News Flash:

Gelu Voican Voiculescu, la Parchetul General in Dosarul Revolutiei

15 Mai 2018
986 Vizualizari | 0 Comentarii
gelu

Gelu Voican Voiculescu a ajuns, marti, la Parchetul General, unde a fost citat de procurori in Dosarul Revolutiei. Presedintele Romaniei a incuviintat, in aprilie, cererea Parchetului de urmarire penala in cazul acestuia, dar si fata de fostul presedinte Ion Iliescu si de fostul premier Petre Roman.
La intrarea in sediul Parchetului General, Gelu Voican Voiculescu nu a dorit sa faca nicio declaratie.

Pe 2 aprilie, procurorul general, Augustin Lazar, a cerut presedintelui Romaniei incuviintarea urmaririi penale in legatura cu savarsirea infractiunii contra umanitatii in cazul lui Ion Iliescu, membru si presedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale (din 22 decembrie 1989), a lui Petre Roman, membru al Consiliului Frontului Salvarii Nationale, din 22 decembrie 1989, numit oficial prim-ministru al Guvernului Romaniei si fata de Gelu Voican Voiculescu, membru al Consiliului Frontului Salvarii Nationale din 22 decembrie 1989, numit oficial vice prim-ministru al Guvernului Romaniei, in dosarul Revolutiei.

Petre Roman, a declarat atunci, pentru agentia de presa MEDIAFAX, ca este uluit si revoltat de cererea de urmarire penala solicitata de procurorul general Augustin Lazar presedintelui Klaus Iohannis. El se intreaba de ce dosarul Revolutiei nu face referire la cei care au dat ordin sa se traga asupra oamenilor.
In cadrul Dosarului Revolutiei, procurorii au anuntat, pe 18 decembrie 2017, ca au inregistrat avansari in ancheta, fiind clarificate imprejurarile legate de fuga cuplului Ceausescu din decembrie 1989, dar si cele legate de declansarea si efectuarea diversiunii militare, aceasta fiind cauza numeroaselor decese.

Totodata, a fost identificata sursa sunetului cu efect de panica emis in timpul discursului lui Nicolae Ceausescu din 21 decembrie '89 care a dus la izbucnirea protestelor in Capitala. Anchetatorii s-au edificat si cu privire la declansarea si executarea diversiunii militare, incepand cu seara zilei de 22 decembrie 1989. Procurorii au mai clarificat, in cadrul dosarului, si succesiunea evenimentelor petrecute la UM 01417 Targoviste, locatia unde s-a aflat cuplul Ceausescu incepand cu dupa-amiaza zilei de 22 decembrie 1989.

„Probele au evidentiat existenta unei constante diversiuni exercitate asupra cadrelor de comanda ale acestei unitati militare, precum si existenta unor ordine venite de la varful ierarhiei militare privind eliminarea fizica a cuplului Ceausescu. Totodata, urmare a probatoriului administrat exista o mai buna intelegere a diversiunii radio-electronice. Au fost realizate progrese notabile pentru intelegerea fenomenului diversionist (unic in istoria Romaniei prin complexitate si anvergura) atat sub aspectul mecanismelor concrete de actiune cat si din perspectiva persoanelor ce au dirijat acest fenomen. Este de asteptat ca viitoarele cercetari sa aduca lamuriri privind autorii diversiunii si eventualele complicitati in realizarea acesteia”, a spus atunci procurorul Marian Lazar.

Astfel, pana la executia celor doi, care a avut loc pe 25 decembrie 1989, au fost identificate trei tentative de lichidare fizica a acestora, potrivit Parchetului.

Procurorii au mai precizat faptul ca, dupa anul 1989, probe importante au fost distruse sau alterate.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1207 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005647 (s)