News Flash:

Gruia Stoica a fost retinut. Doru Bostina a primit interdictie de a parasi tara

30 Ianuarie 2014
1200 Vizualizari | 0 Comentarii
Gruia Stoica a fost retinut, miercuri seara, de procurorii anticoruptie, iar avocatul Doru Bostina, caruia omul de afaceri i-ar fi dat trei milioane de euro pentru a afla pretul cerut de CFR Marfa la o licitatie organizata de Complexul Energetic Oltenia, a primit interdictie de a parasi tara.
Stoica va fi prezentat Curtii de Apel Bucuresti, joi, cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile, mai informeaza Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

Omul de afaceri Gruia Stoica i-a dat avocatului Doru Bostina trei milioane de euro, pentru a afla, prin intermediul acestuia, ce pret cere CFR Marfa la licitatia pentru transportarea carbunelui în beneficiul Complexului Energetic Oltenia, sustin procurorii anticoruptie.
DNA precizeaza ca Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), este urmarit penal pentru cumparare de influenta, iar avocatul Doru Bostina, din Baroul Bucuresti, pentru trafic de influenta.
Dosarul în care sunt vizati cei doi este legat de o licitatie pentru transportarea carbunelui, organizata de Complexul Energetic Oltenia din Târgu Jiu.
Astfel, potrivit DNA, în mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia (CEO) SA Târgu Jiu a lansat public procedura de licitatie pentru încheierea acordului cadru si a contractelor subsecvente având ca obiect "Servicii de transport feroviar de carbune" pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Isalnita si sucursala Electrocentrale Turceni.
La 17 ianuarie 2014, SC CEO SA a transmis invitatii de participare la procedura de licitatie (cu depunerea în plic a ofertelor, organizata conform normelor interne ale autoritatii contractante) mai multor societati, între care CFR Marfa SA si SC Grup Feroviar Român SA Bucuresti. Licitatia avea ca obiect prestarea de servicii de transport de carbune pe o perioada de trei ani, începând cu 1 aprilie 2014, cu o valoare estimata de 473.068.410 lei (peste 100 milioane euro) fara TVA.
Anchetatorii sustin ca "exista date si indicii temeinice potrivit carora, la data de 22 ianuarie 2014, omul de afaceri Gruia Stoica, reprezentând SC Grup Feroviar Român SA Bucuresti, i-a oferit avocatului Bostina Doru-Catalin suma de 3.000.000 euro, în schimbul influentei pe care avocatul a lasat sa se creada ca o are, printr-un intermediar, asupra directorului general al CFR Marfa SA (unul dintre competitori), în scopul divulgarii, de catre acesta din urma, cu încalcarea atributiilor de serviciu, a pretului pe care societatea pe care o conduce urma sa îl ofere, în cadrul licitatiei".
Acest demers avea ca scop, potrivit DNA, depunerea de catre Grup Feroviar Român a unei oferte cu un pret cât mai apropiat de cel propus de CFR Marfa, astfel încât profitul înregistrat pe parcursul derularii contractului sa fie maximizat ori eventualele pierderi minimizate.
DNA mai informeaza, pe de alta parte, ca Gruia Stoica a refuzat sa se prezinte la audieri si, din acest motiv, a fost pus în executare mandatul de aducere a acestuia.
Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), a fost adus miercuri seara la sediul central al DNA, încatusat si escortat de politisti, pentru a-i fi aduse la cunostinta învinuirile.
La sediul DNA, procurorii a fost audiat, miercuri seara, si avocatul Doru Bostina.
Gruia Stoica ar fi mintit procurorii anticoruptie atunci când le-a transmis acestora, legat de primirea citatiei pentru audieri, ca nu se afla în Bucuresti, pentru a nu se prezenta la DNA, acest fiind motivul pentru care el a fost ridicat în baza unui mandat de aducere.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca Stoica a fost citat de procurorii DNA pentru a se prezenta la sediul Directiei, unde urmau sa-i fie aduse la cunostinta învinuirile din dosar.
Potrivit acelorasi surse, citatia a fost trimisa la adresa de domiciliu din Bucuresti a omului de afaceri, însa acesta nu s-a prezentat la audieri, motivând ca nu s-ar afla în Capitala. Sursele citate sustin ca Stoica i-ar fi mintit pe anchetatori când le-a spus ca nu este acasa, DNA detinând dovezi în acest sens. În acest context, anchetatorii au hotarât emiterea unui mandat de aducere pe numele omului de afaceri.
Procurori ai Directiei Nationale Anticoruptie au descins anterior, tot miercuri, la Complexul Energetic Oltenia din Târgu Jiu, de unde au ridicat mai multe documente depuse pentru o licitatie chiar cu o jumatate de ora înainte deschiderii ofertelor. Mediafax.ro

gruia stoica doru bostina cfr marfa
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1192 (s) | 33 queries | Mysql time :0.058619 (s)