News Flash:

Legea care prevedea ca asistentele medicale trebuie sa aiba bacalaureatul a fost respinsa

12 Mai 2022
559 Vizualizari | 0 Comentarii
asistenta

 

Proiectul de lege initiat de medicul si deputatul USR Adrian Wiener privind promovarea obligatorie a examenului de bacalaureat inainte de inscrierea la scolile postliceale sanitare a fost respins de Parlament. Absolventii de liceu, indiferent daca au promovat sau nu examenul de bacalaureat, se vor putea inscrie in continuare la o scoala postliceala sanitara.
 
 
Adrian Wiener, medic la Spitalul Judetean Arad si vicepresedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, incearca pentru a doua oara sa treaca prin Parlament acest proiect de lege.

„Cei care decid asupra lipsei reformelor din sanatate considera ca asistentii medicali fac doar injectii. Sentimentul evident este ca a fost un vot pentru patronii scolilor postliceale de asistente. Am vorbit si cu Ordinul Asistentilor Medicali, care sustine aceasta lege. Nu exista un motiv rational pentru ca ea sa fie respinsa. Ai impresia ca te lovesti de un zid care este impermeabil la orice argument”, a declarat Adrian Wiener pentru HotNews.ro.

Adrian Wiener ar fi asteptat un raspuns legat de aceasta propunere de lege si de la Ministerul Sanatatii.

„M-as fi asteptat ca si Ministerul Sanatatii sa spuna ceva, dar nu a spus nimic. Profesia de asistent medical este una pentru care in alte tari ai nevoie de studii superioare, nu e tamplarie. Calitatea actului medical depinde in mare masura de asistentul medical. Personalul medical trebuie definit prin profesionalism, empatie, dar mai ales prin capacitate de asimilare continua a informatiilor”, mai spune Wiener.

Medicul la Spitalul Judetean Arad si vicepresedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor a primit o „replica cinica” de la un parlamentar AUR, cu privire la acest proiect de lege: „Nu inseamna ca daca nu ai bacu’ nu stii sa faci o injectie”.

Adrian Wiener a venit cu un raspuns prompt la replica primita.

„Aceasta replica spune totul despre cum este perceputa profesia de asistent medical. La fel de cinic au respins si PNL – PSD, aducand argumentul discriminarii fata de tinerii care au posibilitatea de a urma alte cai profesionale, chiar daca nu au promovat bacalaureatul. Pe scurt, cei care decid asupra (lipsei) reformelor din sanatate considera ca: asistentele/asistentii fac doar injectii; profesia lor este egala cu orice alta pregatire oferita de scolile profesionale.

In calitate de medic si strict ca opinie proprie asum faptul ca profesia medicala, dincolo de vocatie, este una care necesita maturitate si responsabilitate deplina. Bacalaureatul este un examen national, nu unul de excelenta. Un pas esential pentru reforma si cresterea standardelor pentru corpul medical este necesitatea promovarii acestui examen de maturitate”, adauga Adrian Wiener.

Ordinul Asistentilor Medicali din Romania sustine proiectul de lege
Respingerea proiectului de lege este cu atat mai greu de explicat cu cat initiativa legislativa era sustinuta inclusiv de Ordinul Asistentilor din Romania – organismul de reglementare a profesiei de asistent medical si moase. Ordinul Asistentilor Medicali din Romania a sustinut proiectul de lege „tocmai pentru ca ar creste prestigiul profesiei”, potrivit lui Wiener.

Ordinul Asistentilor Medicali este, practic, echivalentul Colegiului Medicilor pentru profesia de asistent medical.

Carmen Mazilu, presedintele Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania – filiala Bucuresti, declara, in urma cu doua luni, ca initiativa legislativa depusa de Adrian Wiener este „o propunere foarte buna, pentru ca ar creste din start calitatea oamenilor care intra in aceasta profesie”.

„De multa vreme se discuta in zona profesionala despre acest lucru. Ar creste din start calitatea oamenilor care intra in aceasta profesie. Bineinteles ca, dupa aceea, prin pregatire continua, ei ar reusi sa fie niste profesionisti adevarati. Acum vom vedea daca nu cumva legea disciminarii nu va impiedica acest proiect.

Parerea mea, ca presedinte de organizatie ce reprezinta asistentii medicali si personal, ca profesionist, este ca aceasta bariera – diploma de bacalaureat – este necesara, macar la scolile postliceale sanitare, deoarece aceste scoli au un specific special. Aceste scoli pregatesc oameni pentru a profesa in spitale, pentru a face ingrijiri de sanatate. Nu oricine poate sa faca acest lucru, iar pregatirea trebuie sa reflecte atat maturitate, cat si valori personale, pentru ca este o profesie vocationala – lucram cu oameni, nu cu piese care pot fi refacute”, a adaugat Carmen Mazilu.

Carmen Mazilu a explicat in se situatie se afla acum cei care merg la o scoala postliceala sanitara fara bacalaureat.

„Ce s-a intamplat pana acum? Ei intrau fara bacalaureat si ieseau, uneori, fara bacalaureat din scoala postliceala sanitara. Practic, primeau o diploma de absolvire, dar, atunci cand mergeau la spital pentru a se angaja, majoritatea dosarelor de concurs aveau cerinte si pentru bacalaureat.

Din acest motiv, foarte multi dintre ei nu au reusit sa se angajeze – practic, s-a creat posibilitatea existentei unei mase de absolventi de scoli postliceale care nu aveau acces la posturile din spitale. Spitalele au dreptul sa isi selecteze personalul si, daca unui portar sau unui instalator ii ceri sa aiba bacalaureatul, la asistentii medicali parea putin paradoxal sa nu impui aceasta cerinta – diploma de bacalaureat.”

Concluzia la care a ajuns presedinta Ordinului Asistentilor Medicali este ca legea reprezinta o „propunere foarte buna si chiar ar trebui implementata, pentru ca in felul acesta am putea sa stim ca vor avea acces la scolile postliceale sanitare oameni pregatiti.”

Ce prevedea proiectul de lege initiat de Adrian Wiener si respins de Parlament
„Lege pentru modificarea art. 44 alin. (9) din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011:

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:

Alineatul 9 al articolului 44 din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„(9) Au dreptul sa se inscrie in invatamantul postliceal, in conditiile alin. (8), absolventii de liceu, cu sau fara diploma de bacalaureat. Prin exceptie, au dreptul sa se inscrie la scolile sanitare postliceale doar absolventii de liceu care detin diploma de bacalaureat.”

Proiectul de lege a fost semnat de alti 38 de deputati si senatori USR.

Situatia celor care merg la o scoala postliceala sanitara fara diploma de bacalaureat
Inca exista posibilitatea ca ei sa obtina diploma de absolvent al scolii postliceale de asistenti fara diploma de bacalaureat. Totusi, spitalele pun conditia diplomei de bacalaureat la concursul de angajare, potrivit lui Carmen Mazilu.

Dar, Adrian Wiener, initiatorul proiectului de lege, afirma ca pot fi cazuri rare si nu este exclus sa existe, in spitalele din Romania, si asistenti medicali fara diploma de bacalaureat.

„Unii dintre cei cu care am vorbit, pentru ca m-am documentat pentru acest proiect, mi-au spus ca da, exista uneori astfel de cazuri, posibil in spitalele de stat si in mediul privat”, a mai adaugat medicul.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1269 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004768 (s)