News Flash:

Expoziție de pictură în orașul de pe Bega

La Galeria Pygmalion din Timişoara poate fi admirată pictura Simion Lucaciu

4 Aprilie 2023
385 Vizualizari | 0 Comentarii

Direcția Județeană pentru Cultură Timiș a inițiat proiectul "Amintiri necesare", dedicat maeștrilor Timișoarei, care continuă acum cu o expoziție de pictură semnată de Simion Lucaciu și curatoriată de Adriana Lucaciu. Această expoziție poate fi vizitată la Galeria Pygmalion, de la Casa Artelor, până pe 2 mai.

Simion Lucaciu s-a născut pe 5 aprilie 1928, în satul Govăjdia din județul Hunedoara. El a urmat școala primară în Ghelari, unde învățătorul său, Mihuț, a observat interesul elevului său pentru desen și i-a permis să ilustreze o scenă din poezia "Câinele soldatului" de Grigore Alexandrescu pe un întreg perete al clasei, folosind cărbune de la sobă. Acest desen i-a stârnit admirația învățătorului și l-a încurajat pe Simion să-și dezvolte talentul în artă. După terminarea liceului, Simion Lucaciu a lucrat patru ani la Combinatul Siderurgic din Hunedoara, unde a frecventat Cercul de Artă Plastică organizat de pictorul Emil Brandis.

În 1950, Simion s-a înscris la Institutul de Arte "Ion Andreescu" din Cluj, unde i-a avut ca profesori pe Aurel Ciupe și Alexandru Mohi. După absolvire, a locuit, lucrat și expus în Timișoara, Arad și Lugoj, până când s-a stabilit definitiv în Timișoara în 1972. De-a lungul carierei sale prolifici, Simion Lucaciu și-a expus lucrările în 18 expoziții personale și alte zeci de expoziții colective și de grup, bucurându-se de aprecierea publicului și a criticilor. Din păcate, el a murit în urma unui tragic accident pe 22 septembrie 1997.

Următorul demers artistic din cadrul proiectului "Amintiri necesare" va fi semnat de Szakács Béla.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1198 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004841 (s)