News Flash:

Bine de știut!

Guvernul a aprobat Legea privind stabilirea salariilor minime europene

25 Iunie 2024
74 Vizualizari | 0 Comentarii
Sursa foto cugetliber ro

Guvernul a adoptat Legea privind stabilirea salariilor minime europene, iar conform Ministerului Muncii, proiectul de lege va fi supus adoptării de către Parlamentul României în regim de urgență. Salariul minim european este inclus și în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Potrivit declarațiilor ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, „Salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi actualizat anual în funcție de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor și distribuția acestora, rata de creștere a salariilor și productivitatea muncii la nivel național. Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câștigul salarial mediu brut. În plus, proiectul de lege presupune întărirea rolului pe care îl au sindicatele și patronatele”.

De asemenea, se stipulează că Directiva (UE) 2022/2041 se va aplica tuturor categoriilor de salariați, indiferent de tipul de contract de muncă (raport de muncă, raport de muncă cu caracter special sau raport de serviciu).

Proiectul de act normativ include adoptarea unui plan de acțiune pentru promovarea negocierilor colective, facilitând accesul salariaților la drepturi salariale negociate colectiv și la protecție prin contracte colective de muncă sau acorduri colective de muncă. De asemenea, se prevede sancționarea nerespectării prevederilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe țară garantat în plată sau a nivelului salarial minim stabilit prin contractul colectiv de muncă, cu amendă între 3.000 și 5.000 lei pentru fiecare persoană afectată.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1368 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005216 (s)