News Flash:

Letonii sunt in stare de soc. Peste 50 de morti dupa prabusirea tavanului unui supermarket

25 Noiembrie 2013
1306 Vizualizari | 0 Comentarii
Letonii, încă în stare de şoc după catastrofa soldată cu 54 de morţi la Riga, s-au adunat în număr mare în cimitire, duminică, ziua tradiţională a morţilor în această ţară. Lucrările de curăţare în zona supermarketului al cărui acoperiş s-a surpat, joi, în capitală la o oră la care era plin de clienţi, s-au reluat duminică pentru a permite continuarea căutărilor suspendate cu o zi înainte.

Şapte persoane sunt date dispărute în continuare, dar şansele de a le găsi în viaţă sunt nule, potrivit echipelor de salvare. "Părţile (din clădire) care ameninţă siguranţa" au început să fie distruse în jurul prânzului, a declarat pentru AFP Viktorija Sembele, purtătoarea de cuvânt a pompierilor.

"Aceste structuri periculoase trebuie înlăturate înainte ca noi să putem trimite pompieri şi să continuăm căutările. Este imposibil de spus cât timp va dura acest lucru", a adăugat ea.

Căutările au fost suspendate sâmbătă seara de teama unor noi accidente.

"Totul a fost distrus, spart. Am văzut oameni morţi, îngropaţi, capete separate de corp ... ", a povestit pentru AFP pompierul Stanislav Turoks, rănit la coloana vertebrală în timpul unei operaţiuni de salvare. Duminică, prezenţa în cimitire a fost mult mai mare decât în alţi ani de Sâmbăta morţilor în această ţară cu doar două milioane de locuitori.

La cafeneaua Aizsaule, situată în apropierea cimitirului de la periferia capitalei, Liene, patroana acesteia se plânge: "pentru o ţară mică aşa cum este Letonia, a cărei populaţie nu este foarte numeroasă, un număr aşa de mare de victime este ca un taifun sau un cutremur pentru alte ţări".

Preşedintele Andris Berzins nu a ezitat, cu o zi înainte, să vorbească despre "crimă", referitor la această tragedie.

"Acest dosar trebuie considerat o crimă a numeroase persoane fără apărare, care necesită o reacţie adecvată", a declarat el, subliniind că "este un caz complex, care nu poate fi calificat drept catastrofă naturală sau ghinion, deparece natura nu a jucat niciun rol aici". Poliţia letonă lucrează asupra a trei ipoteze pentru a stabili cauzele accidentului: concepţia clădirii, construcţia şi noile elemente care au fost instalate pe acoperiş.

Centrul comercial, exploatat de Maxima, a fost construit în 2011 şi a fost selecţionat pentru un premiu de arhitectură. În momentul tragediei aveau loc lucrări la acoperiş pentru a-l transforma în grădină suspendată, cu arbuşti şi o zonă de joacă pentru copii.

"Este o eroare de concepere, care vine din ignoranţă", a declarat duminică pentru AFP Toomas Kaljas, preşedinte director general şi inginer la Rak Tek Solutions din Espoo, în Finlanda. Mediafax.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1275 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005992 (s)