News Flash:

Patru zile de sărbătoare îi așteaptă pe timișoreni și turiști

Între 21-24 septembrie, în Piața Victoriei și în Piața Libertății, au loc Zilele Maghiare din Timişoara

14 Septembrie 2023
173 Vizualizari | 0 Comentarii

Locuitorii din Timișoara și turiștii care vizitează orașul vor avea parte de patru zile de sărbătoare în timpul Zilelor Culturii Maghiare, care marchează anul în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii. Evenimentul va include concerte și manifestări culturale menite să evidențieze diversitatea comunității, precum și oportunitatea de a degusta produse autentice din bucătăria maghiară și de a cumpăra obiecte de artizanat.

A opta ediție a Zilelor Culturii Maghiare din Timișoara va avea loc în perioada 21-24 septembrie și se va desfășura în Piața Victoriei și în Piața Libertății. Festivalul va aduce pe scenă trupe de pop-rock din Ungaria și Ardeal, spectacole de muzică și dansuri populare maghiare, ateliere și programe pentru copii, dezbateri, lansări de cărți, proiecții de filme, evenimente sportive și reprezentații de reenactment istoric cu participarea unor trupe din Ungaria și Timișoara.

„Noutatea este legată de faptul că programul începe de miercuri, de fiecare dată începeam joi. Durează cu o zi mai mult festivalul. Începem cu deschiderea la Opera Română pe care anul acesta o va ține Teatrul Maghiar din Timișoara. În afară de aceasta, Piața Libertății va acomoda foarte multe concerte, vor fi foarte multe evenimente afară. Vor fi activități culturale, literare, degustări de vin și bere în interior. Echipa Losonczy, lângă Muzeul Banatului, va avea foarte multe programe – jocuri istorice, mâncare, lucruri foarte interesante. Și vom avea în fiecare zi câte un concert, deci vor fi patru concerte mari”, a afirmat Tamas Peter, consulul onorific al Ungariei la Timişoara, președintele Asociației Bastion – Varbastya din Timişoara, asociație care organizează evenimentul.

Festivalul va include două scene principale: una amplasată în Piața Victoriei, unde vor susține concerte artiști precum Vincze Lilla, Deak Bill Gyula, Republik și Budapesta Gypsy Symphony Orchestra. A doua scenă va fi în Piața Libertății, care va găzdui 76 de comercianți oferind produse autentice. De asemenea, în această zonă va exista un spațiu dedicat copiilor pentru activități speciale.

„Cei mai mulți comercianți vin din Ardeal. Pentru noi a fost întotdeauna important să arătăm valorile și cultura maghiară din Ardeal, dar și din Timișoara, și din Ungaria. Deci și regiune, și țară-mamă. Tot așa este și în zona de gastronomie”, a mai precizat Tamas Peter.

Zona gastronomică va fi amenajată în parcarea de la Modex din Piața Victoriei. Aici, participanții vor avea oportunitatea de a savura celebra pizza secuiască, vor putea degusta bere artizanală și vin unguresc.

„Vor fi trei firme care prepară la fața locului mâncare la ceaun și diverse bunătăți tradiționale maghiare. Vom avea bere artizanală, pălincă artizanală, kurtos kalacs, langoși, clătite ca la mama acasă, iar noutatea va fi pizza secuiască. Se va face la fața locului în niște cuptoare mari. În Piața Operei vom amenaja un loc pentru vinuri, tot aici vin reprezentanții orașelor Bekescsaba, Szeged, Gyula și Mako. În incinta Teatrului Maghiar vor fi multe programe culturale, prezentare de carte, teatru și altele. Anul acesta nu vom avea trenuleț turistic, dar cei mici vor avea posibilitatea să se plimbe în caleașcă trasă de ponei.”, a menționat Rita Metz, directorul de program al evenimentului.

Organizatorii estimează că în cele patru zile de desfășurare a evenimentului vor participa peste 130.000 de vizitatori. Bugetul festivalului se ridică la suma de 120.000 de euro.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1238 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004943 (s)