News Flash:

Proiect unic în Europa!

Au început lucrările la prima instalaţie de îndepărtare a tritiului din Europa, la Centrala Nucleară Cernavodă

12 Iunie 2024
118 Vizualizari | 0 Comentarii
Sursa foto cugetliber ro

Lucrările la prima instalație de îndepărtare a tritiului din Europa au început la Centrala Nucleară Cernavodă, în cadrul unui proiect în colaborare cu Compania Națională Nuclearelectrica SA și Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP).

Această inițiativă reprezintă un avans semnificativ în tehnologia nucleară și în protecția mediului, fiind în concordanță cu obiectivele de sustenabilitate ale Uniunii Europene. Instalația de detritiere va elimina tritiul din instalatie, contribuind la o protecție sporită a mediului, în deplină concordanță cu obiectivele Nuclearelectrica și ale Europei.

Utilizând o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice - ICSI Rm. Vâlcea, instalația de detritiere de la Cernavodă (CTRF) va fi a treia din lume și prima din Europa. Acest proiect va oferi României oportunitatea de a deveni un centru european pentru producția și exportul de tritiu - combustibilul candidat pentru viitoarele reactoare de fuziune.

De asemenea, România va putea dezvolta lanțul de aprovizionare și va avea oportunitatea de a deveni un centru de dezvoltare și export de tehnologie și know-how românesc, beneficiind de industrie și forță de muncă locală. Proiectul utilizează cea mai avansată tehnologie CTRF, respectând cerințele de securitate nucleară actualizate pentru o instalație industrială de îndepărtare a tritiului, așa cum au fost stabilite de Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare din România.

„Suntem încântaţi să implementăm o tehnologie românească inovatoare împreună cu KHNP, un expert de top în domeniul nuclear, pentru a realiza un proiect sigur şi fiabil. Instalaţia de detritiere demonstrează angajamentul Nuclearelectrica faţă de operarea sigură şi protecţia mediului. Acest proiect subliniază rolul de lider al României în industria nucleară şi contribuie la securitatea energetică naţională”, a afirmat Cosmin Ghiţă, CEO al Nuclearelectrica.

Ceremonia de inaugurare a avut loc la amplasamentul centralei nucleare de la Cernavodă. La aceasta au luat parte echipele Nuclearelectrica și KHNP, împreună cu colaboratorii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice - ICSI Rm. Vâlcea.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1268 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004997 (s)