News Flash:

Invitație la o expoziție de excepție!

Expoziția „Dușmance ale poporului”, la sediul Memorialului Revoluției din Timișoara

5 Septembrie 2023
166 Vizualizari | 0 Comentarii

La sediul Memorialului Revoluției din Timișoara a fost deschisă o expoziție intitulată „Dușmance ale poporului”, realizată în colaborare cu Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet. Această expoziție oferă o imagine cuprinzătoare și șocantă a evenimentelor din perioada de maximă opresiune a regimului comunist care s-a instalat în România imediat după 1945. De această dată, se pune accentul pe perspectiva femeilor care au fost închise și despărțite brutal de familiile lor în cadrul sistemului represiv.

Evenimentul de deschidere a expoziției a fost marcat de discursurile dr. Ioana Boca, director executiv al Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, dr. Virginia Ion, curatorul expoziției, și drd. Gino Rado, președintele Memorialului Revoluției din Timișoara.

Așa cum s-a întâmplat în orice regim totalitar, comunismul nu a discriminat în funcție de vârstă, sex, stare de sănătate sau nivel de educație în aplicarea represiunii. „Dușmanii poporului” nu au fost doar adulți, ci și copii, nu au fost doar bărbați, ci și femei. Femeile din diferite categorii sociale, de la țărănci și aristocrate la intelectuale și femei obișnuite, femei de toate vârstele, inclusiv adolescente și fetițe, femei însărcinate, moașe și mame cu sugari au cunoscut detenția în regimul comunist, fiind considerate o amenințare potențială la adresa regimului.

Această expoziție face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și a fost finanțată prin programul Inside, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu finanțare de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii.

Expoziția va putea fi vizitată la Memorialul Revoluției din Timișoara (str. Oituz nr. 2B) în perioada 4 septembrie - 6 octombrie. Aceasta este o expoziție a Fundației Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței. Curator este Virginia Ion, iar designul expozițional este realizat de Zeppelin Design.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1166 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005257 (s)