Documentaţiile necesare pentru realizarea viitorului skate-park din
Parcul Central al Timişoarei sunt în curs de finalizare, următorul pas este licitaţia pentru execuţie, dar reprezentanţii primăriei consideră că suma rezultată, conform celor propuse de proiectanţi, este prea mare: aproape 1 milion de euro. Autorităţile locale spun că unele elemente sunt supraevaluate, că au preţuri exorbitante, aşa că cer refacerea documentaţiilor. In bugetul pe 2014 este prevăzută suma de 1 milion de lei pentru
skate-park. „Proiectul ne-a fost predat, dar am solicitat mai multe modificări.
Valoarea este prea mare. Aproape 1 milion de euro este valoarea în momentul de faţă. Sunt cateva elemente care credem că nu se justifică avand în vedere intenţia noastră de a reamenaja complet Parcul Central, de exemplu toalete automate, analizăm şi soluţia constructivă şi a materialelor folosite să vedem dacă se justifică toate, suntem în discuţii cu proiectantul pentru remedieri”, spune viceprimarul Dan Diaconu.
De studiul de fezabilitate, proiectul tehnic şi detaliile de execuţie pentru viitorul skate-park se ocupă o firmă privată din Bucureşti, spun reprezentanţii municipalităţii timişorene. Societatea a oferit preţul cel mai mic, aproximativ 3.000 de euro, potrivit şefului Direcţiei de Mediu a Primăriei Timişoara, Adrian Bere, în condiţiile în care alte firme au propus şi preţuri de cinci ori mai mari pentru acelaşi proiect. Problema este că autorităţile locale nu sunt mulţumite. S-au propus trei scenarii, fiind recomandat unul care se apropie de 1 milion de euro.
„Conceptul de amenajare a fost pentru 1.500 de metri pătraţi, cu mai multe elemente. Elementele propuse sunt realizate din beton prefabricat, combinate cu platforme din beton elicopterizat turnate in situ. Noi am făcut o listă de obiecţii în funcţie de ceea ce ni s-a propus şi de tema de proiectare. Am solicitat să se renunţe la anumite elemente. De exemplu, la panouri fonoizolante pe bulevardul Republicii, la un sistem de irigare automatizat, de 47.000 de lei, la toaleta automatizată, trei cabine propuse la 431.000 de lei, nu e nevoie de arborii pe care i-au propus pe lateral, sau de iluminat fotovoltaic – 18 stalpi la 95.000 de lei, n-au propus -, pentru că noi oricum intenţionăm să reamenajăm Parcul Central. Au propus montarea unui număr de 16 bănci cu parasolar, la 320.000 de lei – mi se pare chiar excentric, cunosc preţurile la bănci, e ceva ieşit din comun -, un totem publicitar de 12.000 de lei… Au mai propus ca toată suprafaţa skate-park-ului să fie acoperită cu răşină epoxidică, care are un preţ foarte mare şi alunecă. Trebuie să vedem dacă nu este supraevaluată şi partea de prefabricate… Ni s-au propus trei scenarii, în funcţie de elemente, de gradul de dificultate al traseelor. Două depăşesc 900.000 de euro ca valoare totală, iar unul este de circa 600.000 de euro. Şi în devizul general sunt anumite neconcordanţe la calcule. Scopul este să facem această pistă de skate din materiale cat mai bune, care să fie fiabile în timp, la un preţ cat mai mic. De aceea trebuie să fim foarte atenţi, să clarificăm partea de proiectare Am cerut revizuirea studiului de fezabilitate astfel încat să se reducă drastic devizul, conform cerinţelor din tema de proiectare. Vreau să văd ce rezultă din proiectul tehnic şi detaliile de execuţie, după care scoatem la licitaţie execuţia şi preţurile pot să scadă. Scopul e să facem un obiectiv, nu ne batem joc de banii publici”, a declarat, pentru www.tion.ro, şeful Direcţiei de Mediu, Adrian Bere.
Viitorul skate-park va fi realizat pe o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi, în Parcul Central, unde a mai existat în trecut un loc destinat pasionaţilor de sporturi extreme.
In bugetul pe 2014 este prevăzută suma de 1 milion de lei pentru skate-park, ceea ce înseamnă aproape 223.000 de euro, dar viceprimarul spune că dacă va fi nevoie de mai mulţi bani pentru execuţie anul acesta se vor aloca prin rectificări.
Tion.ro
Comentarii (0)