News Flash:

Avertizare meteorologică!

Furtuna Karlotta se îndreaptă către România. Se anunță ploi abundente, ninsori și vânt puternic

13 Februarie 2024
178 Vizualizari | 0 Comentarii

Furtuna Karlotta a produs daune semnificative în Spania, Portugalia și Franța și acum se îndreaptă către România. Meteorologii emit avertismente cu privire la ploi abundente și riscul de inundații. În zonele montane, se prevede că va ninge intens în orele următoare, iar vântul puternic va agrava situația, risipind zăpada.

Furtuna Karlotta a lovit cu o putere neobișnuită coasta franceză. Locuitorii din Saint Malo, ignorând avertismentele, au ieșit să admire spectacolul oferit de natură. Ca urmare a furiei mării, un restaurant a fost distrus când valurile au aruncat o mașină direct în clădire. În regiunea Bordeaux, mai multe drumuri au fost închise din cauza revărsării unui râu. Vântul puternic, cu viteze de până la 118 kilometri pe oră, a smuls zeci de copaci din rădăcini.

Furtuna Karlotta a afectat și Peninsula Iberică. Regiunile Andaluzia, Galicia și Țara Bascilor au fost printre cele mai afectate, cu 90 de litri de apă pe metru pătrat și vânturi cu viteze de 90 de kilometri pe oră. În doar câteva ore, centrul orașului Sevilla a fost inundat, ceea ce i-a determinat pe unii locuitori să iasă din case cu plăci de surf.

Scene similare s-au înregistrat și în Portugalia, unde mai multe orașe au fost inundate. Odată ajunsă în Marea Mediterană, furtuna și-a reîncărcat forțele cu umiditate și se preconizează că va aduce precipitații și în zona țării noastre.


Meteorologul Diana Giurgiu a declarat: ”Vorbesc de cantități de precipitații, ne aşteptam în general cam de 55 - 25 l/m și noaptea de marți spre miercuri, prin zonele mai joase din Transilvania și din Moldova vom vedea așa din când în când o lapoviță și o ninsoare, vântul se va intensifica din nou pe parcursul zilei de marți, în zona montană mai ales prin Carpații Meridionali și Orientali cu rafale de 60/80 km/h.

La peste 1500m altitudine va ninge mult şi se va depune un strat consistent de zăpadă. Pentru iubitorii sporturilor de iarnă asta înseamnă că se va putea schia din nou în condiţii bune  Deja ninge abundent la Voineasa, în Vâlcea, în timp ce la Rânca drumarii acţionează cu două şi material antiderapant”. 

Conform specialiștilor, se preconizează cantități de apă cuprinse între 15 și 20 de litri pe metru pătrat și intensificări ale vântului cu viteze de până la 50, poate chiar 60 de kilometri pe oră. Meteorologii estimează că la altitudini de peste 1.700 de metri, precipitațiile vor fi sub formă mixtă.

De asemenea, meteorologii anunță că stratul de zăpadă va persista, deoarece temperaturile vor scădea treptat după întreruperea ninsorilor.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1384 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006635 (s)