News Flash:

Klaus Iohannis dezvaluie ce a discutat cu omologul portughez / Portugalia sustine aderarea Romaniei la OCDE si Schengen

20 Decembrie 2022
320 Vizualizari | 0 Comentarii
Klaus Iohannis 1

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat ca, in discutiile pe care le-a avut marti cu omologul portughez Marcelo Rebelo de Sousa, a subliniat importanta actiunii unitare a UE in gestionarea preturilor la energie, respectiv in consolidarea securitatii aprovizionarii cu resurse energetice. Seful statului i-a multumit presedintelui Portugaliei pentru sustinerea obiectivului Romaniei de aderare la OCDE si la spatiul Schengen.

„Va multumesc, domnule presedinte, pentru acceptarea invitatiei de a vizita Romania. Aceasta este o reconfirmare a nivelului excelent al relatiilor noastre bilaterale si a angajamentului reciproc de a consolida, in continuare, cooperarea noastra pe toate palierele. In contextul actual de securitate foarte complicat, marcat de invadarea Ucrainei de catre Rusia, doresc sa exprim recunostinta pentru angajamentul Portugaliei pentru consolidarea Flancului Estic al NATO. Ii multumesc domnului presedinte pentru prezenta militarilor portughezi in tara noastra, precum si pentru excelenta cooperare pentru modernizarea Fortelor Aeriene ale Romaniei. Contributia substantiala a Portugaliei la structurile multinationale din Romania este un semnal puternic de solidaritate aliata”, a afirmat Klaus Iohannis, in declaratia comuna de presa sustinuta impreuna cu omologul portughez Marcelo Rebelo de Sousa, marti la Caracal.
El a mai spus ca a convenit cu presedintele Portugaliei „impulsionarea in continuare a cooperarii in domeniul apararii, inclusiv din perspectiva industriei de aparare”.
„Am exprimat, totodata, interesul pentru asigurarea continuitatii dislocarii trupelor portugheze, precum si pentru un angajament al Portugaliei de a efectua misiuni de politie aeriana in Romania, pe Flancul Estic. Am evaluat, totodata, impreuna, situatia de securitate din regiunea Marii Negre si de pe Flancul Estic si am reafirmat angajamentul statelor noastre de a colabora pentru implementarea deciziilor Summitului NATO de la Madrid in ceea ce priveste intarirea posturii NATO de descurajare si aparare de pe Flancul Estic. Romania sustine abordarea prin care NATO trebuie sa actioneze pentru asigurarea masurilor de aparare si descurajare, inclusiv pe Flancul Sudic, si abordarea de tip 360 de grade pentru apararea teritoriului tuturor tarilor aliate”, a mai explicat seful statului.
De asemenea, „am convenit cu presedintele de Sousa impulsionarea cooperarii pe palier bilateral si dincolo de excelenta cooperare pe componenta de aparare sau de dialogul politico-diplomatic ce a atins in acest an o dinamica fara precedent la toate nivelurile”, a mai spus Iohannis.
„Am multumit domnului presedinte pentru sustinerea constanta a obiectivelor Romaniei de aderare la OCDE. Am salutat atitudinea pozitiva a autoritatilor portugheze fata de comunitatea romaneasca din Portugalia, care este foarte bine integrata in viata economica, sociala si culturala si care este foarte bine primita. Pe plan european, am tinut sa multumesc domnului presedinte pentru sustinerea ferma si principiala pe care Portugalia o are in sprijinul aderarii Romaniei la Spatiul Schengen. Am abordat si evolutiile curente in domeniul energiei din perspectiva mai ampla a masurilor luate la nivel european. Am subliniat importanta actiunii unitare a Uniunii Europene in gestionarea preturilor la energie, respectiv in consolidarea securitatii aprovizionarii cu resurse energetice. Am reiterat sprijinul Romaniei pentru avansarea extinderii Uniunii Europene, atat in privinta Balcanilor de Vest, cat si in privinta partenerilor nostri estici. Am evidentiat, in mod deosebit, sprijinul pe care Romania l-a acordat si va continua sa il acorde in vederea avansarii parcursului european al Republicii Moldova. Am abordat si Vecinatatea Sudica, inclusiv in lumina discutiilor recente de la reuniunea Consiliului European din 15 decembrie. O vecinatate puternica a Uniunii este de natura sa contribuie la consolidarea rezilientei noastre. Va multumesc, domnule Presedinte, pentru vizita si pentru consistenta discutiilor noastre! Inainte de Sarbatoarea Craciunului, doresc sa va urez dumneavoastra si poporului portughez Sarbatori fericite!”, a conchis presedintele Iohannis.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1161 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004987 (s)