa-si pastreze toate vitaminele, trebuie utilizata anume aceasta metoda combinata de uscare. Fructele uscate de casa sunt minunate pentru prajituri sau puteti fierbe compot gustos.

 


verdeata legume fructe
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1258 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006097 (s)