Cele trei autostrăzi şi 24 de drumuri naţionale sunt închise la această oră, potrivit ultimului raport al Centrului Infotrafic, din cadrul Poliţiei Române. Şoferilor li se recomandă că, în cazul în care călătoriile cu automobilul nu sunt absolut necesare, să nu pornească la drum. Autorităţile au luat decizia închiderii şcolilor în Capitală în zilele de luni şi marţi. Dacă însă deplasările nu pot fi amanate, o condiţie obligatorie pentru a le efectua este echiparea corespunzătoare a autovehiculelor pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil,
sistem de climatizare - dezaburire funcţional etc.).
De asemenea, conducătorii auto sunt sfătuiţi ca înaintea începerii deplasării să se intereseze cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă şi situaţia meteorologică prognozată.
UPDATE 10:28 Şcolile şi grădiniţele din Capitală vor fi închise luni şi marţi
Şcolile şi grădiniţele din Capitală vor fi închise luni şi marţi, a decis Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, în urma discuţiilor cu primarul Sorin Oprescu şi cu prefectul Capitalei, a declarat pentru MEDIAFAX inspectorul general Constantin Trăistaru.
Potrivit lui Trăistaru, decizia a fost luată de ISMB, după ce primarul general Sorin Oprescu a solicitat mai mult timp pentru asigurarea degajării arterelor.
Astfel, vor fi închise 425 de unităţi de învăţămant, între care 296 de şcoli şi 129 de grădiniţe, în care sunt încadraţi aproximativ 242.000 de preşcolari şi elevi.
UPDATE 10:23 MAI: 321 de persoane evacuate, opt mai sunt blocate în autovehicule, trenuri sau gări
Un număr de 321 de persoane au fost evacuate din mijloace de transport, 63 au fost salvate şi 22 asistate medical, pană duminică dimineaţă, cand mai erau opt oameni blocaţi în autovehicule, trenuri sau gări, potrivit celui mai recent bilanţ al Ministerului Afacerilor Interne.
Pană la această oră, 321 de persoane au fost evacuate din mijloace de transport, alte 63 de persoane au fost salvate, acestora adăugandu-li-se 22 de persoane asistate medical. La această oră, mai sunt blocate în trafic - în autovehicule, trenuri, gări etc., opt persoane, se arată în bilanţul emis la ora 9.00 de MAI.
Potrivit situaţiei înregistrate în această dimineaţă, 48 de drumuri naţionale şi autostrăzi sunt închise de autorităţi sau au circulaţia restricţionată. La nivel naţional, au mai fost închise de către autorităţi 63 de drumuri judeţene.
Din drumurile închise fac parte cele trei autostrăzi şi 24 de drumuri naţionale, potrivit ultimului raport al Centrului Infotrafic.
In condiţiile ninsorilor viscolite din ultimele 24 de ore, peste 8.000 de angajaţi ai structurilor cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă continuă să acţioneze pentru înlăturarea consecinţelor fenomenelor meteorologice periculoase.
In această dimineaţă, peste 5.000 de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne, alături de peste 2.500 de membrii ai comitetelor judeţene şi locale, respectiv ai serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, acţionau în judeţele aflate sub avertizările meteorologice.
Alături de aceştia acţionau peste 1.300 de angajaţi din cadrul structurilor responsabile de gestionarea drumurilor judeţene şi naţionale, precum şi cadre ale Ministerului Apărării Naţionale şi angajaţi ai Ministerului Sănătăţii.
In intervenţiile pentru limitarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase erau implicate în această dimineaţă peste 2.500 de mijloace şi utilaje, din care peste 985 aparţin structurilor Ministerului Afacerilor Interne, 950 celor responsabile de gestionarea stării drumurilor şi 400 de utilaje ale comitetelor judeţene şi locale, respectiv ale serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.
Acestora li se adaugă mijloacele tehnice ale Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Sănătăţii.
Pentru evitarea situaţiilor extreme ce pot pune în pericol viaţa şi sănătatea celor implica-i - victime şi salvatori deopotrivă, facem apel la persoanele aflate în zonele vizate de avertizările meteorologice să respecte indicaţiile personalului ce acţionează pentru limitarea efectelor acestor fenomene periculoase.
UPDATE 08:32 Buzău: Mai multe ambulanţe încearcă să ajungă la bolnavi, dar înaintează cu greu din cauza viscolului
Mai multe ambulanţe încearcă să ajungă la bolnavi din judeţul Buzău, între care se află şi un copil cu convulsii, însă autosanitarele înaintează extrem de greu din cauza viscolului puternic şi a stratului foarte mare de zăpadă.
Potrivit purtătorului de cuvant al ISU Buzău, Marius Sîrbescu, duminică dimineaţă, sunt în curs de desfăşurare mai multe misiuni pentru rezolvarea unor cazuri medicale urgente. Astfel, potrivit sursei citate, o salvare încearcă să ajungă la un copil din localitatea Bentu, cu convulsii, încă din noaptea de sambătă spre duminică. Deşi salvarea are antemergător de la Drumuri Naţionale, traseul este extrem de greu iar autosanitara înaintează cu mare dificultate.
De asemenea, altă ambulanţă încearcă preluarea unei gravide din localitatea Movila Banului, dar şi a altei femei însărcinate din Robeasca. In plus, o salvare este aşteptată de mai multe ore la Albeşti, comuna Smeeni, la un cardiac dispneic de 78 de ani.
In plus, pompierii încearcă să ajungă în mai multe localităţi unde au fost semnalate incendii la locuinţe, în localităţile Breaza, Pietroasele şi Săruleşti, însă din cauza drumurilor acoperite cu un strat gros de zăpadă şi a viscolului puternic nu reuşesc să ajungă. In toate cazurile acţionează pentru localizarea şi stingerea incendiilor serviciile voluntare din localităţi.
Duminică dimineaţă, cinci localităţi sunt parţial fără curent electric - Năieni, Mărăcineni, Ruşeţu, Ţinteşti, Scorţoasa şi 11 sunt afectate total, respectiv Amaru, Blăjani, Căneşti, Chiliile, Glodeanu Sărat, C.A. Rosetti, Luciu, Largu, Poşta Cîlnău, Verneşti, Zărneşti. In total, peste 10.000 de consumatori nu au curent electric în gospodării, mulţi încă din cursul zilei de sambătă, de circa 24 de ore.
In noaptea de sambătă spre duminică, mai multe intervenţii de salvare a oamenilor din nămeţi au fost finalizate cu bine, după multe ore de încercări. Astfel, cei doi pacienţi ce necesitau dializă şi care se aflau în salvarea BGS au ajuns în sfarşit l spital după ce au fost preluaţi de o şenilată. Misiunea a început sambătă după-amiază şi s-a finalizat duminică, după miezul nopţii. De asemenea, ambulanţa cu asistent medical şi conducător auto, de la substaţia Mihăileşti, care a rămas blocată în nămeţi a fost deblocată cu ajutorul jandarmilor.
Sambătă noapte, la ora 22.00, efectivele din cadrul Jandarmeriei Buzău s-au deplasat în zona Mihăileşti - Florica, pe DN2 E85, însă din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, carosabil acoperit cu strat mare de zăpadă, nu au reuşit să preia o persoană cu suspiciune de fractură la picior aflată într-un autotren în afara părţii carosabile şi care fusese victima unui grav accident rutier, şi nici patru lucrători de la Secţia DJ blocaţi la intersecţia DN 2 E 85 cu DJ 203C Florica într-un utilaj de deszăpezire. In cele din urmă, după ce în zonă au fost mobilizaţi circa 40 de militari cu două autospeciale 6x6 din cadrul UM 2000 Buzău s-a reuşit deblocarea persoanelor care au fost duse la spital duminică, începand cu ora 04.30.
UPDATE 00:50 Oprea: Sunt 150 de oameni cazaţi în cămine provizorii şi 63 de maşini încă blocate pe drumuri
Ministrul interimar al Afacerilor Internelor Gabriel Oprea a declarat, sambătă noapte, că 150 de persoane au fost cazate în cămine provizorii ale primăriilor din ţară şi că în continuare sunt blocate pe drumuri 63 de maşini.
"Nu am înregistrat în această perioadă persoane izolate în locuinţe şi care să se afle în situaţii critice sau persoane dispărute. La acest moment sunt încă blocate în trafic 63 de autovehicule, cele mai multe, respectiv 35, în judeţul Călăraşi şi 12 în judeţul Ilfov", a spus Oprea, în cadrul comandamentului de iarnă de la MAI de la ora 23.30.
Pe cele trei autostrăzi, care răman închise circulaţiei, poliţiştii răman la fiecare punct de intrare/ieşire, iar în paralel vor efectua misiuni de patrulare pentru a semnala autovehicule care ar putea rămane blocate peste noapte, în aceste misiuni fiind implicate peste 40 de echipaje de poliţie.
In această noapte MAI va avea în teren 4.826 de poliţişti, jandarmi şi pompieri, cărora li s-au alăturat 150 de militari.
Capitala şi 13 judeţe din sud-est se află sub cod portocaliu de viscol, în timp ce alte 14 judeţe din sudul, centrul şi estul ţării sunt sub avertizare de cod galben, pană duminică seară.
UPDATE 00:00 Buzău: Aproape 10.000 de consumatori casnici din judeţ, fără curent electric din cauza viscolului
Potrivit purtătorului de cuvant al ISU Buzău, Marius Sarbescu, sambătă noapte sunt afectate parţial cinci localităţi, Năeni, Mărăcineni, Ruşeţu, Ţinteşti, Scorţoasa, dar şi municipiul Buzău, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Un cartier întreg din municipiul Buzău unde majoritatea locuitorilor au montate centrale de apartament care nu funcţionează în lipsa curentului electric nu beneficiază de acest serviciu de mai multe ore şi, cel mai probabil, avaria nu va fi remediată în noaptea de sambătă spre duminică.
De asemenea, 11 localităţi sunt afectate total, mii de oamenii din Amaru, Blăjani, Căneşti, Chiliile, Glodeanu Sărat, C.A. Rosetti, Luciu, Largu, Poşta Cîlnău, Verneşti şi Zărneşti, neavand curent electric de mai multe ore din cauza avariilor apărute pe fondul viscolului extrem de puternic.
Conform lui Sarbescu, probleme sunt în continuare şi pe şoselele care tranzitează judeţul Buzău. Astfel, o ambulanţă BGS care trebuia să preia doi bolnavi ce necesitau dializă nu a ajuns nici la ora actuală la destinaţie. Din cauza troienelor care împiedicau înaintarea autosanitarei, comanda ISU Buzău a trimis în zonă o şenilată care să-i transporte spre spital pe bolnavi şi pe şoferul autosanitarei.
In cele din urmă, cei doi pacienţi au fost preluaţi, iar şenilata s-a îndreptat spre localitatea Şaranga pentru a mai prelua doi bolnavi.
La ora transmiterii acestei ştiri, autovehiculul cu patru bolnavi la bord încearcă să ajungă la Spitalul Judeţean Buzău.
De asemenea, la intersecţia DN 2 E85 cu DJ 203G a rămas blocată o ambulanţă cu asistent medical şi conducător auto de la substaţia Mihăileşti, drumarii intervenind cu utilaje şi un pluton de jandarmi pentru deblocare.
Pe DJ 205 A, Lipia - DN 1 B - zece autoturisme cu 12 persoane au fost blocate în trafic, în cele din urmă reuşindu-se evacuarea persoanelor şi transportarea lor în condiţii sigure.
Totodată, pe DN 2B, la ieşirea din Buzău spre Brăila, patru maşini cu cinci persoane sunt blocate, drumarii intervenind la această oră pentru deblocarea lor.
Pe DN2 E85, zona Mihăileşti - Florica, 20 autovehicule cu 32 persoane au fost blocate în trafic, persoanele fiind evacuate şi cazate la sediul Primăriei Mihăileşti.
In judeţul Buzău, sambătă noapte sunt blocate 17 drumuri judeţene şi toate cele cinci drumuri naţionale, cu excepţia DN 10 Buzău - Braşov, pe care este instituită restricţie de tonaj pentru maşinile mai mari de 7, 5 tone.
La sediul Primăriei municipiului Ramnicu Sărat au fost cazate 27 persoane: 21 de turişti din Republica Moldova care se deplasau de la Chişinău spre Atena şi şase persoane din Ploieşti.
De asemenea, mai mulţi străini au rămas înzăpeziţi în judeţul Buzău. Astfel, este cazul unui cetăţean libanez care a rămas blocat în trafic în dreptul localităţii Smeeni, bărbatul încercand să ajungă în prima localitate, Albeşti, pentru a cere ajutor autorităţilor. Pe drum însă, din cauza vantului extrem de puternic, bărbatului i s-a făcut rău.
In stare de şoc, cetăţeanul libanez a fost găsit de caţiva cetăţeni şi dus de urgenţă la spitalul din localitatea Smeeni, unde a primit îngrijiri medicale, la acelaşi spital fiind şi caţiva cetăţeni ucraineni, dar şi mai mulţi copii din Sălaj.
Main picture smain_picturet
UPDATE 23:30 Cele trei autostrăzi şi 26 de drumuri naţionale sunt închise
Potrivit datelor primite de la structurile teritoriale de poliţie, la ora 22.45, traficul rutier era întrerupt din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, pe A1, A2 şi A3 şi pe 26 de drumuri naţionale: DN1B Mizil (Prahova) - Buzău, DN1D Albeşti (Prahova) - Urziceni (Ialomiţa), DN2 Afumaţi (Ilfov) - Focşani (Vrancea), DN21 Călăraşi - Slobozia (Ialomiţa), DN21A Bărăganu (Constanţa) - Ţăndărei (Ialomiţa), DN22 tronsonul Ramnicu Sărat (Buzău) - Brăila şi tronsonul Smardan - Garvăn (Tulcea), DN22A Ciucurova (Tulcea) - Harşova (Constanţa), DN22D Horia - Atmagea (Tulcea), DN22E Garvăn - I.C.Brătianu (Tulcea), DN23 Olăneasca (Brăila) - Brăila, DN23A Gologanu - Ciorăşti (Vrancea), DN23B Măicăneşti - Ciorăşti (Vrancea), DN24D Varlezi (Galaţi) - Galaţi, DN2A Urziceni - Slobozia (Ialomiţa), DN2B Buzău - Vizireni (Buzău), DN2C Costeşti (Buzău) - Slobozia (Ialomiţa), DN2N Bogza - Dumbrăveni (Vrancea), DN3 Fundulea (Călăraşi) - Călăraşi, DN31 Călăraşi - Olteniţa (Călăraşi), DN4 Bucureşti - Olteniţa (Călăraşi), DN41 Olteniţa (Călăraşi) - Greaca (Giurgiu), DN5 Bucureşti - Giurgiu, DN67C Novaci - Ranca (Gorj), DN7 Piteşti (Argeş) - Ramnicu Valcea (Valcea), DN73 Valea Mare Pravăţ - Dambovicioara (Argeş) şi DN Centura Bucureşti Bragadiru - Jilava (Ilfov).
De asemenea, pe cinci drumuri naţionale importante sunt instituite restricţii de tonaj: DN1 Braşov - Ploieşti (peste 7, 5 tone), DN1A Braşov - Săcele - Cheia - Văleni de Munte - Ploieşti (peste 7, 5 tone), DN7 Budeşti (Valcea) - Piteşti (peste 7, 5 tone), DN71 Targovişte - Sinaia (peste 3,5 tone) şi DN73 Fundata (Braşov) - limita cu judeţul Argeş (peste 7,5 tone).
Centrul Infrotrafic mai informează că traficul feroviar pe relaţia Ploieşti - Urziceni este închis.
Porturile maritime răman în continuare închise, atat pentru traficul maritim, cat şi pentru cel fluvial.
UPDATE 22:40 Peste 20 de zboruri către şi din Aeroportul Otopeni au fost anulate sambătă
Potrivit Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, pană la ora 15.00, au fost anulate cursele Lufthansa 1656/1657 şi 1650/1651 Munchen - Bucureşti - Munchen, Lufthansa 1422/1423 Frankfurt - Bucureşti - Frankfurt, Alitalia 494/495 şi 502/503 Roma - Bucureşti - Roma, Austrian Airlines 783/784 şi 791/792 Viena - Bucureşti - Viena, Air Serbia 642/643 Belgrad - Bucureşti - Belgrad, LOT Polish Airlines 641/642 Varşovia - Bucureşti - Varşovia, Swissair 1884/1885 Zurich - Bucureşti - Zurich, Tarom 605/606 Timişoara - Bucureşti - Timişoara, Tarom 351/352 Geneva - Bucureşti - Geneva, Tarom 273/274 Bucureşti - Atena - Bucureşti şi zborurile Tarom 704 Iaşi - Bucureşti şi Tarom 707 Bucureşti - Iaşi.
Avioanele care trebuiau să ajungă la Bucureşti din oraşele enumerate nu au mai decolat, astfel că au fost anulate şi zborurile înapoi către aceste oraşe, în total 24 de zboruri.
De asemenea, din cauza condiţiilor meteo, au aterizat pe Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa "Aurel Vlaicu" zborurile Tarom 302 Frankfurt - Bucureşti, Tarom 382 Paris - Bucureşti şi Blue Air 114 Valencia - Bucureşti, în timp ce zborurile Tarom 372 Bruxelles - Bucureşti şi Tarom 316 Munchen - Bucureşti au aterizat pe Aeroportul din Sibiu.
Pe Aeroportul Henri Coandă din Otopeni, se înregistrează întarzieri la decolare determinate de necesitatea degivrării aeronavelor şi de operaţiunile de handling la sol îngreunate de vreme, care ajung punctual şi la o oră.
De altfel, pe aeroporturile Bucureştiului, traficul aerian se desfăşoară în condiţii de iarnă, cu vant puternic şi rafale care ating şi depăşesc 75 km/h şi care transportă zăpada la sol.
Insă, atat la Otopeni, cat şi la Băneasa, sunt asigurate condiţiile pentru desfăşurarea în deplină siguranţă a operaţiunilor aeriene, pistele, platformele şi căile de rulare fiind operaţionale.
Totodată, pe aeroporturile Capitalei se intervine constant cu utilaje proprii de deszăpezire şi degivrare, pentru desfăşurarea în siguranţă a operaţiunilor aeriene.
UPDATE 22:00 Militarii ISU Prahova intervin pentru deszăpezirea mai multor persoane rămase blocate în autoturisme
Potrivit datelor furnizate de către reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, militarii ISU intervin, sambătă seară, pentru salvarea mai multor persoane care au rămas cu maşinile pe drumuri din zona localităţii Bucov, situată la caţiva kilometri de Ploieşti şi în comuna Nedelea.
Bilanţul realizat de ISU Prahova arată că, în cursul zilei de sambătă, sute de persoane care au rămas blocate în maşini pe drumurile din Prahova au fost salvate de către pompieri. Astfel, între orele 5.00 şi 18.00, militarii ISU Prahova au deblocat 169 de autoturisme şi un autotren rămase pe drumurile înzăpezite.
De asemenea, pompierii au intervenit în cursul zilei de sambătă cu un vehicul cu şenile pentru transportarea unui pacient care suferă de ulcer şi care avea nevoie de spitalizare, iar ambulanţa nu putea ajunge la el.
UPDATE 21:40 Două trenuri cu 300 de călători, blocate unul în Titu,celălalt în Ciocăneşti; cel din Argeş, deblocat
Două trenuri în care se află aproape 300 de călători au rămas blocate, sambătă seară, unul în gara Titu, celălalt la Ciocăneşti, în judeţul Damboviţa, trenul rămas blocat în Argeş cu cateva ore în urmă fiind deszăpezit şi tractat de o locomotivă.
Potrivit datelor furnizate, sambătă seară, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Damboviţa, un tren cu 144 de pasageri la bord a rămas blocat, începand cu ora 19.00, la Ciocăneşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Anterior, la ora 18.40, o altă garnitură, respectiv trenul 9026 care circula dinspre Bucureşti şi trebuia să ajungă la Targovişte şi care transporta tot 144 de pasageri, a rămas în gara Titu, neputand înainta către Targovişte.
Sambătă, un alt tren de transport persoane, care aparţine unei firme private şi în care se aflau 20 de pasageri, a rămas înzăpezit în zona Ungheni-Colţu, din judeţul Argeş.
In urma intervenţiei pompierilor, jandarmilor şi voluntarilor, trenul a fost deszăpezit şi şi-a continuat drumul cu 15 pasageri, fiind tractat de o locomotivă Diesel, au declarat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş.
Cinci dintre cei 20 de pasageri, care sunt din localitatea Miroşi, situată în apropierea locului în care trenul a rămas blocat, au fost preluaţi de reprezentanţi ai Primăriei Ungheni şi duşi către casele lor.
UPDATE 21:00 Peste 29.000 de consumatori din şapte localităţi valcene, fără curent electric din cauza viscolului
Peste 29.000 de consumatori din şapte localităţi ale judeţului Valcea nu au curent electric, sambătă seară, ca urmare a avariilor survenite pe reţeaua de alimentare cu energie electrică a CEZ, 17 echipe intervenind pentru remedierea defecţiunilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Conform datelor furnizate, sambătă seară, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Valcea, aproximativ 29.250 de consumatori din localităţile Căzăneşti, Mălaia, Brezoi, Voineasa, Sălătrucel, Budeşti şi Olanunu beneficiază, sambătă seară, de alimentare cu energie electrică, din cauza avariilor produse de viscol pe reţeaua de alimentare cu electricitate a companiei CEZ.
In cursul zilei, alimentarea cu electricitate a fost întreruptă total sau parţial în 24 de localităţi din Valcea, fiind afectaţi în total 34.501 consumatori, după ce 230 de puncte de transformare au fost avariate, însă în urma intervenţiei specialiştilor de la CEZ au fost remediate parţial avariile, astfel încat sambătă seară a fost reluată furnizarea de electricitate către 5.251 consumatori.
In continuare, 17 echipe de intervenţie lucrează în teren pentru remedierea defecţiunilor.
In judeţul Valcea, nu sunt drumuri blocate din cauza căderilor de zăpadă, însă pe unele tronsoane de drum au fost impuse restricţii. Astfel, este interzis accesul autovehiculelor de transport marfă mai mari de opt tone pe DN 7, în punctul Veştem - Sibiu, anunţă Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Valcea într-un comunicat dat publicităţii sambătă seară.
Turiştii sunt sfătuiţi să nu urce pe traseele montane din Valcea, care sunt închise în această perioadă, din cauza riscului mare de producere a unor avalanşe, riscul în acest sens fiind cotat la trei pe o scară de la unu la cinci, în care cinci reprezintă pericol maxim.
Prognoza meteo arată că, în judeţul Valcea, în perioada imediat următoare, pe arii extinse vor fi precipitaţii, predominant sub formă de ninsoare, se va depune un nou strat de zăpadă, iar vantul va sufla slab pană la moderat cu intensificări mai ales în jumătatea sudică a judeţului, viteza vantului la rafală putand atinge si depăşi 40-50 km/h, viscolind ninsoarea şi spulberand zăpada.
UPDATE 20:30 Jandarmii Capitalei participă la deszăpezirea maşinilor rămase pe A1
Cincizeci de jandarmi bucureşteni participă la acţiunile de deszăpezire de pe autostrada A1, unde zeci de maşini sunt în continuare blocate, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache.
Enache a precizat că cei 50 de jandarmi au fost trimişi pe autostradă cu două maşini de teren şi două autospeciale de transport.
Aceştia s-au alăturat celorlalte servicii de intervenţie pentru deblocarea autovehiculelor care sunt în continuare înzăpezite.
Mai multe maşini, inclusiv o ambulanţă, au rămas blocate de cateva ore la kilometri 52 - 54 ai autostrăzii, după producerea unui accident în lanţ, în care au fost implicate două TIR-uri şi cel puţin opt autoturisme, două persoane fiind rănite şi mai multe suferind contuzii minore.
Ambulanţa, în care se afla o persoană care a suferit fracturi în accident şi alte şase persoane ale căror maşini nu mai puteau fi pornite, a fost blocată mai multe ore, fiind ulterior deblocată de un utilaj al Armatei şi condusă către Bucureşti.
UPDATE 19:50 Peste o sută de militari pleacă pe A1 şi A2 pentru a duce oamenilor blocaţi alimente, ceai şi pături
Conform MApN, două coloane de maşini, formate fiecare din peste 50 de militari şi şapte autospeciale, vor pleca pe autostrăzile A1 şi A2 pentru a
transporta alimente, ceai cald, pături persoanelor aflate în dificultate.
De asemenea, peste 30 de militari şi trei autocamioane acţionează sambătă seară în zona localităţii Lehliu Gară pentru deblocarea autostrăzii A2.
In prezent, aproximativ 4.000 de militari, cu 650 de mijloace tehnice, sunt pregătiţi să intervină de urgenţă, la solicitarea autorităţilor publice locale şi centrale, în sprijinul populaţiei afectate de ninsori şi viscol.
In caz de nevoie, Ministerul Apărării Naţionale va interveni suplimentar cu alţi 4000 de militari şi 530 de mijloace tehnice.
UPDATE 19:30 Florea Oprea (MAI): 154 de oameni evacuaţi, 22 de drumuri închise
Dintre cele 154 de persoane evacuate, 34 au avut nevoie de asistenţă medicală. In total, 123 de maşini au rămas blocate în trafic.
Secretarul de stat a mai anunţat că sunt 22 de drumuri închise, printre care cele trei autostrăzi, alături de drumuri naţionale din mai multe judeţe din sudul ţării.
La acestea se adaugă 31 de drumuri judeţene blocate şi alte 25 cu circulaţia restricţionată.
Capitala şi 13 judeţe se află, pană duminică la ora 22.00, sub avertizare de cod portocaliu, în timp ce pentru alte 14 judeţe a fost emis cod galben de viscol.
In cursul zilei, a fost cod portocaliu în Capitală şi 18 judeţe din sudul ţării.
UPDATE 18:00 Două drumuri naţionale,închise în Brăila. In Buzău, numărul drumurilor închise creşte în fiecare oră
In judeţul Buzău, autorităţile au dispus, sambătă după-amiază, închiderea circulaţiei pe DN 1 B Buzău - Mizil, după ce în cursul zilei aceeaşi măsură a fost luată pe alte patru şosele naţionale.
Astfel, la ora transmiterii acestei ştiri sunt închise DN 1 B Buzău - Mizil, DN 2 E85 între localităţile Căldăruşanca (limită judeţ Ialomiţa) - limită judeţ Vrancea, DN 22 între localităţile Ramnicu Sărat - Băile între kilometrul 0+00 şi km 30 +00 închis, DN 2C între localităţile Costeşti – Padina, DN 2B între localităţile Buzău – Brăila. De asemenea, sunt impracticabile zece drumuri judeţene.
Tot în judeţul Buzău, autorităţile au dispus ca circulaţia autovehiculelor mai grele de 7, 5 tone să nu mai fie permisă pe DN 10 Buzău - Braşov.
La Brăila, începand cu ora 17.00, drumurile naţionale DN 22 Brăila - Ramnicu Sărat şi DN 23 Brăila - Focşani au fost închise pe teritoriul judeţului Brăila, ca măsură preventivă, dispusă de autorităţi.
”Inspectoratul de Politie Judeţean Brăila are instalate filtre de informare a participanţilor la trafic, trei la ieşirea din municipiul Brăila şi in localităţile Ianca, Oprişeneşti, Surdila Greci, Şuţeşti, Olăneasca şi Gradiştea”, a declarat colonelul Ştefan Stoian de la ISU Brăila.
De asemenea, trenurile IR 5106 şi IR 1572, oprite în Gara Făurei şi Gara Brăila, sambătă după-amiază şi-au continuat deplasarea după ce avaria apărută pe calea ferată în judeţul Buzău s-a remediat.
De asemenea, trenurile blocate în Gara Buzău şi-au continuat drumul.
In judeţul Brăila, la ora transmiterii acestei ştiri nu sunt alimentate cu energie electrică localităţile Surdila Găiseanca, Făurei Sat, Brateşu, Roşiori, Tătaru şi parţial oraşul Făurei, 20 de echipe ale Electrica acţionînd pentru remedierea defecţiunilor.
UPDATE 16:25 Mănescu:19 trenuri au fost anulate
Un număr de 19 trenuri au fost anulate pe mai multe rute din sudul ţării, a anunţat sambătă, în cadrul comandamentului de iarnă de la Ministerul Afacerilor Interne, ministrul Transporturilor Ramona Mănescu.
Trenurile anulate sunt circulau pe rutele Bucureşti Nord - Constanţa, Buzău - Făureni - Ţăndărei, Bucureşti - Urziceni, Ploieşti - Urziceni, Bucureşti - Piteşti - Craiova şi Bucureşti - Ramnicu Valcea, a precizat Mănescu.
In situaţia anulării unui tren, pasagerii vor fi redirecţionaţi către alte trenuri care au aceleaşi destinaţii, a anunţat CFR Călători. www.mediafax.ro
Comentarii (0)