News Flash:

A fost surprinsă în toată splendoarea ei, lângă Timișoara!

În Lunca Pogănișului a înflorit laleaua pestriță!

5 Martie 2024
105 Vizualizari | 0 Comentarii

În Lunca Pogănișului, la aproximativ jumătate de oră distanță cu mașina de Timișoara, a înflorit laleaua pestriță. Această floare, ocrotită prin lege, își arată splendoarea o singură dată pe an, în primăvară, și rămâne deschisă timp de aproximativ două săptămâni.

Laleaua pestriță, cunoscută și sub numele de floarea de șah, beneficiază de protecție legală deoarece este o specie pe cale de dispariție. Înflorește doar o dată pe an, în primăvară. În România, această plantă delicată crește în sălbăticie în Lunca Pogănișului, situată în județul Timiș. Suprafața pe care prosperă a fost desemnată rezervație naturală, asigurându-i astfel un habitat protejat.

„Laleaua pestriță este o floare pe cale de dispariție, fiind victima defrișărilor (crește doar la umbră), a pășunatului excesiv, dar și a celor care au început să o comercializeze datorită rarității și frumuseții sale. Floarea poate fi admirată primăvara, de la sfârșitul lunii martie până în aprilie. Colegii noștri au fost pe teren și au surprins-o în toată splendoarea ei.”, au spus reprezentanții Muzeului Banatului din Timișoara.


Rezervația Lunca Pogănișului, cunoscută drept "casa" lalelei pestrițe, este amplasată în teritoriul comunelor Tormac și Sacoșu Turcesc și acoperă o suprafață protejată de 75,50 hectare. Înființată în 1974, rezervația are ca principal obiectiv protejarea lalelei pestrițe și a habitatului său natural.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1128 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004692 (s)