News Flash:

Expozitie dedicata lui Brancusi, la Timisoara. Punct culminant pentru Capitala Europeana a Culturii

11 Mai 2022
456 Vizualizari | 0 Comentarii
Brancusi

Timisoara va gazdui o ampla expozitie Constantin Brancusi, anul viitor, fiind un punct culminant al programului cultural Timisoara 2023 - Capitala Europeana a Culturii. La Muzeul National de Arta vor fi prezentate peste 100 de opere brancusiene, multe fiind expuse pentru prima data in Romania.
 
 
Expozitia „Brancusi: surse romanesti si perspective universale” va reuni pentru prima data dupa 50 de ani in Romania sculpturi emblematice din perioada de maturitate a artistului, de la mari muzee ale lumii, precum Centrul Pompidou sau Tate Gallery, dar si din tineretea acestuia, din colectii muzeale si private din Romania. In dialog cu sculpturile va fi expusa si o selectie inedita de fotografii si fragmente filmate de artist.

Demersul este sustinut de Consiliul Judetean Timis, principala autoritate finantatoare, si co-organizat de Muzeul National de Arta Timisoara si Fundatia Art Encounters, in parteneriat cu Institutul Francez din Romania.

„Ne dorim ca in urma acestei expozitii, la care asteptam sa vina mii, zeci de mii de vizitatori sa ramana in urma pe langa amintirea celui mai important proiect de aceasta natura din Romania ultimilor zeci de ani, si o experienta in cadrul Muzeului National de Arta, care sa ne permita sa organizam expozitii viitoare de aceeasi magnitudine”, a spus marti, Alin Nica.

„Toti cei care detin lucrari cer descrierea conditiilor de la Muzeul de Arta din Timisoara”
„Peste tot este foarte greu de organizat, pentru ca numarul sculpturilor lasate de Brancusi este destul de redus. Brancusi n-a sculptat mult, pentru ca el in momentul in care nu era multumit de o anume opera, o distrugea, o arunca la pubela. Brancusi nu pastra rebuturi in atelierul lui. Tot ce a pastrat este pentru ca era convins ca era o opera care sa-l reprezinte (…) Au ramas foarte putine opere, in catalogul rezonat al operelor sculptate sunt in jur de 230 – 240 sculpturi. Se includ aici sculpturile in ghips, sculpturile in bronz si cele in marmura, care sunt foarte rare.

Aceste sculpturi au intrat in patrimoniului Muzeului de Arta din Philadelphia, care este un muzeu foarte bogat in opere Brancusi, introduse de Marcel Duchamp, prietenul lui Brancusi, care l-a promovat pe el in America, la Muzeul de Arta Moderna din New York, la Muzeul Guggenheim si mai ales la Centrul Pompidou, la Muzeul National de Arta Moderna care apartine Centrului Pompidou (…).

Toti cei care detin lucrari cer in amanunt descrierea conditiilor fizice de la Muzeul de Arta din Timisoara. Sigur, Muzeul de Arta din Timisoara arata foarte bine cand il vizitezi, dar sunt amanunte tehnice care trebuie puse la punct. De pilda, in cadrul cererii pe care o facem din partea comitetului de organizare este un formular aparte, care se numeste «facility report» in care sunt puncte la care trebuie raspuns: incalzire, climatizare, iluminare, modul de transportare a operelor (….). Va trebui sa facem apel la oameni specializati, care pot sa instaleze o lucrare de Brancusi”, a declarat Doina Lemny, curatoarea expozitiei, doctor in istoria artei, si unul dintre cei mai apreciati specialisti in arta lui Constantin Brancusi.

Organizatorii isi propun ca expozitia sa devina un punct de atractie de-a lungul celor patru luni, fiind vorba de intervalul 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024.

Cu prilejul acestei expozitii, Consiliul Judetean Timis va realiza o investitie considerabila in infrastructura Muzeului National de Arta Timisoara, ceea ce va permite muzeului pe termen lung realizarea unor expozitii de calibru international. In acelasi timp, Consiliul Judetean Timis va asigura o parte semnificativa din bugetul de realizare a expozitiei.

Conform directorului Filip Petcu, la Muzeul National de Arta din Timisoara s-au facut investitii in senzori de detectie a variatiilor de temperatura si umiditate, dar s-a investit si in schimbarea a 80 de camere de supraveghere.

„Toate aceste conditii sunt impuse de cei de la care solicitam sa ne imprumute operele. Daca aceste conditii nu sunt indeplinite, nu vom primi operele, de aceea s-a pus in actiune un intreg sistem de readucere la normele europene. Aceasta expozitie ne da ocazia sa ne ridicam si sa normalizam muzeele din tara, ca sa le aducem la nivel european”, a mai spus Doina Lemny.

Expertiza Fundatiei Art Encounters in organizarea Bienalei de Arta si relatiile institutionale dezvoltate cu principalele institutii muzeale din Europa vor fi puse la dispozitia acestei initiative. Institutul Francez din Romania are rol in facilitarea imprumuturilor de lucrari de la Centrul Pompidou si promovarea la nivel european a expozitiei.

Ar fi vorba de investitii de peste un milion de euro, in care sunt incluse asigurari, sistemul de supraveghere video, de paza a muzeului. Ministerul Culturii incearca sa obtina o garantie guvernamentala.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1124 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006064 (s)