News Flash:

Irakul vrea un "al treilea razboi mondial" impotriva "virusului" reprezentat de Al-Qaida

1 Noiembrie 2013
1263 Vizualizari | 0 Comentarii
Nouri al Maliki

Premierul irakian Nouri al-Maliki, aflat în vizită în Statele Unite, a susţinut joi desfăşurarea unui "al treilea război mondial" de către comunitatea internaţională împotriva "virusului" Al-Qaida aflat în plină revenire în ţara sa.

Maliki se află de miercuri la Washington şi se va întalni vineri cu preşedintele Barack Obama pentru a stimula cooperarea antiteroristă între cele două state.

"Vrem un război internaţional împotriva terorismului", a declarat liderul guvernului irakian în faţa publicului de la centrul de analiză Institute of Peace, numind Al-Qaida şi filialele sale un "virus" care aduce un "vant rău" în toată regiunea.

"Am avut două războaie mondiale; îl vrem pe al treilea împotriva celor care ne asasinează poporul şi care vor să curgă sange", a continuat Maliki, propunand ca Irakul să găzduiască o conferinţă internaţională împotriva terorismului.

Liderul şiit irakian a fost primit miercuri de vicepreşedintele american Joe Biden, care "a reafirmat angajamentul Statelor Unite de a îi echipa (militar) pe irakieni pentru a combate Al-Qaida", conform Casei Albe.

Nouri al-Maliki s-a mai întalnit joi şi cu secretarul Apărării Chuck Hagel şi liderul statului major, generalul Martin Dempsey, a transmis Pentagonul.

Cei trei au "discutat despre situaţia politică şi securitară din Irak (...) şi despre mijloacele de a spori cooperarea strategică americano-irakiană în faţa provocărilor regiunii", a afirmat ministerul într-un comunicat.

Ultimii soldaţi americani au părăsit Irakul în decembrie 2011.

Ţara este îndoliată aproape zilnic de atentate iar violenţele sunt la acelaşi nivel ca în 2008, cand aceasta ieşea dintr-un conflict confesional sangeros între sunniţi şi şiiţi.

In timp ce războiul din Siria vecină provoacă temeri în ceea ce priveşte influenţa transfrontalieră asupra Irakului, Maliki a reafirmat neutralitatea Bagdadului cu privire la conflictul din ţara vecină.

"Toate eforturile noastre trebuie să fie dirijate către împiedicarea succesului Al-Qaida şi a altor organizaţii teroriste", a mai pledat premierul, acuzat de "sectarism" şi de montarea şiiţilor împotriva sunniţilor, într-o scrisoare adresată marţi de influenţi senatori americană preşedintelui Obama.

MEDIAFAX


nouri al-maliki
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1531 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006859 (s)