News Flash:

Fost director din Primaria Timisoara, trimis in judecata pentru retrocedarea ilegala a unei cladiri familiei de romi Carpaci

26 Ianuarie 2014
1312 Vizualizari | 0 Comentarii
Nicusor Miut

Trei persoane, între care fostul director al Direcţiei de Patromoniu din Primăria Timişoara, Nicuşor Miuţ, au fost trimise în judecată pentru retrocedarea ilegală a unui imobil către familia de romi Cârpaci, prejudiciul creat statului fiind de 91.000 de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiş, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul Curţii de Apel Timişoara, au finalizat cercetările faţă de cinci persoane, actuali şi foşti angajaţi ai Primăriei Timişoara, suspectate că ar fi restituit ilegal familiei Cârpaci o parte a unui imobil din Timişoara.

"În cursul anului 2004, suspecţii, în calitate de membri ai comisiei de restituire a unui imobil din Timişoara, situat pe Bulevardul Mihai Viteazul, ar fi restituit şi corpul B al clădirii respective, deşi acesta nu fusese dobândit de proprietar printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, decizie care viza doar corpul A. Totodată, prin ordonanţa procurorului, a fost aplicat sechestru asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile ale suspecţilor", se arată în comunicat.

Trei dintre cele cinci persoane au fost trimise în judecată de procurori.

Conform unor surse judiciare, una dintre cele trei persoane trimise în judecată este fostul şef al Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Primăriei Timişoara, Nicuşor Miuţ.

Prejudiciul creat statului român în acest caz este în valoare de 91.000 de euro.

În cursul lunii octombrie 2013, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, cu avizul Parchetului Curţii de Apel Timişoara, au dispus începerea urmăririi penale în cazul celor cinci persoane, pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Totodată, prin ordonanţa procurorului, poliţiştii au pus sechestru asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ale acestora.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Timiş, este vorba despre o clădire de pe Bulevardul Mihai Viteazu nr. 17.

Reprezentanţii Primăriei Timişoara spun că, iniţial, clădirea a fost proprietate privată. Statul român a intrat în posesia imobilului în anul 1960, în urma unui proces cu proprietarul clădirii, care avea datorii foarte mari la Fisc. După anul 1989, Claudiu Cârpaci, un membru al familiei de romi Cârpaci, a obţinut corpul A de clădire printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

La aceeaşi adresă, până în anul 2004, a funcţionat o grădiniţă care în momentul în care familia Cârpaci a intrat în posesia imobilului, a fost evacuată.

În Timişoara, mai multe familii de romi deţin sute de proprietăţi în centrul oraşului.

Familia Cârpaci este una dintre cele mai bogate familii de romi din oraş, având 144 de proprietăţi - vile, case, apartamente, terenuri, garaje şi diferite spaţii -, majoritatea în zona centrală a oraşului, potrivit unui document al Direcţiei Judeţene de Finanţe Timiş, obţinut de corespondentul MEDIAFAX.

Presa locală a relatat deseori despre Vişinel Stanca şi Ionelaş Cârpaci ca fiind conducătorii unor clanuri de romi care s-au îmbogăţit în timpul administraţiei fostului primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu, al cărui nume a fost asociat cu clanurile de romi care au acaparat mai multe străzi din centrul oraşului, în urma unor retrocedări.

La Timişoara au fost inventariate peste 14.500 de imobile considerate istorice, construite înainte de anul 1945, iar dintre acestea 938 sunt monument istoric, conform legii. Câteva sute dintre aceste clădiri, aflate în zona centrală, au fost cumpărate de romi. Iniţial, familiile de romi au cumpărat un singur apartament, iar apoi, prin ameninţări sau şicane, au determinat familiile rămase în clădire să vândă sub preţul pieţei. Gandul.info

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1182 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005872 (s)