News Flash:

Scapam sau nu de cainii comunitari din Timisoara?

14 Decembrie 2013
1286 Vizualizari | 0 Comentarii
Dupa adoptarea legii prin care cainii fara stapan pot fi omorati daca nu sunt adoptati, acum Guvernul a aprobat si normele metodologice prin care se aplica aceasta lege.
A disparut mentiunea ca serviciile din cadrul primariilor sa aiba obligatia de a captura cu prioritate cainii agresivi, nesterilizati sau care formeaza haite. Iar gestionarea uciderii animalelor poate fi incredintata nu doar ONG-urilor, ci unor firme private.

Asociatia Vier Pfoten atrage atentia ca aceste  norme sunt abuzive si inaplicabile si ca ele dau libertatea la uciderea in masa a sute de mii de animale.
Asociatia considera decizia Guvernului drept o grava eroare, care va perpetua problema cainilor fara stapan.
Normele de aplicare incalca legi deja existente, descurajeaza adoptiile, nu respecta principiul transparentei si sunt menite sa dea nastere unor abuzuri la adresa cetatenilor care detin caini sau care vor dori sa adopte, mai precizeaza cei de  la asociatia de protectie a animalelor.
Capturarea cainilor ”la gramada” nu va face decat sa blocheze adaposturile publice cu pui, caini batrani sau caini sterilizati, in timp ce restul se vor inmulti in continuare, adauga Vier Pfoten.
“Alte prevederi descurajeaza in mod evident adoptiile, lasand la latitudinea serviciilor de gestionare a cainilor fara stapan modalitatea prin care cetatenii trebuie sa dovedeasca respectarea unor conditii aberante: dovada spatiului suficient, a resurselor financiare si acordul asociatiilor de proprietari. Aceasta in vreme ce oricine isi poate achizitiona un numar nelimitat de caini de pe piata libera, fara nicio conditie”, se arata intr-un comunicat al Vier Pfoten.
“Normele incalca totodata insasi legea pe care trebuie sa o implementeze. Cu toate ca legea prevede clar ca activitatea de gestionare a cainilor fara stapan se poate concesiona doar ONG-urilor, actualele norme deschid usa larg oricarei ”persoane juridice, de drept public sau privat, careia i s-a incredintat, delegat sau concesionat” aceasta activitate. in acest fel, banul public va putea fi ”incredintat” catre orice SRL ‘prieten’. Normele renunta si la transparenta activitatilor de gestionare a populatiei de caini fara stapan. Astfel, adaposturile publice vor avea un program de vizitare stabilit dupa bunul plac al consiliilor locale. Totodata, informarea cetatenilor privind loturile de caini prinsi se va face prin panouri informative aflate la sediul adaposturilor publice. Mai mult, desi ONG-urile au dreptul, conform legii, sa participe la actiunile de capturare, adapostire, deparazitare, vaccinare, sterilizare şi revendicare sau adopţie a cainilor fara stapan desfasurate de serviciile publice, normele nu obliga serviciile sa informeze in timp util si nici sa specifice locul exact in care se desfasoara actiunile“, mai atrag atentia cei de la Vier Pfoten.
O obligatie care va afecta toti stapanii de cani prevede ca ”detinatorii de caini sunt obligati ca, la iesirea cu acestia in spatiile publice, sa aiba asupra lor carnetul de sanatate al acestora”. In caz contrar, amenda este uriasa – intre 2000 si 5000 de lei – de cel putin 10 ori mai mare decat amenda pentru neprezentarea permisului de conducere.
“Autoritatile au oferit romanilor inainte de Craciun o lege fara de lege, care duce la o imensa suferinta inutila animalelor si care nu va rezolva situatia in mod real. Regretam ca Romania a ratat inca o data ocazia de a demonstra ca doreste sa ramana o tara europeana, care vrea, poate si stie sa gestioneze in mod eficient si uman situatia cainilor fara stapan. Vier Pfoten denunta acest set acte de normative abuzive, inaplicabile si ineficiente, urmand sa faca toate demersurile necesare pentru a determina modificarea lor”, a declarat Kuki Barbuceanu, coordonator de proiect Vier Pfoten. Cand vor fi omorati primii caini fara stapan la Timisoara?

Reprezentantii Primariei Timisoara spun ca vor face toate demersurile pentru a salva cat mai multi catei de la moarte.

Ma voi uita si eu in Monitorul Oficial, unde vor fi publicate normele metodologice, si evident ca vom aplica legislatia. Dar vreau sa va spun ca scopul nu e acela de a eutanasia, ci sa dam cat mai multi caini in adoptie, sa sensibilizam cetatenii sa adopte. Pana nu apare in Monitorul Oficial, nu putem stabili o data la care vom incepe eutanasierea. Oricum, e acel termen de 15 zile in care animalul trebuie sa fie tinut in adapost. In primele 7 zile li se fac analize medicale, tratamente, apoi raman in adapost pentru a putea fi adoptati. Mai sunt si cazuri in care un caine fuge de acasa, iar stapanul are termen de 15 zile pentru a-l putea recupera de la adapost. Abia dupa cele 15 zile poate fi eutanasiat. Noi trebuie sa facem dovada faptului ca am tinut animalul 15 zile in acel adapost“, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro Adrian Bere, seful Directiei de Mediu din Primaria Timisoara. Opiniatimisoarei.ro


opiniatimisoarei ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1283 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008800 (s)