News Flash:

Cetatenii din Timis pot propune si vota proiecte de investitii! Primarii si consilierii USR ii sustin

1 Iunie 2022
253 Vizualizari | 0 Comentarii
Proiect

Primarii si consilierii USR din Timis sustin dreptul cetatenilor de a propune si vota proiecte de investitii, prin bugetarea participativa.
 
 
Primariile si Consiliile Judetene din Romania pot aloca 5% din valoarea bugetului general catre bugetul participativ, un instrument prin care cetatenii pot propune si decide prin vot proiectele prioritare pentru ei.

Pentru programul „Timisoara decide!” – primul program de bugetare participativa al municipiului Timisoara, nascut din ideile, solutiile si nevoile formulate de timisoreni – au fost alocati 3 milioane de lei din bugetul local. Bugetul este supus dezbaterii publice.


Tematicile propuse sunt orasul mobil, orasul verde, orasul relaxat, orasul comunitatilor si orasul digital, fiecare proiect avand posibilitatea de a primi o finantare maxima de 400.000 de mii de lei. In total s-au depus 113 proiecte care urmeaza a fi votate pentru finantare, iar votarea proiectelor se va face online pe platforma https://decidem.primariatm.ro/bp

Si la Dumbravita, prin programul „Dumbravita decide”, se pot propune si vota proiecte in valoare de 1 milion de lei. La initiativa primarului Horia Bugarin, consilierii locali din Dumbravita au aprobat programul de bugetare participativa. Valoarea maxima alocata fiecarui proiect este de 250.000 de lei.

Domeniile propuse sunt infrastructura stradala, spatii verzi, locuri de joaca, mobilitate, accesibilitatea si siguranta pe strazile localitatii, spatii publice, educatie, cultura, social, sanatate, protectia mediului, digitalizare si Smart City. S-au depus 18 proiecte de catre dumbravitenii care au venit cu propuneri concrete de proiecte, cu aplicabilitate la nivel de strada, cartier sau al intregii localitati.

In ultimii ani, cei din USR au depus amendamente sau proiecte de bugetare participativa in mai multe localitati din Timis, dar acestea fie au fost respinse, fie sunt in proces de aprobare.

In comuna Sag, Cristian Raduca, consilier local USR, a depus proiectul de hotarare pentru bugetarea participativa in septembrie, dar discutarea lui a fost tergiversata timp de o luna de majoritatea PSD. In cele din urma, proiectul care propunea alocarea a 5% din bugetul general al Comunei Sag, aproximativ 300.000 de lei, a fost introdus pe ordinea de zi, insa a fost respins de aceeasi majoritate PSD.

La Sanandrei consilierii locali USR, Herta Marius Andrei si Rodica Gurtler, au initiat o hotarare de consiliu local prin care propun alocarea a 600.000 de lei pentru bugetul participativ aferent anului 2022. Proiectul nu a primit aprobarea Consiliului Local pentru a fi introdus in bugetul anului 2022, ci doar pentru anul 2023 cu un buget de doar 50.000 de lei.

La Sacalaz consilierul local USR, Constantin Catalin Sfarghiu impreuna cu restul colegilor sai au elaborat proiectul de bugetare participativa care urmeaza sa fie depus si supus dezbaterii publice.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1221 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004706 (s)