News Flash:

Eveniment important astăzi în Timișoara

Institutul de Cercetări Avansate de Mediu – ICAM, inaugurat astăzi la UVT

19 Decembrie 2023
175 Vizualizari | 0 Comentarii

La Universitatea de Vest din Timișoara s-a inaugurat astăzi Institutul de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM). Acest institut reprezintă o entitate de cercetare conform standardelor internaționale și este parte a unui proiect co-finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regional prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, cu codul SMIS 106343.

În cadrul ICAM au fost amenajate laboratoare de cercetare-dezvoltare dotate cu echipamente de ultimă generație în valoare de peste 100.000 de euro. Specialiști în domenii precum biologia, fizica, matematica, informatica și științele mediului vor colabora cu cercetători străini în proiecte internaționale, plasând astfel Timișoara pe harta celor mai prestigioase institute de cercetare din Europa.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, a declarat: „După mai mult de zece ani de dezvoltare a proiectului și de accesare succesivă a mai multor surse de co-finanțare, un vis devine realitate azi, prin încheierea proiectului și înființarea Institutului de Cercetări Avansate de Mediu. Îi felicit pe toți managerii sectoriali implicați în edificarea acestui nou și remarcabil reper al cercetării românești, care se integrează prin viziune și amplitudine multidisciplinară în spațiul european al educației și cercetării.”


Obiectivele specifice ale proiectului includ crearea a cel puțin 66 de laboratoare de cercetare-dezvoltare, achiziționarea a cel puțin 14 echipamente de cercetare-dezvoltare în valoare de peste 100.000 de euro (TVA inclus), achiziționarea a cel puțin 150 de echipamente de cercetare-dezvoltare, finalizarea investiției și crearea a cel puțin 2500 de metri pătrați de laboratoare moderne, implicarea în cel puțin două proiecte internaționale, angajarea a cel puțin 20 de cercetători noi și transferarea a cel puțin 10 cercetători din cadrul Universității de Vest Timișoara la ICAM.

Acest proiect amplu a fost implementat cu sprijinul unei finanțări nerambursabile acordate prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, Axa Prioritară 1 - Cercetare, Dezvoltare Tehnologică și Inovare (CDI) în sprijinul competitivității economice și dezvoltării afacerilor, Prioritatea de Investiție 1a, „Îmbunătățirea infrastructurilor de cercetare și inovare și a capacităților pentru a dezvolta excelența în materie de CDI și promovarea centrelor de competență în special a celor de interes european”.

Universitatea de Vest Timișoara a încheiat un contract de finanțare cu Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, și cu Ministerul Cercetării și Inovării, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operațional Competitivitate. Valoarea totală a proiectului este de 37.504.626,34 lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 28.466.129 lei. Această finanțare nerambursabilă provine din Fondul European de Dezvoltare Regional prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, cu o contribuție de 24.196.209,65 lei, la care se adaugă cea din bugetul național în valoare de 4.269.919,35 lei. Pentru mai multe detalii, puteți accesa site-ul proiectului: https://icam.uvt.ro/.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1167 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005613 (s)