News Flash:

Inspectia Judiciara cere Comisiei parlamentare privind alegerile din 2009 corespondenta purtata cu Kovesi

23 Ianuarie 2018
885 Vizualizari | 0 Comentarii
codruta2

Inspectia Judiciara a adresat Comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 o scrisoare in care solicita documentatia legata de corespondenta purtata de comisie cu procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.
In adresa transmisa comisiei parlamentare de ancheta, inspectorul judiciar care se ocupa de verificarea unei sesizari disciplinare facute pe numele procurorului-sef al DNA de catre o societate care editeaza o publicatie cu profil juridic cere invitatiile transmise pe numele Laurei Codruta Kovesi de catre comisia de ancheta, precum si raspunsurile pe care aceasta le-a trimis comisiei.

Sesizarea a fost inregistrata pe rolul Inspectiei Judiciare in 16 noiembrie 2017. "In prezent, se efectueaza verificari prealabile pentru a se stabilii daca exista indiciile savarsirii vreunei abateri disciplinare", au transmis reprezentantii Inspectiei Judiciare.
Anul trecut, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a fost citata de patru ori in fata comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 si a refuzat sa se prezinte, explicand ca nu detine informatii potrivit carora in procesul electoral s-ar fi implicat persoane sau autoritati cu scopul vicierii rezultatului scrutinului.

Curtea Constitutionala a admis, pe 3 octombrie, sesizarea formulata de presedintii celor doua camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, in ceea ce priveste obligatia sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, de a se prezenta sau de a raspunde in scris in fata comisiei parlamentare de ancheta privind prezidentialele din 2009. Nici dupa aceasta decizie Kovezi nu a mers la comisia parlamentara. Ea a transmis Comisiei mai multe scrisori in care anunta ca nu va da curs invitatiei de a se prezenta la audieri, precizand ca procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte in calitatea de martori in fata comisiilor parlamentare si ca nu are cunostinta despre aspecte care sa serveasca la aflarea adevarului, raportat la obiectul de activitate al Comisiei.

Comisia de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, condusa de deputatul PSD Oana Florea, a prezentat luni un proiect de lege privind functionarea comisiilor de ancheta, potrivit caruia refuzul de prezentare in fata comisiei se pedeapseste cu inchisoare de la 8 zile la 3 luni sau cu amenda de 10.000 de lei si interzicerea ocuparii unei functii publice timp de 3 ani. 

“Refuzul persoanelor citate la Comisia de ancheta de a se prezenta la audieri, de a furniza informatiile solicitate si de a pune la dispozitia acesteia celelalte documente sau mijloace de proba detinute, utile activitati comisiei, este considerat impiedicare a aflarii adevarului, constituie infractiune, se pedepseste cu inchisoarea de la 8 zile la 3 luni sau cu amenda penala in valoare de 10.000 de lei si cu pedeapsa complementara de interzicere de a ocupa o functie publica timp de 3 ani”, se arata in Articolul 5 al proiectului de lege care va fi depus in Parlament. 

Comisia isi incheie activitatea marti, dupa opt luni,  si s-a intrunit in sedinta pentru a dezbate si adopta raportul final.

Comisia privind alegerile prezidentiale din 2009 a fost infiintata dupa ce PSD si ALDE au cerut, in aprilie 2017, o ancheta parlamentara pentru clarificarea aspectelor privind organizarea alegerilor, dar si rezultatul scrutinului, in urma dezvaluirilor facute de Dan Andronic despre noaptea alegerilor. Andronic a publicat un articol in care sustinea ca in seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidentiale din 2009 a mers la locuinta lui Gabriel Oprea, in calitate de consultant politic, unde se aflau, printre altii, George Maior, sef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, si Laura Codruta Kovesi, la acel moment procuror general al Romaniei.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1250 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006250 (s)