News Flash:

Laxativele: ce sunt aceste medicamente și care este rolul lor

29 Decembrie 2023
173 Vizualizari | 0 Comentarii
shutterstock 742620568

Laxativele reprezintă un remediu uzual pentru tratarea constipației, eliberându-se fără prescripție medicală. Cu toate acestea, modul în care acestea funcționează, precum și riscurile posibil asociate unei administrări improprii, trebuie pe deplin înțelese, pentru a utiliza aceste medicamente fără implicații negative pentru sănătatea organismului. 

Care sunt cauzele constipației?

Constipația este un termen medical ce descrie imposibilitatea de a elimina materia fecală sau eliminarea sa cu dificultate. În funcție de factorii ce determină această problemă medicală, putem spune că există două tipuri de constipație:

Constipația primară - Cauzată de lipsa unui aport optim de alimente bogate în fibre, ce stimulează activitatea sistemului digestiv, sau de consumul redus de apă. 

Constipația secundară - Asociata cu afecțiuni metabolice (diabetul tip 2), probleme și afecțiuni neurologice (AVC-ul, boala Parkinson, scleroza multiplă), tulburări ale țesutului conjunctiv sau tulburări de alimentație. 

Anumite medicamente pot cauza, de asemenea, constipație: antidepresivele, suplimentele pe bază de fier, opioidele, antipsihoticele, medicamentele antiacide, simpatomimeticele sau anticolinergicele. 

Principalele tipuri de laxative  

Există 4 tipuri principale de medicamente din această categorie:

1. Laxativele de volum - Au un conținut ridicat de fibre, acționând asupra intestinelor în mod asemănător alimentelor ce conțin acest carbohidrat. Un astfel de laxativ, determină creșterea în volum a scaunului, pe baza retenției de fluide, ceea ce stimulează activitatea sistemului digestiv. Efectul laxativelor de volum este observabil în 12-24 de ore de la momentul administrării. 

2. Laxativele osmotice - Cauzează creșterea cantității de apă secretată în intestine, proces ce determină înmuierea scaunului, facilitând astfel tranzitul intestinal. Efectul laxativelor osmotice este observabil în 2-3 zile de la momentul administrării. 

3. Laxativele stimulante - Stimulează pereții tractului digestiv, cauzând accelerarea mișcărilor intestinale. Efectul laxativelor stimulante este observabil în 6-12 ore de la momentul administrării. 

4. Laxativele emoliente - Reduc tensiunea superficială a scaunului, cauzând absorbția unei cantități de apă mai mari, ceea ce duce la înmuierea și eliminarea sa. Efectul laxativelor osmotice este observabil în 12-72 de ore de la momentul administrării. 

Efecte secundare ale administrării de laxative

Administrarea laxativelor poate avea o serie de efecte secundare. Cele mai frecvente sunt: flatulența excesivă, crampele abdominale, balonarea, deshidratarea, amețelile, durerile de cap și închiderea la culoare a urinei. De regulă, acestea dispar după ce administrarea acestor medicamente este sistată. 

Pentru a se evita efectele secundare, se recomandă administrarea unui dozaj ce poate creste progresiv, conform recomandărilor medicului specialist. În cazul administrării de laxative pentru tratarea constipației, efectele grave sunt rare și, de obicei, cauzate de o utilizare pe termen lung sau excesivă: episoade diareice frecvente sau obstrucție intestinală.  

De asemenea, o utilizare pe termen lung a laxativelor poate cauza și tulburări ale echilibrului electrolitic. În cazul administrării în paralel cu alte medicamente, se recomandă consultarea unui medic specialist, înainte de a începe schema de tratament. Dacă efectele adverse se acutizează, vizita la medic este importantă. 

Administrarea improprie a laxativelor

Unele persoane pot lua aceste medicamente din diferite motive, altele decât cel asociat ameliorării stărilor de constipație. De exemplu, utilizarea frecventă a laxativelor poate fi realizata cu scopul de a scădea în greutate, obicei observat adesea la persoanele care suferă de anorexia sau bulimie. Însă abuzul de laxative poate duce la o serie de complicații pentru sănătate: 

Dezechilibre ale nivelurilor de electroliți si minerale - acești compuși sunt vitali pentru funcționarea unor elemente esențiale din organism: nervii, mușchii, colonul și inima. Un dezechilibru, cauzat de excesul de laxative, le poate afecta semnificativ.  

Deshidratarea - efectele deshidratării includ tremorul, vederea încețoșată, slăbiciunea întregului organism, starea de somnolență sau chiar producerea unor leziuni renale. În cazuri extreme, cauzează decesul. 

Leziuni ale organelor interne - din cauza efectelor unei administrări excesive de laxative, colonul poate crește în volum, iar peretele muscular poate deveni subțire și flasc.

Este recomandat să ceri sfatul unui medic sau farmacist, înainte de a începe administrarea de laxative pentru tratarea efectelor constipației. Pe baza recomandărilor făcute de specialiști, poți construi o schemă de tratament eficientă. 

REFERINȚE: 

Medical News Today. “Laxatives for Constipation: Types, Side Effects, and Misuse”. MediLexicon International, Accesat pe 6 noiembrie 2023. www.medicalnewstoday.com/articles/10279 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1164 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005389 (s)