News Flash:

Acord istoric la Geneva: Iranul renunta la armele nucleare

24 Noiembrie 2013
1319 Vizualizari | 0 Comentarii

Şefii diplomaţiei din cele şase puteri mondiale şi al Teheranului au declarat, duminică, la Geneva, că Iranul va stopa programul nuclear în schimbul micşorării sancţiunilor ce paralizau economia iraniană.

Acordul între statul islamic, Statele Unite, China, Rusia, Franţa, Germania şi Marea Britanie marchează primul moment din ultimul deceniu în care Iranul acceptă să renunţe la elemente din cadrul programului nuclear.

Compromisul dintre cele două părţi va permite Iranului să îşi continue dreptul la îmbogăţirea uraniului încă şase luni, timp în care negociatorii vor căuta să ajungă la o înţelegere care permite Teheranului să continue programul nuclear la o capacitate considerabilă doar într-o modalitate paşnică.

Ultima rundă de negocieri a durat patru zile, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 3:00 CET, ştirile au fost făcute publice pe canalele media.

Obama a oferit un discurs după publicarea ştirilor privind stoparea programului nuclear în care spunea că această înţelegere interimară este ”un pas important după negocierile intensive. Astăzi, diplomaţia a deschis o nouă cale către o lume mai sigură.”

Clauzele acordului au fost descrise de preşedintele american ca o limitare substanţială, prevenind Iranul în problema creării unei bombe nucleare. În schimb, vor urma ridicări ”modeste” ale sancţiunilor.

Înţelegerea include o menţiune care specifică că ţările participante nu vor putea impune sancţiuni noi privind problema nucleară timp de şase luni, ”în limitele permise de sistemul lor politic”.

În discursul său, Obama a transmis mai multe avertizări către unii membri ai Congresului american care încearcă să impună o nouă rundă de sancţiuni, explicând că încălcarea deciziei (n.r. de la Geneva) va avea consecinţe negative majore asupra politicii externe a Statelor Unite.

”Tot înainte, vom continua să lucrăm mai îndeaproape cu Congresul”, a mai spus Obama.

”Totuşi, nu este acum momentul să trecem la noi sancţiuni - prin asta am deteriora acest pas promiţător, ne-am îndepărta de aliaţii noştri şi am risca destrămarea coaliţiei care ne-a permis să impunem aceste sancţiuni de la bun început.”, a continuat preşedintele Statelor Unite.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1432 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005349 (s)