News Flash:

Bine de știut!

În România se va introduce, de la toamnă, salariul minim european

21 Iunie 2024
159 Vizualizari | 0 Comentarii
Sursa foto cugetliber ro

Începând din această toamnă, România va adopta salariul minim european, o decizie care va elimina implicarea directă a politicienilor și a promisiunilor electorale în stabilirea acestuia. Noul salariu minim va fi determinat pe baza unor indicatori economici clari, cum ar fi inflația și productivitatea muncii, fiind raportat la jumătate din salariul mediu național.

Directiva europeană, pe care România s-a angajat să o implementeze, prevede ca salariul minim european să reflecte costul real al vieții, determinat pe baza unui coș de bunuri și servicii. Astfel, fiecare țară va avea propriul său salariu minim european, care să asigure un trai decent pentru locuitorii săi. În prezent, salariul minim în România nu acoperă necesitățile de trai decent, conform cerințelor directivei europene. Începând din luna viitoare, salariul minim net va ajunge aproape la 2400 de lei, însă calculele experților indică necesitatea unei sume suplimentare de aproximativ 1400 de lei pentru un trai decent - în total, 3800 de lei pe lună pentru mâncare, locuință, îmbrăcăminte, educație, recreere și economii.

Această schimbare va marca o tranziție de la un calcul bazat pe considerații electorale la unul bazat pe indicatori economici, ceea ce este salutat de specialiști. Conform planurilor, salariul minim european va fi stabilit la 50% din salariul mediu național, având în vedere și puterea de cumpărare și productivitatea muncii în fiecare țară.

„Directiva europeană spune că un asemenea coș e un instrument mai potrivit decât orice prag. Autoritățile din România ignoră în continuare faptul că avem un astfel de instrument, asta pentru că avem o diferență și mai mare între salariu și acest coș de consum. Fiecare stat are o libertatea foarte mare în transpunerea directivei respective, cum va trasa propria politică. Salariul minim a crescut mai mult decât inflația, dar foarte puțin”, spune consultantul Ștefan Guga.

Din iulie, deși salariul minim pe economie va crește cu 280 de lei, va rămâne sub jumătate din salariul mediu net.

„E și destul de multă evaziune fiscală, guvernul știe și de aici creșterea de salariu minim. Mai sunt și acele persoane care chiar lucrează pe salariul minim și care au fost puternic afectate de inflație. Pe salariu minim în general economia privată angajează și nu sectorul public”, spune economistul Adrian Codirlașu.

Guvernul intenționează să introducă salariul minim european până în noiembrie acest an. În următoarea ședință, Executivul va discuta un proiect de lege în acest sens.  

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1147 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004861 (s)