News Flash:

Masini ca la Google, dar pentru Timpark. Cum vrea primaria sa verifice daca soferii platesc parcarea la Timisoara

3 Octombrie 2021
315 Vizualizari | 0 Comentarii
masina

Daca in viitor veti vedea prin oras masini cu camere de supraveghere pe ele, sa stiti ca nu sunt de la Google, ci de la primarie, care vor verifica daca soferii care au parcat prin oras au platit Timparkul. Reprezentantii primariei lucreaza la operationalizarea noului regulament de parcare. Cresc si sanctiunile pentru soferii care nu platesc Timparkul.
 
Primaria Timisoara schimba regulamentul de parcare, care a fost publicat saptamana trecuta pe site-ul municipalitatii si care ar trebui sa intre in curand in dezbatere publica, asa cum a anuntat viceprimarul Ruben Latcau.

Vom plati parcarea pana la ora 20, nu pana la ora 17 ca pana acum, vom scoate mai multi bani din buzunare pentru a ne lasa masinile pe domeniul public, dar si pentru abonamentele de parcare. 15% din strazile din oras vor fi incluse in noul Timpark, care cuprinde si abonamente rezidentiale. Acestea sunt principalele modificari din noul regulament propus de primarie. Una dintre cele mai importante este ca primaria isi face propriul serviciu de parcare pentru gestionarea Timpark, care va fi luat de sub SDM.

Camere video pe masini, scutere sau biciclete pentru verificatori
Ca sa verifice daca soferii isi platesc taxa in sistemul Timpark, viceprimarul Ruben Latcau spune ca se lucreaza si la operationalizare. Nu se are in vedere angajarea mai multor oameni care sa controleze daca soferii parcheaza legal, dar s-ar putea cumpara echipamente video care sa fie montate pe masinile noului serviciu.

„Intentia nu este sa angajam sute de oameni ca sa verificam masinile si in modul asta banii pe care-i incasam sa nu mearga inspre noi locuri de parcare, ci inspre salarii de verificatori, ci analizam o achizitie pentru sfarsitul acestuia de an prin care sa ne dotam serviciul de Timpark nou cu doua sau mai multe sisteme moderne, in asa fel incat acest sistem de camere care se monteaza peste o masina – sunt mai multe oferte pe care le-am vazut pana in punctul asta – sa mearga pe strazi, sa inregistreze numerele de masini, fie din fata, fie din spate, iar camerele acestea speciale pot inregistra dintr-un unghi foarte-foarte ingust. Deci, practic, ca sa nu inregistreze trebuie sa fie literalmente lipite si spatele si fata masinii de un lucru care sa blocheze numarul de inmatriculare. Si in modul asta, practic, sistemul automat sa le spuna verificatorilor unde sunt masinile care nu au platit parcare, iar timpul acesta de a merge pe jos si a cauta masini sa fie redus foarte-foarte mult”, explica viceprimarul Timisoarei.

Un alt plan, spune Latcau, este sa fie cumparate scutere sau biciclete ori alte mijloace de deplasare pentru verificatorii Timpark.

„Ne gandim si la posibilitati ca acesti verificatori sa se deplaseze mai rapid prin oras, ca vorbim de scutere, de biciclete sau de alte mijloace de acest gen. Toate acestea sunt inca in discutii cu cei de la SDM si de la Timpark, pentru ca, pe langa regulament, mai lucram la operationalizarea acestui plan si la a ne asigura ca, in momentul in care el devine activ si valabil, putem sa facem intr-un mod eficient si intr-un cost rezonabil verificari atat in Soarelui, cat si in Steaua, cat si pe Sagului, si in Aradului, cat si in zona Cetate sau in zona Dacia sau in oricare alta zona din Timisoara, zone incluse in sistemul Timpark”, mai spune Ruben Latcau.

Amenzile, putin mai mari
Soferii care vor parca ilegal, adica nu vor face dovada platii, risca sanctiuni de 90 de lei (in cazul achitarii amenzii in primele 15 zile) si de 180 de lei (in cazul achitarii amenzii incepand cu a 16-a zi calendaristica de la data comunicarii somatiei). Daca un sofer are trei abateri se va trezi cu rotile blocate, iar taxa de deblocare va fi de 120 de lei cu TVA, conform unui comunicat emis de Serviciul Comunicare al PMT. De altfel, in regulament scrie ca „deblocarea rotilor se va face numai dupa achitarea taxelor de penalizare, respectiv a taxelor de deblocare”, dar nu scrie cat e taxa.

Conform regulamentului inca in vigoare, publicat pe site-ul Timpark, taxa de penalizare este de 40 de lei (in primele 48 de ore de la data abaterii), 70 de lei (in primele 15 zile calendaristice) si 150 de lei (incepand din a 16-a zi calendaristica). Vor creste asadar si sanctiunile, potrivit noului regulament.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1163 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007997 (s)