News Flash:

Intrarea Maicii Domnului in Biserica: este dezlegare la peste. Ce este interzis sa faci in aceasta zi

21 Noiembrie 2022
251 Vizualizari | 0 Comentarii
Intrarea Maicii Domnului in Biserica

Intrarea in Biserica a Maicii Domnului reprezinta momentul in care Fecioara Maria a fost dusa de Sfintii Ioachim si Ana la templu. Acolo, Fecioara Maria a petrecut urmatorii 12 ani din viata sa. Sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica este prima din postul Craciunului in care se da dezlegare la peste.

De sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica, crestinii merg la Biserica la Sfanta Liturghie cu preparate de post si cu peste, pentru a fi sfintite si ulterior le dau de pomana pentru sufletele adormitilor. In anumite zone din tara, pentru cei care au murit fara lumina, crestinii impart, placinte cu dovleac si cate o lumanare. Potrivit unui alt obicei, in ziua sarbatorii, copiii pun crengi de mar in vase cu apa. Acestea, fiind tinute in apa si la caldura, vor inflori si vor putea fi folosite drept sorcove in Noaptea de Anul Nou.

Traditii si obiceiuri

Potrivit traditiei, la sate fetele obisnuiesc sa mearga la fantana din sat cu o lumanare pentru a-si afla ursitul. Cand canta cocosul, fiecare fata aprinde lumanarea si o aseaza pe marginea fantanii si priveste in fantana. Pe luciul apei din fantana fetele tinere pot vedea chipul ursitilor lor.

In aceasta zi este dezlegare la peste, astfel ca oamenii duc la biserica preparate din peste pentru a fi sfintite, iar apoi le dau le impart de pomana celor sarmani.

In aceasta zi de sarbatoare, in biserici se fac pomeniri pentru cei care au murit in conditii suspecte, inecati si fara lumanare. Pentru acestia, cei dragi dau de pomana pachete cu peste, fructe si lumanari sau o candela.

De sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica crestinii ortodocsi nu au voie sa spele sau sa faca alte treburi casnice. Tot in aceasta zi nu este bine sa stea certati cu cineva si este bine sa va impacati.

In aceasta zi este bine sa nu uitati de copiii sarmani si de persoanele amarate, trebuie impartite nuci, colaci si turte cu malai.

Intrarea Maicii Domnului in Biserica este considerata o sarbatoare a Luminii si a Binelui. Credinciosii trebuie sa invete sa fie mai altruisti si mai curati din punct de vedere al sufletului.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1141 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005853 (s)