News Flash:

Neregulile igienico-sanitare in mai multe scoli din Timis

1 Septembrie 2017
1011 Vizualizari | 0 Comentarii
reparatii scoli
Majoritatea unitatilor de invatamant preuniversitar şi prescolar din judeţul Timis sunt pregătite de începerea noului an şcolar din punct de vedere sanitar şi din cel al structurii şi funcţionalităţii, unele sunt în curs de autorizare, neregulile depistate de echipele de control fiind constatate majoritar în mediul rural. 

Inspector general adjunct şcolar Timiş, dr. Halasz Ferenc, a declarat joi că în urma efectuării de controale la 22 de unităţi şcolare, s-a constatat că şase dintre ele efectuează lucrări de modernizare şi igienizare, şapte unităţi corespund din punct de vedere structural şi funcţional, trei au contract cu firme de catering, două şi-au încetat definitiv activitatea, trei şi-au suspendat temporar activitatea, iar o unitate nu a putut fi controlată, pentru că nu a exista nicio persoană de contact. 

''Cu ocazia controalelor igienico-sanitare s-a constatat că în instituţiile controlate se executau sau urmau să se execute lucrări de igienizare parţială a spaţiilor comune şi a sălilor de clase, în regie proprie. De asemenea, erau în plină desfăşurare lucrări de recondiţionare totală a unor etaje ale clădirilor de învăţământ cu fonduri semnificative acordate de administraţiile locale'', au informat în colegiul prefectural reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Timiş. 

S-a mai constatat scoaterea din circuitul educativ a unor săli de clasă amplasate la ultimul nivel, degradate datorită infiltraţiilor apelor de ploaie, clădiri cu degradări semnificative ale tencuielilor exterioare sau ale acoperişului, unele chiar monumente 
istorice, neasigurate, care pot produce accidente. 

În unele şcoli, numărul grupurilor sanitare este insuficient, faţă de prevederile legale, mobilierul din dotarea sălilor de clasă este uzat şi pe alocuri deteriorat, dar şi desfăşurarea de activităţi tip after school fără a se asigura spaţiu separat pentru servirea mesei şi fără o monitorizare corespunzătoare a alimentaţiei sănătoase a elevilor, spun reprezentanţii DSP Timiş. 

Inspectorii sanitari au întocmit procese verbale cu neconformităţile constate şi au acordat ca termen limită de finalizare data de 11 septembrie 2017. 

În urma controalelor executate s-a actualizat baza de date, rezultând un număr de 98 de clădiri aparţinând unităţilor de învăţământ care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu şi 623 de unităţi de învăţământ care au asigurat condiţiile de evacuare a persoanelor în cazul producerii situaţiilor de urgenţă (incendiu, cutremur, inundaţie, surpare teren etc.). 

În ceea ce priveşte paza şcolilor, în 137 sunt asigurate cu pază umană (98 în mediul urban şi 39 în rural), 286 de unităţi sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, din care 151 în mediul rural, în timp ce 293 de unităţi nu dispun nici de pază umană, nici de camere de supraveghere video. 

Recomandările generale au fost ca în maximum 30 de zile de la data controalelor să fie rezolvate toate problemele legate de igienizare, iar zugrăvirea sălilor de clasă şi a grupurilor sanitare degradate, efectuarea dezinfecţiei, dezinsecţiei şi a deratizării să se încheie până la începutul anului şcolar. 

Reţeaua şcolară din Timiş pentru anul 2017-2018 cuprinde 590 de unităţi de învăţământ. AGERPRES

prescolar timis
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1177 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005801 (s)