News Flash:

Ministerul Sanatatii: Sase persoane diagnosticate cu virusul West Nile au murit pana acum

23 August 2018
810 Vizualizari | 0 Comentarii
tantar

56 cazuri de meningite cauzate de infectia cu virusul West Nile s-au inregistrat din mai pana acum, existand sase decese, precizeaza Ministerul Sanatatii. Trei dintre decese s-au inregistrat in Bucuresti si cate unul in judetele Iasi, Galati si Covasna.
”Conform datelor furnizate Ministerului Sanatatii de catre Centrul National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile, din data de 2 mai 2018 si pana in prezent au fost inregistrate 56 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infectia cu virus West Nile, fiind inregistrate 6 decese. Cazurile sunt din: Dolj 12, Iasi10, Bucuresti 8, Olt si Teleorman cate 4, Galati si Ilfov cate 3, Braila si Giurgiu cate 2, Bacau, Tulcea, Bihor, Botosani, Vrancea, Covasna, Mehedinti si Satu Mare cate 1 caz. Cele sase decese au survenit la pacienti care prezentau co-morbiditati. Trei dintre decese s-au inregistrat in Bucuresti si cate unul in judetele Iasi, Galati si Covasna”, arata Ministerul Sanatatii intr-un comunicat.

In fiecare an, in aceasta perioada se inregistreaza o crestere a numarului de cazuri de infectie cu virus West Nile, care din pacate, in unele cazuri se soldeaza cu deces, mai ales la pacientii cu co-morbiditati.

”Conform datelor sistemului de supraveghere al meningitelor/meningoencefalitelor produse de virusul West Nile, implementat dupa epidemia din anul 1996, situatia din acest moment este comparabila cu cea inregistrata in anii precedenti. Astfel, in anul 2017, la data de 30 august se inregistrau 16 cazuri depistate si 6 decese, iar in 2016, pana la incheierea perioadei de supraveghere in 30 septembrie, au fost inregistrate 80 de cazuri si 8 decese. Specialistii considera ca sunt cazuri sporadice si nu e vorba de o epidemie, iar cresterea inregistrata este cauzata de perioada excesiv de ploioasa care a facut dificila distrugerea tantarilor. Pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii, in toate centrele de transfuzii din tara s-au luat masuri de siguranta. Sangele este testat suplimentar, astfel incat sa poata fi depistata eventuala prezenta a virusului in sangele recoltat”, arata aceeasi sursa.
Ministerul Sanatatii recomanda autoritatilor locale sa intensifice masurile de dezinsectie in localitati pentru a preveni raspandirea infectiei cu virus West Nile.

Infectia cu West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin intepatura de tantar.

”Circa 80% din persoanele infectate nu prezinta simptome, insa in cazul in care identificati semnele si simptomele de mai jos, specialistii in sanatate publica ai Ministerului Sanatatii va recomanda sa va prezentati la cel mai apropiat cabinet medical: febra, durere de cap intensa, dureri musculare, varsaturi, eruptii cutanate. In cazurile severe, complicate, care afecteaza cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afectiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renala cronica), pot saapara si alte simptome: rigiditate a gatului, sensibilitate crescuta la lumina, convulsii, frisoane, oboseala cronica si slabiciune musculara”, sustine Ministerul Sanatatii.

Specialistii recomanda populatiei evitarea expunerii la tantari, imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi, utilizarea substantelor repelente de tantari, montarea de plase la ferestrele locuintelor pentru a impiedica patrunderea tantarilor, limitarea deplasarilor zonelor cu multa vegetatie si umiditate ridicata (parcuri, paduri, ape statatoare etc.), asigurarea masurilor de desecare a baltilor cu apa din jurul gospodariilor si indepartarea recipientelor/obiectelor care favorizeaza acumularea apei si a gunoiului menajer.

Nu exista vaccin sau tratament antiviral specific.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1120 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006053 (s)