News Flash:

PROIECT: Costurile cu repatrierea trupurilor romanilor morti in strainatate sa fie suportate de stat

13 Februarie 2014
1125 Vizualizari | 0 Comentarii
Viceliderul grupului PDL din Senat, Marius Pascan, a anuntat, joi, ca a promovat un proiect de lege privind repatrierea corpurilor cetatenilor români decedati în afara granitelor tarii, potrivit caruia cheltuielile ar urma sa fie suportate dintr-un fond de rezerva constituit la dispozitia Guvernului
Potrivit senatorului Marius Pascan, în proiectul de lege promovat în aceasta saptamâna se mentioneaza ca repatrierea corpului unei persoane decedate poate presupune cheltuieli între 2.000 si 6.000 de euro, din cauza procedurilor specifice obligatorii si ca exista multe cazuri în care familiile nu au bani suficienti pentru repatrierea ramasitelor pamântesti ale apartinatorilor, iar procedurile ajung sa se întinda pe parcursul mai multor luni, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Atunci când familia nu îsi poate permite costurile repatrierii celui decedat, chiar daca familia nu este de acord, trupul decedatului poate fi incinerat sau înhumat în statul în care a survenit decesul. Consideram ca este o masura injusta, care lipseste familia acestuia de dreptul de a alege repatrierea celui în cauza. În vederea solutionarii unei asemenea situatii, propunem modificarea actualei reglementari legale pentru a da posibilitatea familiei celui decedat sa poata opta pentru repatriere sau nu", a spus senatorul.
Acesta a subliniat ca ar fi "descalificant pentru România" sa nu plateasca repatrierea corpurilor cetatenilor români decedati în afara granitelor tarii, dintr-un fond de rezerva constituit la dispozitia Guvernului, în conditiile în care cetatenii români plecati la munca în strainatate "contribuie din plin la stabilitatea economico-financiara a tarii", prin banii pe care îi trimit familiilor, dar si prin plata taxelor si a impozitelor catre bugetul de stat.
"Consideram ca este descalificant pentru România, un stat european, sa ignore faptul ca sute de cetateni români zac uneori cu anii în morgile din strainatate, mai ales în situatia în care, de sase ani, românii din Diaspora solicita guvernelor de la Bucuresti crearea unui fond de urgenta pentru repatrierea celor care mor, plecati la munca în strainatate, si ale caror familii nevoiase nu-i pot aduce acasa", a conchis senatorul. Mediafax.ro

marius pascan
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0961 (s) | 33 queries | Mysql time :0.038354 (s)