News Flash:

Iubitorii baletului sunt invitați la spectacol

În sala Teatrului Național „Mihai Eminescu”, va avea loc un spectacol de balet susținut Béjart Ballet Lausannede

17 Iulie 2023
272 Vizualizari | 0 Comentarii

Primăria Municipiului Timișoara și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara invită iubitorii baletului la spectacolul companiei de balet de renume internațional Béjart Ballet Lausanne.

Spectacolul va avea loc în data de 19 septembrie 2023, începând cu ora 19:00, în sala Teatrului Național "Mihai Eminescu".

„Timișoara atrage nume mari de pe scena culturală internațională, în anul Capitalei Culturale. Urmează un maraton de colaborări de top în această vară. Violonistul David Garrett sau actorul american John Malkovich sunt doar două dintre numele mari, care pun Timișoara pe harta culturală internațională. Trupa de balet Béjart Ballet Lausanne completează oferta unei stagiuni culturale efervescente la Timișoara. De altfel, 90% dintre timișoreni consideră Capitala Culturală un eveniment cu care Timișoara se poate mândri”, a declarat primarul Dominic Fritz.


Béjart Ballet Lausanne, compania de balet contemporan înființată în 1987, rămâne o referință în lumea coregrafică mondială. Fondatorul său, Maurice Béjart, s-a născut la Marsilia la 1 ianuarie 1927 și și-a început cariera în 1946 la Vichy, Franța, continuând apoi la Londra cu International Ballet. În timpul unui turneu în Suedia în 1949, el a descoperit potențialul expresionismului coregrafic, devenind fondatorul acestuia și marcând pentru totdeauna lumea dansului.

Maurice Béjart a părăsit această lume la Lausanne la 22 noiembrie 2007, iar conducerea companiei a fost preluată de către Gil Roman, ales chiar de Maestru ca succesor, după 30 de ani de observație atentă. Din 2007, Gil Roman a continuat cercetarea și dezvoltarea creației contemporane în cadrul Béjart Ballet Lausanne. Opera lui Maurice Béjart ocupă un loc central în repertoriul companiei, incluzând coregrafii emblematice precum "Ritualul primăverii", "Boléro" sau "Simfonia a IX-a", dar și varietatea sa cu spectacole precum "Piaf" sau "Flautul fermecat".

Gil Roman și dansatorii săi susțin spectacole în întreaga lume, având același scop - de a deschide lumea baletului către un public mai larg. Compania rămâne fidelă vocației sale de a conserva opera lui Maurice Béjart, dar menține și un spațiu viu pentru creație. Béjart Ballet Lausanne este una dintre puținele companii capabile să umple săli mari precum NHK Hall din Tokyo, Palatul de Stat Kremlin din Moscova, Odeonul lui Herodes Atticus din Atena, Palais des Congrès de Paris, Forest National din Bruxelles sau Patinoire de Malley din Lausanne.

Evenimentul este organizat de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, ca parte a programului "Îndrăznește!/Dare!", componentă a programului "Timișoara, Capitală Europeană a Culturii". Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1119 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004722 (s)