News Flash:

Ilie Carabulea, Marian Mîrzac si Radu Mustatea, RETINUTI in dosarul "Carpatica"

29 Ianuarie 2014
2127 Vizualizari | 0 Comentarii
Ilie Carabulea
Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza grupul Carpatica, fostul director general al Carpatica Asig, Marian Mîrzac, si Radu Mustatea, membru în CA al acestei companii, au fost retinuti, marti seara, de procurorii anticoruptie, care vor propune arestarea lor.
Retinerile au fost dispuse în urma audierilor de marti de la sediul central al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).
Cei trei vor fi prezentanti miercuri Tribunalului Bucuresti, cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile.
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) precizeaza ca Ilie Carabulea este cercetat penal pentru asociere în vederea savârsirii de infractiuni, cumparare de influenta, în forma continuata, dare de mita, în forma continuata, folosirea în orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii în scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, în forma continuata, instigare la fals în înscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals.
Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Mîrzac, în prezent membru neexecutiv în cadrul conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara, este acuzat de asociere în vederea savârsirii de infractiuni, doua infractiuni de luare de mita, din care una în forma continuata, trafic de influenta, în forma continuata, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, în scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în forma continuata, abuz în serviciu contra intereselor publice si instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice.
În cazul lui Mustatea, anchetatorii precizeaza ca acesta este urmarit penal pentru asociere în vederea savârsirii de infractiuni, complicitate la dare de mita, complicitate la luare de mita, complicitate la cumparare de influenta, toate trei în forma continuata, complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii în vederea obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite si uz de fals.
Ovidiu Ioan Cezar Giurgea este acuzat de asociere în vederea savârsirii de infractiuni si abuz în serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial.
Potrivit anchetatorilor, în perioada mai - iunie 2013, Marian Mîrzac si Radu Mustatea Radu, împreuna cu alte persoane, au constituit o asociere în vederea savârsirii de infractiuni.
"Prin initierea, respectiv, constituirea acestui grup infractional, învinuitul Mîrzac Marian si o alta persoana (proprietar al unor societati prin intermediul carora detine si controleaza o societate de asigurari) au reusit, în mod fraudulos, în perioada mai - decembrie 2013, sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) asupra activitatii societatii de asigurari respective, astfel încât sa nu reiasa deficiente grave", sustine DNA.
În acest scop, arata procurorii, cei doi au recurs la cointeresarea financiara a mai multor functionari din cadrul ASF. "Un alt obiectiv urmarit a fost acela de a mentine societatea, în mod fraudulos, pe o pozitie convenabila în topul reclamatiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 si, implicit, cresterea artificiala a gradului de încredere în raport cu potentialii clienti. În acest context, în cursul lunii iunie 2013, învinuitul Mîrzac Marian a facut demersuri pentru a o influenta pe învinuita Chitoiu Laura Elena, director al Directiei Avizari din cadrul ASF, astfel încât o anumita persoana sa ocupe functia de director al societatii de asigurari, cu nerespectarea conditiilor legale", se mai arata într-un comunicat remis marti seara de DNA.
Anchetatorii mai spun ca "finantatorul gruparii infractionale constituite (persoana care detine si controleaza societatea de asigurari - Ilie Carabulea, n.r.) a promovat, sustinut si cointeresat financiar, în mod constant pe fostul director Marian Mîrzac (care a ocupat aceasta functie în intervalul 16.05.2012 – 23.04.2013), pentru a fi ales în conducerea ASF".
Din pozitia de membru neexecutiv în cadrul conducerii ASF, ocupata din 24 aprilie 2013, Mîrzac Marian a facut demersuri pentru a asigura protectia societatii de asigurari si pentru a evita suspendarea autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor din România, pâna la remedierea deficientelor, mai arata anchetatorii, în rezolutia de începere a urmaririi penale.
Finantatorul gruparii infractionale constituite l-a desemnat ca intermediar în relatia cu Mîrzac pe Mustatea, care, potrivit DNA, avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor infractionale ale lui Mîrzac, precum si informatii confidentiale obtinute de la acesta din urma.
"Gruparea infractionala susmentionata a fost sprijinita de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea si un alt functionar cu atributii de conducere si executie în cadrul ASF. Concret, în schimbul protectiei oferite societatii de asigurari, Mîrzac Marian a primit, în luna mai 2013, un autoturism marca Audi A8 având valoarea de catalog de 81.370 euro sub disimularea unei tranzactii de vânzare-cumparare între acesta si societatea de asigurari, iar în luna august 2013, a primit suma de 8.937,5 euro (39.141 lei), remitere justificata de invocarea unor clauze contractuale inexistente, prin hotarâri ale Consiliului de Administratie al societatii de asigurari", se mai arata în comunicatul DNA.
În schimbul acestor foloase, Marian Mîrzac a reusit, potrivit anchetatorilor, sa influenteze concluziile a doua controale dispuse de ASF, sa coopteze diversi functionari cu functii de conducere si executie din ASF în grupul infractional constituit si sa divulge informatii care nu erau destinate publicitatii în scopul favorizarii societatii de asigurari.
"La data de 1 august 2013, învinuitul Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, functionar în cadrul ASF, la solicitarea lui Mîrzac Marian, a sustras un document transmis eronat catre ASF de o angajata a societatii de asigurari, document care releva încalcari grave ale normelor ASF de catre angajati ai societatii. În acelasi context, Ovidiu Ioan Cezar Giurgea a radiat din registrul institutiei numarul de înregistrare al documentului respectiv transmis prin fax si l-a sters din memoria aparatului. Situatia în care respectivul document ar fi fost adus la cunostinta conducerii ASF ar fi impus declansarea, în mod obligatoriu, a unui control activitatii societatii de asigurari", mai spun procurorii anticoruptie.
Anterior, în perioada martie - aprilie 2013, un functionar cu atributii de conducere al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (devenita ulterior ASF), a ignorat concluziile unui raport de control întocmit de catre functionarii institutiei care evidentia deficiente grave la societatea de asigurari, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital în cuantum de 15.000.000 euro si suspendarea autorizarii de functionare, pâna la remedierea deficientelor.
DNA precizeaza ca învinuitilor li s-au prezentat acuzatiile si ca în acest dosar sunt cercetate si alte persoane.
Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza Grupul Carpatica, a fost adus, marti dupa-amiaza, la sediul central al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), el fiiind vizat, potrivit unor surse judiciare, în dosarul în care este urmarita penal sotia ministrului Finantelor, Laura Elena Chitoiu.
Carabulea a fost ridicat, marti, de la Sibiu, de procurorii anticoruptie si a fost adus la DNA în jurul orei 17.00.
Avocatul sau, Nicolae Uca, a declarat anterior corespondetului MEDIAFAX ca "operatiunea s-a desfasurat în mare, mare secret" si ca "se vizeaza niste capete".
Uca mai spune ca, pâna la acel moment, nu i-au fost comunicate acuzatiile care i se aduc clientului sau.
"Nu mi-au comunicat acuzatiile care i se aduc si nu am informatii cu privire la ceea ce se întâmpla. Sunt în drum spre Bucuresti, unde va fi audiat clientul meu. Voi vedea ce se întâmpla în momentul în care voi ajunge la sediul DNA. Operatiunea asta s-a desfasurat în mare, mare secret. Se vizeaza niste capete, la modul cum s-a desfasurat actiunea", a declarat avocatul.
Tot din Sibiu au fost ridicate de anchetatori, în vederea audierii la Bucuresti, doua femei, între care Ina Crudu, actualul director general al Carpatica Asig.
Sotia ministrului Finantelor, Laura Elena Chitoiu, director al Directiei Avizari din cadrul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF) la data faptelor, este urmarita penal, fiind acuzata de abuz în serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.
Procurorii DNA i-au prezentat, marti, sotiei ministrului Finantelor acuzatiile care i se aduc în dosarul în care se fac cercetari pentru fapte de coruptie si în care marti au fost facute perchezitii în Bucuresti si Sibiu.
Procurorii DNA au facut, marti, 17 perchezitii în Bucuresti si Sibiu, într-un dosar în care se fac cercetari pentru fapte de coruptie si asimilate acestora, printre care asociere în vederea savârsirii de infractiuni, luare sau dare de mita, trafic sau cumparare de influenta, abuz în serviciu contra intereselor publice, folosirea în orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii în scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals.
Surse judiciare au declarat, marti, pentru MEDIAFAX ca perchezitiile DNA au vizat reprezentanti ai Carpatica Asigurari, precum si functionari din ASF.
Conform surselor citate, în acest dosar sunt suspectate de fapte de coruptie 11 persoane. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1219 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006821 (s)