News Flash:

Proiect de învățare prin muncă, la Timișoara și în țară

Fabrica de Viitor, o șansă pentru elevii de la liceele tehnice de a beneficia de ateliere de orientare vocațională

27 Decembrie 2023
125 Vizualizari | 0 Comentarii

Peste 200 de elevi de la diverse licee cu profil tehnologic din țară vor avea acces la consiliere în carieră și orientare vocațională până în iunie 2025, în cadrul proiectului Fabrica de Viitor. Inițiat de Coca-Cola HBC în colaborare cu Asociația Școala de Valori, proiectul se va desfășura între noiembrie 2023 și iunie 2025, având ca scop creșterea conștientizării asupra meseriilor tehnice și dezvoltarea competențelor elevilor de liceu în domenii precum mecatronică, automatizări și electronică.

În acest an școlar, elevii de la Colegiul Tehnic Henri Coandă din Timișoara și Liceul Tehnologic Elie Radu din Ploiești vor participa la ateliere de orientare vocațională, vor explora meseriile prin jocuri și interacțiuni cu specialiști din cadrul Coca-Cola HBC, iar compania susține și un program de practică. Tinerii vor avea ocazia să viziteze fabricile companiei, să înțeleagă cum se aplică teoria în practică și să obțină răspunsuri la întrebările lor. Consilierea în carieră va continua prin discuții deschise cu profesioniștii din echipele de mentenanță, producție și resurse umane, care vor oferi sprijin în explicarea a ceea ce înseamnă să practici o meserie tehnică, cerințele pieței muncii, beneficiile acestei alegeri și perspectivele de dezvoltare.

La finalul proiectului, elevii vor dezvolta un plan de carieră care să se alinieze abilităților personale descoperite în timpul proiectului și să țină cont de cerințele pieței muncii.


„În cadrul Coca-Cola HBC punem mare accent pe dezvoltarea profesională a colegilor noștri și adaptarea abilităților acestora la dinamica evoluției tehnologice și nu numai. În egală măsură, ne-am luat angajamentul de a sprijini activ comunitățile în care ne desfășurăm activitatea, cu acțiuni concrete pentru dezvoltarea personală și profesională a tinerilor din România. Inițiativa Fabrica de Viitor a fost dezvoltată ca un răspuns comun la nevoia crescută de experți tehnici pe piața muncii și la necesitatea acută în învățământul preuniversitar tehnologic  de a  oferi suport vocațional tinerilor. Sperăm  ca unii dintre tinerii participanți la program să ne devină colegi  în viitor”, a afirmat Simona Petre, People&Culture Manager Supply Chain la Coca-Cola HBC România.


Proiectul Fabrica de Viitor își propune să dezvolte competențele necesare practicării meseriilor tehnice și să abordeze deficitul de meserii prin sporirea conștientizării carierelor în acest domeniu. Potrivit Monitorului Educației și Formării lansat la 30 noiembrie 2021, rata absolvenților de învățământ tehnic și vocațional care au avut acces la învățarea prin muncă în timpul educației și formării profesionale în România a fost de 8,5%, clasând țara pe ultimul loc în Uniunea Europeană în această privință, în timp ce media europeană a fost de 60,1%.

„În ultimii ani se discută despre o nouă revoluție industrială 5.0, despre inteligența artificială și despre roboți care preiau rolurile existente. Lucrând alături de Coca-Cola HBC am putut să vedem cum tehnologia vine cu multe inovații în zona de producție. Prin proiectul Fabrica de Viitor, ne propunem să aducem mai aproape de liceele tehnice realitatea din producție și ce înseamnă tehnologiile secolului XXI și în același timp să-i ajutăm pe tineri să-și construiască un parcurs educațional și profesional ancorat în realitate și cât mai aproape de domeniul în care urmează să activeze după terminarea studiilor”, consideră Dragoș Belduganu, manager colaborări instituționale și internaționale la Școala de Valori.  

Monitorul Educației și Formării evidențiază că rata de angajare a elevilor cu studii tehnologice și vocaționale în 2021 a fost de 58%, situându-se sub media Uniunii Europene.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1121 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006233 (s)