News Flash:

Evenimente de excepție în Timișoara

În Noaptea Muzeelor, timișorenii au avut parte de un program variat

15 Mai 2023
215 Vizualizari | 0 Comentarii


Muzeele subordonate Consiliului Județean Timiș au pregătit un program diversificat, care cuprinde expoziții, concerte, conferințe și lansări de carte.

„În anul Capitalei Culturale Europene, spectacolele de istorie vie („living museum”), oferite în Bastionul Theresia în cadrul Nopții Muzeelor s-au îmbinat cu momentele artistice și cu atelierele interactive într-un mare show comun al grupurilor de reconstituire istorică și artistice coordonate de MNaB. Au participat la eveniment, sub denumirea de Uniunea Artiștilor – Cronicari: Eyaletul de Timișoara, Asociația Losonczy Istvan, Hrafnabroethr – Frații Corbi, Proiectul Răscoala, Asociația de Reconstituiri Istorice Timișoara, Deep6 Project, Peregrinii”, au declarat reprezentanții instituției de cultură.


Curtea Bastionului a găzduit deschiderea taberelor de reconstituire istorică, cu tematică variată: Timișoara otomană, Timișoara Evului Mediu târziu și Banatul medieval. În spațiul expozițional "Istoria Militară a Banatului", intrarea din curtea Bastionului, Asociația de Reconstituiri Istorice Timișoara a prezentat în mod interactiv pagini din istoria Cetății Timișoara, începând de la secolul Baroc până în perioada interbelică a orașului românesc. În curtea Bastionului Theresia, se vor auzi salve de tun din secolul al XVIII-lea și începutul secolului al XX-lea. Curtea Bastionului Theresia devine un spațiu în care trecutul prinde viață prin prezentarea istoriei vii de către Uniunea Artiștilor - Cronicari. Au fost expuse arme și costume din Evul Mediu, iar obiceiurile trecutului au fost reprezentate prin antrenamentele vitejilor într-o manieră interactivă, cu participarea activă a publicului și în condiții de siguranță absolută. Vor avea loc raiduri și bătălii în Ținuturile de Margine, prezentate ca o poveste autentică, în stilul "living museum", însoțită de muzică istorică.

De asemenea, se fost prezentată interactiv expoziția de spade și săbii istorice intitulată "Fiare din beci", urmată de momente inedite. Va avea loc și un dans cu săbiile în stilul oștenilor stepelor, precum și un duel real între spadasini experimentați, folosind arme istorice din colecția privată a Uniunii Artiștilor - Cronicari. Muzica istorică live interpretată de Peregrinii va însoți acest spectacol. În cadrul evenimentului "Drum printre secole" prezentat de Uniunea Artiștilor - Cronicari, muzica veche a menestrelelor și arta jonglerilor cu focul au creat o poveste magică din trecut, susținută de toate grupurile participante, într-un spectacol prezentat în premieră la Noaptea Muzeelor 2023 la Muzeul Național al Banatului.


De asemenea, au fost deschise pentru vizitare următoarele expoziții:

"Patrimoniul sub reflectoare Timișoara - Lumi paralele" - o incursiune în istoria cartierelor prin intermediul alegoriei simțurilor, prezentând secvențe din viața cotidiană din cartierele Iosefin (văzul), Elisabetin (tactilul), Fabric (auzul), Cetate (olfactivul) și Giroc (gustativul), situată la mansarda B2.

"Prinț și Sultan. Decenii de Război și Fronturi Fluctuante la Hotarele Sublimei Porți" - o expoziție ce prezintă obiecte din diferitele perioade ale marilor confruntări militare internaționale de pe scena europeană, care au dus la constituirea Banatului Timișoarei, situată la mansarda B1.

"Istoria militară a Banatului" - o expoziție ce adună uniforme, arme și piese de echipament militar de la începutul secolului al XVIII-lea (armatele habsburgice și otomane) și din perioada Primului Război Mondial (armata română). Aceasta este amplasată la parter.

Muzeul Popa's - o expoziție dedicată caricaturistului Ștefan Popa Popa's, prezentând o colecție reprezentativă de caricaturi, medalii, premii și documente despre evenimentele din viața acestuia, situată la parter.

Expoziția "Ciprian Porumbescu - 170. O viață, o epocă, un ideal" - o prezentare ce conține panouri cu informații, mărturii și evocări despre diverse aspecte din viața compozitorului Ciprian Porumbescu, situată la parter.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1216 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005081 (s)