News Flash:

Laptele si branzeturile din piete se vor scumpi cu peste 20 la suta din luna februarie

14 Ianuarie 2014
1165 Vizualizari | 0 Comentarii
Producatorii care vând lapte în piete au de ales între a disparea sau a scumpi marfa cu peste 20% din luna februarie, dupa ce normele europene care îi obliga sa faca buletine lunare de analiza a laptelui si care costa 180 de lei au intrat în vigoare, potrivit patronatului din domeniu.
"Problema producatorilor individuali, care desfac laptele pe taraba în piata, este ca pe lânga certificatul de sanatate de care aveau nevoie pâna acum vor trebui sa aiba doua buletine de analiza valabile pe o perioada de o luna si care sa ateste conformitatea laptelui. Aceste certificate vor fi verificate de medicii veterinari din piete si problema este ca acestea costa în jur de 180 de lei", a declarat agentiei MEDIAFAX Claudiu Frânc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din România.
Producatorii trebuie sa livreze lapte care îndeplineste criteriile de calitate ale UE, din 1 ianuarie 2014, la finalul unei perioade de tranzitie acordate României. Laptele crud destinat vânzarilor catre consumatorul final trebuie sa îndeplineasca criteriile de calitate cu privire la numarul total de germeni (max. 100.000/ml) si de celule somatice (400.000/ml) prevazute de legislatie.
Oficialul federatiei a calculat ca în conditiile în care litrul de lapte se vinde în piete cu 2 lei, producatorul va trebui sa vânda aproape 100 de litri de lapte pe luna doar ca sa poata plati buletinele de analiza. Pentru cei care vând lapte la centrele de procesare, spune Frânc, nu este nicio problema, pentru ca se face o singura analiza pe tanc si costurile se reduc foarte mult.
"Aproximativ 40.000 de persoane vând lapte în pietele din România. Acestia au de ales între a creste pretul laptelui, pentru a-si putea acoperi cheltuielile sau a disparea din piata. La nivelul la care produc ei lapte, pentru ca în general au 2-3 animale, va trebui sa cresca preturile cu cel putin 20%. Populatia va trebui sa aleaga, va plati 20% în plus pentru a avea acces la acest lapte, ori va cumpãra din hipermarket. Eu cred ca ei vor scumpi laptele si ca populatia va merge în continuare sa cumpere acest lapte pentru ca s-a obisnuit cu el si stie ca este un lapte de calitate. Scumpirile vor începe din februarie", a mai spus Claudiu Frânc.
Acesta estimeaza ca în România se produc 2 milioane de tone de lapte pe an si aproximativ 30% din aceasta cantitate se desface în piete.
Producatorii care detin exploatatii mici (gospodarii ale populatiei), sau ferme de vaci producatoare de lapte, pot livra laptele crud catre centrele de colectare lapte sau direct catre unitatile de procesare a laptelui. De asemenea, ei pot comercializa laptele crud direct catre consumatorul final, în conformitate cu prevederile legislatiei sanitare veterinare în vigoare.
În plus, cel care mulge trebuie sa se spele pe mâini, sa poarte un halat curat si, în cazul în care are rani deschise, sa aiba bandaje rezistente la apa sau sa poarte manusi de protectie, sa spele cu detergent si sa clateasca bine galetile în care ajunge laptele, dar si sa elimine primele jeturi de lapte.
Odata muls, laptele trebuie filtrat si depozitat în vase curate, acoperite, într-o camera separata de adapostul vacilor, si racit imediat la o temperatura de maxim 8 grade Celsius atunci când este colectat zilnic, iar în caz contrar, la 6 grade.
Cei care nu detin echipamente adecvate pentru racirea si pastrarea laptelui trebuie sa îl transporte cât mai repede la centrul de colectare, arata ANSVSA în materialele informative din campanie.
Producatorii care vând lapte crud direct catre consumatorul final în piete trebuie sa detina fise de sanatate, care sa ateste starea de sanatate a animalelor de la care a fost obtinut laptele, completate de catre medicii veterinari din localitatile de origine si un buletin de analiza care sa ateste conformitatea produsului, cu cerintele legislatiei. Aceasta este masura care îi afecteaza cel mai mult pe micii producatori, potrivit reprezentantului Federatiei Crescatorilor de Bovine.
Medicii veterinari oficiali care asigura supravegherea pietelor agroalimentare vor verifica modul în care sunt respectate conditiile sanitare veterinare pentru transportul, depozitarea si comercializarea laptelui si a brânzeturilor obtinute de producatorii agricoli. Mediafax..ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0691 (s) | 22 queries | Mysql time :0.026254 (s)