News Flash:

Analiștii își spun părerea

În România, creșterea economică va încetini

30 Martie 2023
358 Vizualizari | 0 Comentarii


Analiza OTP Bank susÈ›ine că economia românească va încetini în primul semestru al anului din cauza reducerii cheltuielilor gospodăriilor, a reducerii investiÈ›iilor È™i a scăderii ratei de creÈ™tere a exporturilor. Cu toate acestea, este prevăzută o redresare ulterioară, iar creÈ™terea PIB-ului va ajunge la 2,8% la finalul anului, influenÈ›ată de declinul inflaÈ›iei È™i de menÈ›inerea stabilității ratelor dobânzilor. PerformanÈ›a economică a anului trecut a marcat schimbări structurale în contribuÈ›iile sectoriale la PIB, iar în 2023 se aÈ™teaptă ca sectorul construcÈ›iilor să se contracte, în timp ce retailul va rămâne stabil, iar serviciile È™i industria vor înregistra creÈ™teri uÈ™oare.

"ExplicaÅ£ia încetinirii creÅŸterii vine din economia reală, unde consumul privat, al gospodăriilor, se va diminua în directă relaÅ£ie cu puterea de cumpărare ÅŸi nivelul salariilor reale. În acelaÅŸi timp, nivelul tarifelor pentru energie s-a stabilizat după ajustarea cererii ÅŸi a consumului la nivel european, conjugate cu efectele unei ierni mai blânde, ÅŸi pare că situaÅ£ia gravă din urmă cu doar câteva luni a trecut. O nouă apreciere a preÅ£urilor la energie ar putea avea loc în ultima parte a anului, când înainte de debutul iernii vor fi constituite cea mai mare parte a rezervelor de gaze", au transmis analiÅŸtii OTP Bank.

În primele luni ale acestui an, inflaÅ£ia a rămas sub nivelul din trimestrul patru al anului 2022, ceea ce a influenÅ£at evoluÅ£ia neobiÅŸnuită din luna februarie, când inflaÅ£ia a crescut uÅŸor la 15,5% faţă de luna ianuarie, datorită inflaÅ£iei de bază care încă creÅŸte. Pentru moment, se estimează că trendul general se menÅ£ine, cu scăderea poziÅ£ionării preÅ£urilor la bunuri, iar cea pentru servicii urmează aceeaÅŸi direcÅ£ie, chiar dacă cu un ritm mai lent.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1200 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006065 (s)