News Flash:

Fostul procuror sef al DNA Daniel Morar anunta ca NU a pus in aplicare Protocolul SRI - ICCJ: I-am spus doamnei Kovesi ca unele dispozitii incalca legea

3 Aprilie 2018
1258 Vizualizari | 0 Comentarii
codruta

Fostul procuror sef al DNA, Daniel Morar, a declarat, pentru blogul jurnalistei Sorina Matei, ca imediat dupa ce i s-a adus la cunostinta protocolul SRI-PICCJ a anuntat-o pe Laura Codruta Kovesi, procuror general la acea vreme, ca nu il va respecta, unele dintre dispozitii incalcand legea.
"La inceputul anului 2009, am primit, in calitate de procuror sef al DNA, spre conformare, sub forma unui document clasificat, protocolul de colaborare incheiat intre PICCJ si SRI. Este vorba de documentul care a fost declasificat si care a aparut in spatiul public saptamana trecuta. La acel moment, dupa studierea acestuia, am avut o discutie telefonica cu doamna procuror general, Laura Codruta Kovesi, ocazie cu care i-am spus ca eu nu agreez un asemenea protocol in conditiile in care prin acesta se adauga la Codul de procedura penala, iar unele dispozitii sunt chiar contrare legii. Mi-a spus ca aceasta este decizia luata si ca protocolul trebuie respectat. I-am raspuns ca nici procurorii DNA si nici eu nu vom respecta si nu vom aplica acest protocol. Acesta este motivul pentru care nu am prelucrat protocolul procurorilor din cadrul DNA, nu l-am adus la cunostinta lor, dispunand doar arhivarea acestuia la Compartimentul de documente clasificate din cadrul institutiei", a declarat Daniel Morar, fost procuror sef al DNA, pentru jurnalista Sorina Matei, pe blogul http://sorinamatei.ro.

Fostul procuror sef al DNA sustine ca imediat dupa ce a intrat in vigoare protocolul, toate sesizarile SRI ajungeau la Directia Nationala Anticoruptie prin Cabinetul Laurei Codruta Kovesi, sub semnatura acesteia.

"Incepand cu luna februarie 2009, toate sesizarile intocmite de catre SRI au fost transmise la DNA doar prin Cabinetul Procurorului general al PICCJ, sub semnatura acestuia, spre deosebire de perioada anterioara in care sesizarile de competenta DNA erau trimise direct la aceasta unitate de parchet. Fiecare sesizare a SRI era insotita de o adresa in care ni se cerea ca, in conformitate cu art.6 din Protocol, sa comunicam modul de valorificare a informatiilor cuprinse in sesizare. Pe aceasta cale au aflat si procurorii din cadrul DNA, carora le erau repartizate aceste sesizari, de existenta protocolului incheiat intre PICCJ si SRI, fara insa a-i cunoaste continutul. Am fost intrebat despre aceasta obligatie de catre procurorii sefi de sectie, le-am confirmat ca a fost incheiat un protocol intre cele doua institutii, dar pe care il vom ignora si, prin urmare, nu vom comunica modul in care vor fi valorificate informatiile primite de la SRI. Prin urmare, toate sesizarile primite de la SRI, atat cele care nu au avut potential de valorificare, cat si cele care au fost valorificate in sau prin intocmirea unor dosare penale, au fost arhivate, conform procedurii interne DNA in vigoare in acel moment, din dispozitia procurorului de caz, la Compartimentul de documente clasificate, fara realizarea informarii prevazute la art.6 din Protocol", a mai spus Daniel Morar.Acesta spune ca, in perioada mandatului sau, transcrierea si redarea convorbirilor telefonice interceptate erau efectuate doar de catre procuror sau ofiterii de politie, neexistand echipe mixte.

"Atat timp cat am condus DNA nu au existat echipe comune de lucru cu SRI in activitatea de cercetare penala, acest lucru nefiind posibil, intrucat ofiterii din cadrul SRI nu aveau, potrivit legii, atributii de cercetare penala. Prin urmare, nu au existat nici ”formulare standard sub forma de tabele”, pe care, in temeiul protocolului, procurorii sa fie obligati sa le semneze. (...) Transcrierea si redarea convorbirilor telefonice interceptate, chiar in dosarele in care SRI realiza interceptarile, erau efectuate doar de catre procuror si sau ofiterii de politie, intrucat, atat potrivit Codului de procedura penala din 1968, cat si a Codului de procedura penala intrat in vigoare in anul 2014, consemnarea activitatilor de supraveghere tehnica putea fi realizata doar de catre procuror sau de catre organul de cercetare penala", a spus Morar, pentru http://sorinamatei.ro

Daniel Morar a condus DNA in perioada 2005-2012.

Din anul 2013, Morar este judecator al Curtii Constitutionale a Romaniei.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1193 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007023 (s)