News Flash:

Judecatoarele care au anulat pedeapsa lui Dinel Staicu in dosarul BIR, urmarite penal

13 Februarie 2014
1305 Vizualizari | 0 Comentarii
dinel staicu
Cele trei judecatoare care au decis anularea pedepsei lui Dinel Staicu în dosarul BIR - Veronica Cârstoiu, Dumitrita Piciarca si Liliana Badescu de la Curtea de Apel Bucuresti - sunt urmarite penal pentru abuz în serviciu, informeaza Directia Nationala Anticoruptie (DNA).
DNA precizeaza, într-un comunicat de joi, ca judecatoarele sunt urmarite penal pentru abuz în serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, si favorizarea infractorului.
Potrivit sursei citate, cele trei au calitatea de suspect, iar urmarire penala se efectueaza ca urmare a infirmarii a rezolutiei de scoatere de sub urmarire penala, dispusa de procurorii DNA la 7 august 2012, a redeschiderii si a reluarii urmaririi penale, apreciindu-se ca solutia adoptata initial în cauza este nelegala.
"Efectuarea urmaririi penale dispuse fata de cele trei suspecte are în vedere existenta unor date si probe din care rezulta indicii rezonabile potrivit carora, în calitate de judecatoare la Curtea de Apel Bucuresti, cele trei si-au îndeplinit în mod defectuos atributiile de serviciu, cu prilejul emiterii deciziei penale nr. 381/22.02.2012. Decizia viza admiterea contestatiei în anulare depuse de Nutu (fost Staicu) Dinel fata de o hotarâre prin care, anterior, un alt complet al aceleiasi instante îl condamnase definitiv la pedeapsa închisorii pe o durata de sapte ani", precizeaza DNA.
Procurorii anticoruptie sustin ca, urmare a admiterii contestatiei în anulare, Dinel Staicu "a obtinut un avantaj patrimonial, constând în desfiintarea obligatiilor civile, în cuantum de 18.839.684,5 lei, catre Banca Internationala a Religiilor, (prin lichidator judiciar RVA Insolvency Specialists SPRL), cu caracter definitiv, cu consecinta vatamarii intereselor legale ale partii civile". "Efectele aceleiasi hotarâri judecatoresti s-au constituit într-un ajutor efectiv dat condamnatului Nutu (fost Staicu) Dinel, caruia i s-a anulat obligatia de a executa pedeapsa definitiva din dosarul penal nr. 14165/4/2006, în care acesta fusese condamnat pentru complicitate la infractiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor,în forma continuata", se mai arata în comunicat.
La admiterea contestatiei în anulare, explica DNA, cele trei judecatoare au invocat autoritatea de lucru judecat, respectiv ca, anterior pronuntarii definitive a pedepsei de condamnare a lui Staicu de catre Curtea de Apel Bucuresti, o alta instanta de judecata , respectiv Curtea de Apel Craiova, ar fi pronuntat o decizie opusa, favorabila condamnatului, pentru aceleasi fapte.
DNA subliniaza ca, data de aceasta împrejurare, procurorii, în ordonanta prin care se dispune efectuarea urmaririi penale, au apreciat ca cele trei suspecte, în calitatea lor de magistrat, si-au îndeplinit în mod defectuos atributiile de serviciu, deoarece hotarârile judecatoresti ale celor doua instante (Curtea de Apel Bucuresti si Curtea de Apel Craiova ) nu privesc aceeasi fapta.
Astfel, spun anchetatorii, hotarârea judecatoreasca a Curtii de Apel Craiova a avut ca obiect o procedura de contestare a legalitatii si temeiniciei unei rezolutii prin care s-a dispus, cu referire la Dinel Staicu, neînceperea urmaririi penale sub aspectul savârsirii infractiunilor de evaziune fiscala, asocierea pentru savârsirea de infractiuni si spalare de bani. Pe de alta parte, hotarârea judecatoreasca a Curtii de apel Bucuresti a avut ca obiect judecarea cauzei în care, printre altii, Dinel Staicu a fost trimis în judecata pentru complicitate la infractiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, mai arata DNA.
"În aceste conditii, se arata în ordonanta, diferentele existente între cele doua cauze ar fi de natura evidentei, neexistând nici macar o suprapunere de acte materiale. Astfel, faptele au fost comise în perioade de timp diferite (iulie 1999 - februarie 2000 si, respectiv, 10 ianuarie 2001 – martie 2002), au primit încadrari juridice diferite si privesc activitati de serviciu desfasurate în mod nelegal în cadrul unor societati comerciale diferite (Banca Internationala a Religiilor si, respectiv, Banca Populara Rich Bank Cooperativa de Credit), singura legatura existenta între cele doua cauze fiind cea a subiectului activ Nutu (fost Staicu) Dinel", mai precizeaza procurorii.
În plus, se arata în ordonanta, pe calea extraordinara de atac a contestatiei în anulare, cele trei judecatoare ar fi procedat la o rejudecare unei hotarâri definitive, criticând motivarea instantei de recurs - completul care pronuntase condamnarea definitiva. Aceasta, deoarece exceptia autoritatii de lucru judecat se invocase si în fata instantelor de apel si recurs, cele care au pronuntat hotarârile de condamnare, dar nu fusese admisa ca argument de respectivele instante.
DNA mai informeaza ca judecatoarelor li s-a adus la cunostinta, luna aceasta, calitatea de suspect, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.
Într-un alt dosar, Veronica Cîrstoiu este judecata, în stare de arest, pentru fapte de coruptie, împreuna cu fiul sau, Florin Cergan, Dinel Staicu, avocatul Lucian Bagia si Carmen Ioana Popescu.
Procurorii au aratat, în rechizitoriul trimis instantei, ca, în cursul lunii februarie 2012, judecatoarea a primit, prin intermediul avocatei Adriana Dascalu, aproximativ 630.000 de euro de la Dinel Staicu, pentru a pronunta, împreuna cu ceilalti doi membri ai completului de judecata de la Curtea de Apel Bucuresti, o solutie de admitere a contestatiei în anulare formulate de Dinel Staicu, în dosarul în care acesta fusese condamnat la sapte ani de închisoare pentru fraudarea Bancii Internationale a Religiilor. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1136 (s) | 22 queries | Mysql time :0.028253 (s)