News Flash:

Eveniment de excepție, în weekend, la Timișoara

Muzeul Satului Bănățean, gazda celei de-a XVII-a ediție a Festivalului Condeierilor Plugari din Banat

4 Septembrie 2023
153 Vizualizari | 0 Comentarii

Timp de două zile, în weekend, Muzeul Satului Bănățean a găzduit cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Condeierilor Plugari din Banat. Acest eveniment, cu tradiție de aproape două decenii, are rădăcini care se întind în trecut, în mișcarea celor care, după munca câmpului, se așezau la masa de scris sau participau la corul sătesc pentru a contribui la literatura dialectală bogată și vitală a regiunii. Deși șezătorile populare tradiționale sunt tot mai rare, ele mai sunt păstrate în anumite comunități, oferind locuri pentru discuții și activități culturale în graiul bănățean.

Timp de două zile, condeieri plugari din Banat și creatori populari din întreaga țară s-au adunat împreună, alături de soliști vocali precum Maria Garaș, Petru Panduru, Anuța Vlad, Georgian Schinteie, rapsodul popular Iosif Puschiță, Ion Bosioc și Elisabeta Bosioc. Festivalul a inclus șezători populare, momente vesele și discuții libere despre fenomenul condeierilor plugari, oferind publicului o experiență de nostalgia culturală care aduce frumusețea trecutului în prezent.

Festivalul a fost deschis de Dan Liuț, un pasionat cunoscător al culturii populare, care o promovează în diverse medii. Directorul Muzeului de la Pădurea Verde, profesorul Dorel Micle, a subliniat importanța continuării unor astfel de manifestări culturale. Evenimentul a început cu vernisarea expozițiilor de artă textilă și pictură, iar la deschidere au fost acordate diplome de onoare pentru păstrătorii de seamă ai culturii populare. Un program artistic a fost prezentat de o echipă din județul Mureș, cu artiști de toate vârstele, de la doamne în vârstă la cei mai mici artiști, care au impresionat cu talentul lor.

Programul a inclus și întâlniri la Casa Condeierilor și o șezătoare populară în care condeierii și-au citit creațiile. Duminică a început cu o slujbă religioasă în Biserica din Topla, urmată de o masă rotundă în care s-au discutat subiecte legate de condeierii plugari din trecut și prezent, oferind propuneri și soluții pentru conservarea patrimoniului cultural popular.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1163 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006071 (s)