News Flash:

Expunerea la soare are si efecte benefice asupra organismului

1 August 2018
802 Vizualizari | 0 Comentarii
Expunerea la soare

Soarele este vital pentru existenta omului, ne ofera lumina, energie, caldura. Expunerea la soare ne aduce si alte beneficii: bronzul mult dorit si sanatatea oaselor, prin sinteza in piele sub actiune razelor solare a vitaminei D- vitamina liposolubila care prin fixarea calciului in oase asigura cresterea, previne rahitismul si combate osteoporoza.

Lumina soarelui are efecte antidepresive si unele boli dermatologice se amelioreaza la soare (eczema atopica, lichenul plan si psoriazisul).

Principalii 10 alergeni care produc dermatite

Expunerea acuta sau cronica la soare are si efecte nocive asupra organismului, in special asupra pielii. Anumite persoane prezinta reactii cutanate imediate dupa  expunerea la soare. Pericolele vizibile care apar imediat dupa expunera la soare sunt arsurile solare, insolatia, intoleranta la soare si fotosensibilitatea. Cea mai frecventa forma de intoleranta la soare este lucita estivala benigna care apare la 12-24 de ore dupa expunerea la soare si se manifesta printr-o eruptie insotita de mancarime ce apare pe decolteu, umeri, brate si antebrate si caracteristic este faptul ca respecta fata si mainile (acestea nu sunt afectate). Uricaria solara este mai rara, este o uricarie particulara declansata de soare si se manifesta in primele minute de la expunere prin senzatie de arsura si apoi aparitia eruptiei cutanate pruriginoase (inrosirea pielii si mancarime). Fotosensibilitatea este o reactie inflamatorie a pielii indusa de interactia soarelui cu substante fotosensibilizante. Reactiile de fotosensibilizare sunt fotoalergice (alergia solara) sau fototoxice (fotodermatita de contact, dermatita in breloc, melasma). Fotodermatitele se manifesta prin inrosirea pielii, eruptii si mancarime sau prin hiperpigmentari neuniforme. Alergia solara este tot o reactie de fotosensibilizare dar de tip alergic. Se manifesta sub forma de eczema care se poate intinde pe tot corpul si se mentine timp indelungat. Fotosensibilitatea poate fi indusa de mai multi factori printre care: boli sistemice (lupus eritematos, porfirie), substante aplicate local pe piele (cosmetice parfumate, anumite sapunuri, creme antihistaminice, produse antiacneice) sau medicamente adminstrate oral (unele antibiotice, antihipertensive, anticonceptionale etc).

Anumite afectiuni se agraveaza in urma expunerii la soare, cele mai elocvent exemple fiind cuperoza, lupusul eritematos si acneea. Acneea estivala sau acneea Mallorca  este un tip particular de acnee care apare dupa expunerea la soare, respectiv la o saptamana dupa intoarcerea din concediul cu bai solare.

Care este cel mai sanatos loc de trait din lume?
Expunerea la soare are si efecte daunatoare sistemice, nu doar la nivelul pielii. Radiatiile ultraviolete actioneaza asupra celulelor Langerhans si produc imunodepresie. Scaderea imunitatii este un efect nociv sistemic si explica activarea herpesului la soare, cresterea frecventei micozelor vara si incidenta impetigo (infectii ale pieii frecvent localizate in jurul nasului si gurii) la copii expusi la soare.

Actiunea soarelui asupra pielii pe termen lung este cumulativa si este responsabila de imbatranirea cutanata fotoindusa si de cancerul de piele. Sub actiunea radiatiilor solare in piele se elibereaza radicalii liberi de oxigen care sunt daunatori pielii si care provoaca imbatranirea prematura  si aparitia precoce a ridurilor. Cel mai nociv efect insa al radiatiilor solare este modificarea  ADN-ului celular cu cresterea riscului de aparitie a cancerului de piele. Expunerea prelungita si cronica la soare creste riscul aparitiei cancerului de piele dar nu este intotdeauna o relatie direct proportionala intre timpul de expunere si riscul de boala si foarte important: reactivitatea este diferita de un organism la altul. O singura zi de expunere la soare fara o protectie adecvata poate provoca leziuni ireversibile ale celulelor pielii.


expunerea soare radiatiile ultraviolete
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1248 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007645 (s)