News Flash:

Fostul diplomat Silviu Ionescu, condamnat definitiv la sase ani de inchisoare

14 Februarie 2014
1088 Vizualizari | 0 Comentarii
Silviu Ionescu
Fostul însarcinat cu afaceri al României în Singapore Silviu Ionescu a fost condamnat definitiv, joi, de Curtea de Apel Bucuresti la sase ani de închisoare pentru cele doua accidente rutiere din decembrie 2009, instanta marind cu trei ani pedeapsa dispusa anterior în cazul acesteia.
Cei doi judecatori ai cazului au admis contestatia facuta de procurori fata de condamnarea dispusa anterior si au marit pedeapsa de la trei la sase ani de închisoare cu executare, în dosarul accidentelor în urma carora o persoana a murit si doua au fost ranite.
Conform minutei deciziei luate de instanta, Silviu Ionescu a primit sase ani de închisoare pentru ucidere din culpa, doi ani si jumatate pentru vatamare corporala din culpa si patru ani de închisoare pentru parasirea locului accidentului.
În baza prevederilor în vigoare, instanta a stabilit ca fostul diplomat sa execute pedeapsa cea mai grea - sase ani de închisoare.
"Respinge ca nefondate apelurile formulate de inculpatul Ionescu Silviu, partea civila Ministerul Afacerilor Externe din România si asiguratorul SC Carpatica Asig SA", se mai precizeaza în decizia Curtii de Apel.
Dosarul a fost judecat de magistratii Dorel Matei si Ion Tudoran.

Silviu Ionescu ar urma sa fie încarcerat, dupa ce va fi emis mandatul de punere în executare.
Parchetul instantei supreme a cerut Curtii de Apel Bucuresti, joi, condamnarea lui Silviu Ionescu la o pedeapsa mai mare de trei ani de închisoare, cu executare, în cazul accidentelor din Singapore, în timp ce avocatul acestuia a sustinut ca fostul diplomat ar trebui achitat.
Procurorul prezent la sedinta de judecata a cerut instantei aplicarea unei pedepse mai mari în cazul lui Ionescu, sustinând ca fapta de care este acuzat este una grava, în contextul nerecunoasterii acesteia si este dovedita de probele de la dosar. El a mai aratat ca imaginea României pe plan international a fost deformata si afectata în urma acestui incident.
Avocatul lui Silviu Ionescu le-a spus judecatorilor ca fapta de vatamare corporala din culpa de care a fost acuzat clientul sau nu mai poate fi sustinuta, întrucât noile coduri prevad ca aceasta este valabila doar atunci când victima este internata peste 90 de zile. Avocatul Nelu Trasca a aratat ca în acest caz victimele au avut între 70 si 80 de zile de internate pentru îngrijiri medicale, astfel ca nu mai poate fi avuta în vedere fapta de vatamare corporala.
În ce priveste acuzatia de ucidere din culpa, avocatul le-a spus judecatorilor ca, din probele aflate la dosar, nu reiese cu certitudine ca Silviu Ionescu se afla la volanul masinii ambasadei, cerând sa dispuna achitarea clientului sau.
Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe a cerut despagubiri de 13.340 de dolari singaporezi, reprezentând suma totala a facturilor pentru depozitarea masinii avariate a ambasadei pe o perioada de peste trei ani. Acesta a aratat ca masina nu a fost reparata la acel moment si ca, odata cu trecerea anilor, costurile de reparatii s-au marit, solicitând în acest context marirea cuantumului despagubirilor civile.
În ultimul cuvânt, Silviu Ionescu a spus ca nu el se afla la volanul masinii ambasadei, reamintind ca la acea vreme a facut un anunt si o sesizare la politie ca masina a fost furata.
În 27 martie 2013, fostul însarcinat cu afaceri al României în Singapore Silviu Ionescu a fost condamnat de Judecatoria Sectorului 3 la trei ani de închisoare cu executare pentru ucidere din culpa, un an de închisoare pentru vatamare corporala din culpa si trei ani de închisoare pentru parasirea locului accidentului.
Instanta a decis sa îl achite pe fostul diplomat pentru fals în declaratii, pe motiv ca faptei îi lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii, iar în final a dispus ca acesta sa execute în regim de detentie cea mai grea dintre pedepse, respectiv cea de trei ani de închisoare.
Din pedeapsa de trei ani de închisoare cu executare aplicata, instanta a dispus scaderea perioadei 7 mai 2010 - 25 noiembrie 2010, respectiv cea a retinerii si arestarii preventive.
Instanta admis, în parte, actiunea MAE si a obligat societatea Carpatica Asig la plata catre institutie a 15.986 SGD (moneda statului Singapore - n.r.) cu titlu de despagubiri civile, care se vor achita în lei, la cursul BNR de la data platii.
Decizia Judecatoriei Sectorului 3 a fost contestata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti, care va da o decizie definitiva în acest dosar.
Magistratul de la Judecatoria Sectorului 3 care l-a condamnat pe Silviu Ionescu arata în motivare ca a înlaturat probele fostului diplomat pe motiv ca acestea sunt fie irelevante, fie neverosimile, constatând contradictii în declaratiile lui.
Faptul ca Ionescu era în masina este dovedit, noteaza instanta, de martorul Mohamed Noor Bin Hussain, care l-a recunoscut pe Ionescu dintr-un ziar singaporez ca fiind barbatul care se afla la volanul masinii ce a produs cele doua accidente. Declaratia acestui martor ocular se leaga, precizeaza instanta în motivare, cu descrierea facuta de un al doilea martor ocular, Ricardo Izaan Lachica Bin Irfan, aflat la locul celui de al doilea accident, la o distanta considerabil de mare, respectiv 185 de metri fata de locul primului accident, si care l-a indicat tot pe Ionescu drept soferul masinii ce a provocat al doilea accident.
Tot în motivare, Judecatoria Sectorului 3 arata ca Silviu Ionescu nu a dat dovada de "cainta" sau "responsabilitate civica" dupa ce si-a lasat victimele agonizând în strada în urma accidentelor din Singapore.
Silviu Ionescu a fost trimis în judecata în 1 iulie 2010, de catre procurorii Parchetului instantei supreme, care l-au acuzat de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa, parasirea locului accidentului si fals în declaratii.
Potrivit acuzarii, în 15 decembrie 2009, în jurul orei 3.10, Silviu Ionescu, însarcinat cu afaceri "ad interam" al României în Singapore, în timp ce conducea un autoturism Audi A6 apartinând Ambasadei României, nerespectând culoarea verde pentru pietoni, a accidentat, la o intersectie semaforizata, doua persoane în vârsta de 30 si, respectiv, 24 de ani, care traversau regulamentar.
Ionescu a parasit locul accidentului si a continuat sa conduca masina pâna la urmatoarea intersectie semaforizata, unde, nerespectând, de asemenea, culoarea verde pentru pietoni, a produs un alt accident soldat cu ranirea unei persoane în vârsta de 18 ani. Nici de aceasta data Ionescu nu a oprit, parasind locul accidentului si abandonând masina într-o zona industriala a orasului Singapore, au precizat procurorii.
Una dintre cele trei victime a decedat ca urmare a leziunilor grave ce i-au fost provocate în urma primului accident rutier, celelalte doua suferind leziuni.
Ulterior producerii celor doua accidente de circulatie, Silviu Ionescu a sesizat politia singaporeza cu privire la faptul ca autoturismul Audi A6 a fost sustras din fata Ambasadei României, dupa ora 2.00, situatie neconforma cu realitatea, pe care a sustinut-o si prin declaratiile date în fata autoritatilor judiciare singaporeze, au mai aratat procurorii Parchetului Înaltei Curti de Casatie si Justitie.
Pe de alta parte, Înalta Curte din Singapore i-a acordat despagubiri în valoare de 360.000 de dolari lui Bong Hwee Haw - una dintre cele trei victime. Bong, care la vremea accidentului din decembrie 2009 avea 24 de ani, a fost prima victima care a primit compensatii pentru ranile suferite.
Prietenul sau, Tong Kok Wai, în vârsta de 30 de ani, a murit dupa zece zile de la accident, iar o a treia victima, Muhammad Haris Abu Talib, care avea 18 ani, a suferit rani usoare. Mediafax.ro

silviu ionescu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1174 (s) | 22 queries | Mysql time :0.045522 (s)