News Flash:

Ecluze pe Bega: un nou proiect prin care canalul sa fie revitalizat si valorificat

1 Iunie 2022
343 Vizualizari | 0 Comentarii
Bega

Autoritatile locale, alaturi de ONG-uri si comunitate isi dau mana intr-un proiect de punere in valoare a Canalului Bega. „Ecluze pe Bega” are drept scop sa formeze o comunitate si sa adune specialisti care sa realizeze un plan pentru ca drumul navigabil pana la sarbi sa fie un punct de valorificare turistica si economica.
 
 
Vaporul Pelicanul va fi, timp de doua zile, in 17 si 18 iunie, gazda autoritatilor, academicienilor, ONG-urilor si artistilor locali pe canalul Bega. Toti acestia se aduna ca sa-si spuna punctul de vedere si priceperea pentru a valorifica cei 44,5 km navigabili de la Timisoara pana in Serbia.

„Pe vremuri, parte extrem de importanta din vietile oamenilor si a comunitatilor pe care le strabate, raul Bega asteapta de o buna bucata de vreme sa isi recapete importanta de odinioara. Sa genereze din nou efervescenta, sa contribuie la bunastarea zonei, sa usureze vietile oamenilor si sa realizeze conexiuni. Ne propunem ca prin Ecluze pe Bega sa incercam sa constientizam valoarea patrimoniului hidrografic, dar si importanta ecosistemelor locale de apa si terestre.

Ne dorim, de asemenea, sa gasim moduri in care comunitatile urbane si rurale de pe traseul raului se pot implica in implementarea unui plan de actiune concret pentru revitalizarea zonei, bazat pe informatii cat mai complete culese de la toti cei interesati si implicati”, transmit reprezentantii Centrului de Proiecte.

In cele doua zile din iunie – 17 si 18 iunie – vor fi realizate conferinte, workshop-uri si sesiuni de discutii la care vor lua parte profesionisti din domenii precum arhitectura, urbanism, peisagistica, autoritati locale sau companii private, care au experienta in protejarea arealului navigabil. Vaporul va pleca de la Pontonul D arc catre ecluzele de la Sanmihaiu Roman si de la Uivar, iar persoanele implicate vor avea o privire de ansamblu asupra problemelor din zona, dar si posibilitati de a proiecta idei bune care sa ajute la revitalizarea canalului.

Ecluze pe Bega e un proiect comunitar al biroului de arhitectura D Proiect, clubul D arc Timisoara si Fundatia DALA. Proiectul e finantat de Municipiul Timisoara, prin Centrul de Proiecte, in cadrul programului „ImpulsInComunitate”.

Va reamintim, ABA Banat a terminat lucrarile de reabilitare, incepute in 2017, la barajul stavilar si la ecluza de la Nodul hidrotehnic Sanmihaiu Roman, in cadrul proiectului transfrontalier „Repararea infrastructurii de navigatie pe Canalul Bega”, care a beneficiat de finantare europeana prin IPA Interreg CBC Romania-Serbia. Proiectul s-a incheiat la finalul lunii aprilie si a avut o valoare de 13 milioane de euro.

Urmatorul obiectiv ar trebui sa fie realizarea punctului de frontiera, de ambele parti ale canalului, pentru a fi posibila trecerea pe uscat si naval. Canalul Bega are o pozitie strategica si face posibila legatura dintre partea de vest a Romaniei cu Marea Nordului (prin canalul Rin-Main-Dunare) si cu Marea Neagra pe Dunare.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1251 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005320 (s)