News Flash:

Efectul supraaccizei la carburant: Transportatorii - un plin pentru un camion va costa cu 450 lei mai mult

30 August 2017
946 Vizualizari | 0 Comentarii
petrom 1
Transportatorii: un plin pentru un camion va costa cu 450 lei mai mult in cazul majorarii accizei
In urmatoarele zile vom asista la blocaje in alimentarile cu carburanti, pe fondul alimentarilor in mare crestere in vederea acumularii unor stocuri la preturi actuale, in cazul in care Guvernul va decide majorarea accizei la carburanti, apreciaza Federatia Operatorilor Romani de Transport.
Transportatorii spun ca Guvernul a ramas imun la solicitarile patronatelor din transporturi si a refuzat sa dialogheze cu acestia in contextul cresterii accizelor la carburanti.
„Cu toate ca in plenul Consiliului Economic si Social, patronatele, societatea civila si sindicatele s-au opus in unanimitate proiectului de modificare a codului fiscal, din declaratiile publice referitoare la asumarea din partea guvernului a cresterii accizelor, se contureaza o noua etapa neagra pentru transporturile romanesti”, arata un comunicat FORT.
Orice eurocent diferenta in costul operational influenteaza direct competitivitatea companiilor romanesti din transporturile terestre, mutand totodata consumul de carburant in afara Romaniei, apreciaza asociatia. Bugetul de stat pierde astfel, din doua cauze, sume importante. Consumatorii "captivi", ce nu pot alimenta decat in tara, sunt in imposibilitatea de a transfera cresterile in tarifele prestate, iar pentru un camion, o singura alimentare reprezinta un efort financiar suplimentar de 450 lei.
In contrast total cu aceasta situatie, Spania ofera transportatorilor ce alimenteaza pe teritoriul sau posibilitatea de a redobandi un procent semnificativ din acciza incasata de stat, printr-o schema simpla si eficienta care regleaza competitivitatea si concurenta, eliminand evaziunea fiscala sau afacerile ilicite cu carburanti.
Pe acest model, FORT a propus in ultimii ani returnarea unei parti din acciza catre transportatori, acestia avand obligatia, pentru a incasa banii de la stat, sa declare numarul de km efectuati si documentele ce atesta alimentarile en-gros sau in retele.
Fenomenul activitatilor ilicite din transporturi evolueaza si afecteaza grav atat bugetul de stat cat si afacerile legale. Solutii exista la indemana institutiilor statului, iar FORT este gata sa le prezinte actualului premier, intelegand situatia bugetara delicata in care se afla tara noastra.
„In lipsa dialogului constructiv si la presiunea absolut fireasca a firmelor de transport, probabil doar prin ample manifestari publice se pot rezolva aceste situatii iar FORT este oricand gata sa reinceapa actiunile de protest in toata tara dupa modelul celor organizate in 2016 din cauza tarifelor RCA”, arata comunicatul.
De asemenea, pe ordinea de zi a sedintei de miercuri figureaza un proiect de ordonanta privind plata defalcata a TVA, care prevede introducerea unui sistem privind plata defalcata a TVA, prin care se intentioneaza utilizarea unui cont bancar dedicat incasarilor si platilor de TVA.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1372 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005485 (s)