News Flash:

Ce va întâmpla?

„Monumentul închinat ostaşului român” din Timișoara va dispărea sau nu?

12 Mai 2023
263 Vizualizari | 0 Comentarii

Inițiativa Timișoara și Societatea Timișoara au organizat o dezbatere la Muzeul Apei, miercuri, pe data de 17 mai, unde reprezentanți ai autorităților publice, specialiști, oameni de cultură și chiar cetățeni obișnuiți au avut oportunitatea de a-și exprima opinia cu privire la viitorul "Monumentului închinat ostașului român".

Tradițional, în fiecare an, cu ocazia ceremoniei militare de Ziua României de pe 1 Decembrie, autoritățile depuneau coroane la "Monumentul închinat ostașului român" din parcul Scudier. Cu toate acestea, în anul 2022, obiceiul a fost modificat brusc în urma inițiativei prefectului Mihai Ritivoiu, care a considerat că, în contextul războiului din Ucraina, acest monument nu mai este adecvat pentru ceremonie.

„Actualul Parc Scudier s-a numit Parcul Stalin în primii ani de după război. Monumentul Soldatului Sovietic, ridicat în acei ani, a fost redenumit Monumentul Ostaşului Român după Revoluţie. Chiar şi uniformele reproduse pe statuie sunt ale Armatei Roşii. În contextul agresiunii Rusiei din Ucraina, consider că e mai bine ca ceremonia de depunere de coroane să se facă la Monumentul Eroilor Revoluţiei din cadrul Cimitirului Eroilor. Aşa cum nu poţi scoate comunismul din Casa Scânteii, e bine să mai treacă timp peste monumentul din Parcul Scudier. Timpul le vindecă pe toate”, declara prefectul Mihai Ritivoiu.

În prezent, există chiar posibilitatea ca acest monument să dispară. Initiativa Timișoara și Societatea Timișoara au organizat o dezbatere la Muzeul Apei, în data de 17 mai, unde reprezentanți ai autorităților publice, specialiști, oameni de cultură și chiar cetățeni obișnuiți au avut oportunitatea de a-și exprima opinia cu privire la viitorul acestei structuri monumentale.

„Ce facem cu acest monument controversat? Îl păstrăm nealterat ca o amintire a trecutului nostru întunecat? Îl mutăm la muzeu spre aducerea aminte? Sau ne complăcem cu o falsificare a simbolurilor relevante pentru nația noastră de dragul de-a nu supăra imperiul cotropitor!”, precizează inițiatorii dezbaterii.

La data de 30 decembrie 1962, în Parcul Central actual, a fost instalat ansamblul statuar denumit "Monumentul Ostașului Sovietic" în cinstea trupelor sovietice considerate "eliberatoare". Monumentul a fost creat de sculptorul român Ion Vlad.

După Revoluția din 1989, prin înlocuirea plăcuței de pe soclu, statuia a devenit cunoscută drept "Monumentul Ostașului Necunoscut", în memoria celor căzuți în lupta împotriva trupelor bolșevice.

„Peste noapte simbolistica respectivului amplasament a fost schimbată în sens invers, devenind spațiul public unde, cu ocazia fiecărui eveniment național relevant, politicienii, soldații și oamenii simpli îngenunchiază sau se închină în fața unui monument creat spre aducerea aminte a unor trupe invadatoare, care au generat suferință și tragedii neamului românesc”, se mai precizează în descrierea evenimentului.

Acțiunea prezintă similarități cu mișcarea Black Lives Matter (BLM), care a avut loc în urma morții lui George Floyd, un bărbat de culoare decedat în urma brutalității poliției.

Ca rezultat al manifestațiilor, statui ale unor generali și foști proprietari de sclavi din timpul Războiului Civil din SUA, precum și statui ale unor figuri coloniale din Europa, au fost demolate sau vandalizate. Statui ale lui Cristofor Columb și ale regelui belgian Leopold al II-lea nu au scăpat nici ele.

În plus, în anul 2013, Flavius Boncea, consilier local al PNŢCD, a propus înlăturarea statuii "Ostașului Sovietic" din centrul Timișoarei.„O amenajare în stil vienez nu poate să menţină o statuie ridicată în memoria armatei sovietice. Este statuia . O statuie urâtă, care nu are de-a face cu istoria Timişoarei. Asta este părerea mea. Locul ei este în Cimitirul din Calea Lipovei. Iar în loc ar fi bine să se refacă statuia generalului Anton Scudler sau să fie una din promisele statui ecvestre”, a afirmat Flavius Boncea, un monarhist convins, care a primit, în 2011, Medalia Regelui Mihai I pentru Loialitate.


Specialiștii au respins ideea lui Boncea. Janos Szekernyes, istoric și fost președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din Timișoara, este în dezacord cu mutarea monumentului din centrul parcului. El afirmă că acesta reprezintă o lucrare artistică valoroasă, mai ales că a fost realizată de un important sculptor, Ion Vlad, și este confecționată din marmură de Rușchița.

„Din punctul meu de vedere este o operă de artă valoroasă şi nu trebuie mutată din parc. Eu de câte ori arăt oraşul turiştilor îi duc şi la acest monument din Parcul Central. Pe de altă parte, nu se poate spune cu exactitate dacă statuia reprezintă un soldat sovietic sau unul român. Pe vremea aceea toţi soldaţii din Europa de Est aveau haine asemănătoare. Chiar dacă a fost făcut pentru sovietici, s-a făcut totuşi pentru armata eliberatoare. Monumentul arată bine, mai ales că este din marmură de Ruşchiţa, care se curăţă singură la ploaie. Este o marmură valoroasă, de multe ori asemuită cu cea de la Carrara”, a afirmat Janos Szekernyes.

Pe monumentul nou, după Revoluția din 1989, a fost adăugat un citat considerat irealist și incorect din punct de vedere istoric: „Glorie ostaşului român, moştenitor al tradiţiilor istoriei străbune care a luptat cu eroism împotriva bolşevismului şi fascismului pentru libertatea şi independenţa patriei”.

Acest lucru este cu atât mai problematic având în vedere că ostașul român a luptat atât alături de fasciști, cât și alături de bolșevici în perioade diferite. Înainte de monumentul comunist, în acel loc se afla statuia generalului austriac Anton Scudier. Cu toate acestea, monumentul a fost distrus în timpul perioadei tumultoase din 1918.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1107 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004728 (s)