News Flash:

Eveniment deosebit în Timișoara

Luni seară, celebrul scriitor turc, Orhan Pamuk, le-a vorbit timișorenilor despre literatură, imaginaţie şi compasiune

5 Aprilie 2023
502 Vizualizari | 0 Comentarii

Celebrul scriitor turc Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel, a vorbit luni seară într-o conferință la care au participat sute de oameni despre imaginație și capacitatea acesteia de a ne defini ca ființe umane, despre cărțile pe care le-a scris și despre cele pe care le citește, despre compasiunea ca lentilă prin care putem privi altfel lumea și pe semenii noștri. Acesta a fost invitatul Universității de Vest Timișoara, în cadrul Programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

Orhan Pamuk a fost distins marți cu titlul de Doctor Honoris Causa al aceleiași universități și a ținut o conferință în Aula Magna în fața unei audiențe numeroase, formată din studenți și profesori. Acesta a vorbit despre actuala situație politică din Turcia și despre libertatea cuvântului care suferă acolo, dar și despre importanța lecturii, care îi poate face pe oameni să se pună în pielea celuilalt și să înțeleagă suferința.

Moderată de Radu Paraschivescu, conferința a inclus și declarații ale lui Orhan Pamuk despre sprijinul său pentru mișcările de emancipare și apărare a minorităților etnice și a femeilor. Acesta a dezvăluit că deține o diplomă universitară în jurnalism, deși nu a practicat niciodată această profesie care a creat, de-a lungul timpului, eroi, dar și monștri.

”Nu doar că avem imaginație, dar ne folosim imaginația pentru a ne pune în pielea celorlalți. Avem posibilitatea să vedem lumea prin ochii altor oameni și cred că acesta este primul lucru important al nostru, ca ființe umane. Avem puterea să ne întrebăm dacă mi s-ar fi întâmplat mie asta și acesta e începutul milei și al înțelegerii și al compasiunii, precum și al altor sentimente asociate cu acestea”, a punctat Orhan Pamuk, demonstrând că umanitatea noastră stă tocmai în posibilitatea de a transcende graniţele personale şi de a îmbrăţişa cu gândul pe cei de lângă noi.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1204 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005168 (s)