News Flash:

Incepand de azi, Grecia ramane fara gaze din partea Rusiei. Ce sa va intampla la venirea sezonului rece

21 Iunie 2022
360 Vizualizari | 0 Comentarii
gaz

Potrivit agentiei Athens-Macedonian News, intreruperea va avea loc incepand de maine, 21 iunie, si va dura pana pe 27 iunie, ca urmare a intretinerii anuale programate a conductei Turk Stream, prin intermediul careia Grecia primeste gaz rusesc.

Intreruperea livrarilor nu este de asteptat sa afecteze securitatea aprovizionarii tarii, intrucat Grecia va continua sa se aprovizioneze cu gaz natural lichefiat (GNL), dar si prin celelalte conducte de gaze, dispunand si de rezerve semnificative, dupa cum sustine operatorul elen de gaze.

De notat ca „inghetarea” fluxului de gaze prin conducta Turk Stream timp de o saptamana a fost anuntata in ultimele ore, generand un semnal de alarma la nivel european, intrucat in acelasi timp exista o problema tehnica si la conducta Nord Stream 1, care alimenteaza Germania si Europa Centrala. Si functionarea conductei Nord Stream 1 va fi suspendata in perioada 11-21 iulie pentru lucrari de intretinere.

Saptamana trecuta, Rusia a redus aproape la zero livrarile de gaz catre Franta si Germania (prima se aprovizioneaza in cea mai mare parte prin intermediul celei de-a doua), invocand probleme tehnice la conducta Nord Stream 1. In acelasi timp si livrarile catre Italia si Slovacia au fost reduse la jumatate.

Compania Wood Mackenzie s-a grabit sa avertizeze ca, daca Moscova intrerupe complet aprovizionarea cu gaz prin Nord Stream 1, Europa risca sa ramana fara gaz exact cand cererea va fi la cel mai inalt nivel in timpul sezonului rece.

Similare sunt si estimarile Bloomberg care subliniaza ca, in cazul in care conducta Nord Stream 1 catre Germania va fi complet inchisa, tarile europene nu vor putea realiza stocurile de gaz convenite pana la inceputul sezonului de incalzire in noiembrie.

Potrivit lui Massimo Di Odoardo, vicepresedintele Wood Mackenzie si responsabil pentru problemele legate de aprovizionarea cu gaze, in conditiile actuale, la data de 1 noiembrie, stocurile de gaze din Europa nu vor depasi 59%, desi ele ar trebui sa fie de cel putin 80%.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1157 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007097 (s)